Annons

Trelleborgare med i nya säsongen av Farmen

Gerty Borg, 61, blir en av de tävlande i 20-årsjubilerande upplagan av dokusåpan ”Farmen” som börjar sändas 9 januari. ”Jag skulle inte vilja ha det ogjort”, säger Gerty om äventyret, ”men heller aldrig göra om det”.
Trelleborg • Publicerad 23 december 2021
Några av de tävlande i den 20-årsjubilerande upplagan av Farmen är (från vänster) Abel Kakeeto från Skarpnäck, Gerty Borg från Trelleborg, Beatrice Larsson, Göteborg och Prins Wendel från Ystad.
Några av de tävlande i den 20-årsjubilerande upplagan av Farmen är (från vänster) Abel Kakeeto från Skarpnäck, Gerty Borg från Trelleborg, Beatrice Larsson, Göteborg och Prins Wendel från Ystad.Foto: Jakob Dahlstrom

17 nya deltagare från hela Sverige ska ta sig an utmaningen att leva som bönder gjorde på 1800-talet. Visst stöd får de av mentorn Hans Wincent, samt programledaren Anna Brolin.

Eftersom det är 20 år sedan första upplagan sändes blir det extra mycket ”Farmen” den här vändan. En särskild jubileumssäsong, ”Farmen 20 år,” sänds i fyra delar från och med 27 december.

Annons

Inspelningarna gjordes i somras på gården Norra Brandstorp i de småländska skogarna. För den som går segrande ur kampen och blir ”storbonde” hägrar en halv miljon kronor.

”Jag lärde mig mycket om överlevnad. Och upplevde en väldig ro från alla sociala medier. Efter två dagar kände man inte efter mobilen längre.”
Gerty Borg, Trelleborg.
Hela gänget av tävlande samlade på gården Norra Brandstorp inför 2022 års upplaga av TV4-dokusåpan Farmen.
Hela gänget av tävlande samlade på gården Norra Brandstorp inför 2022 års upplaga av TV4-dokusåpan Farmen.Foto: Jakob Dahlstrom

Gerty Borg från Väster Jär i Trelleborg har följt Farmen framför tv:n, och retat sig lite på att hennes egenföretagande hindrat henne från att vara iväg hemifrån under tio veckor. Men nyligen fick hon allergiproblem och tvingades lägga ner sitt enmansföretag, för att i stället ta vikarieinhopp på Västervångskolans lågstadie- och fritidsverksamhet. Hon behövde ett sommarjobb, och sökte en hel rad.

– ”Farmen” var det enda jag fick ja ifrån, berättar Gerty. Och jag trodde knappt det var sant. Det är ju flera tusen som söker.

För Gerty Borg var det inte något odlingsintresse som drev på. Snarare den sociala utmaningen.

– Jag var nyfiken på om jag som en personlig utmaning pallade att leva som på 1800-talet, berättar hon. Ingen el, bara kallvatten, gå ner till sjön för att sköta sin hygien och så arbeta hårt, odla och sköta djur. Vara nära naturen och helt sakna klocka. Man gick upp med solen och la sig när det blev mörkt.

– Men framför allt var det spännande att bo intimt nära x antal människor som man inte har någon koppling till. Människors beteende har alltid intresserat mig, och jag tänkte att jag kanske hade lite försprång i och med att jag studerat kroppsspråk och samtalsterapi.

Mellan raderna – Gerty Borg är duktig på att hålla hemligheter – kan man höra att sådana kunskaper inte hindrar bägaren från att då och då rinna över.

– Ingen kan föreställa sig hur det är, konstaterar hon. Att inte få mat så det räcker, och att dag efter dag bara äta gröt och potatis. Det tar på kropp och sinne när man inte får proteiner och något gott ibland. Och att vara ifrån familjen, utan att ens kunna prata med dem.

– Farmen var en upplevelse väldigt utanför allt annat, säger Gerty Borg. Jag skulle inte vilja ha det ogjort. Men heller aldrig göra om det.

”Ingen kan föreställa sig hur det är”, säger Gerty Borg om sommarens inspelningar av Farmen.
”Ingen kan föreställa sig hur det är”, säger Gerty Borg om sommarens inspelningar av Farmen.Foto: Jakob Dahlstrom

Vad har du lärt dig av det här äventyret?

Annons

– Att jag nog hade klarat mig bra, även om elen stängts av. Jag lärde mig mycket om överlevnad. Och upplevde en väldig ro från alla sociala medier. Efter två dagar kände man inte efter mobilen längre.

– Jag har inte luren med hela tiden. Och uppskattar att man kan se varandra i ögonen när man pratar, i stället för att stirra på en mobil. Jag försöker att köra det med nära och kära nu. Vi kan väl lägga undan mobilerna och prata med varann?

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons