Annons

Det här händer på årets Palmfestival – startfältet klart

Kön av marknadsknallar är lång inför Palmfestivalens start på torsdag. 140 ”knallar” drar igång kommersen fredag morgon, men minst 50 till står i kö för att få plats. Här är hela programmet, som kröns av artisten Dotter och soulfunkbandet Funk That med gästartisten Hanna Hedlund.
Trelleborg • Publicerad 27 augusti 2024
På torsdag är det dags för Palmfestens två generaler Lasse Svensson och Mia Melander att packa upp och damma av uniformerna.
På torsdag är det dags för Palmfestens två generaler Lasse Svensson och Mia Melander att packa upp och damma av uniformerna.Foto: Lars Thulin

Så gott som ett år av förberedelser, bokningar och programpusslande når sin kulmen torsdagen 29 augusti för ideella föreningen Palmfestivalen. Palmfestens två generaler Lasse Svensson och Mia Melander packar upp och dammar av uniformerna.

– Kemtvätt? Jag tror aldrig jag har tvättat min uniform, säger Lasse Svensson, som varit ceremonigeneral i över 20 år.

Annons

– Vi kommer att springa Trelleborgsloppet under festivalen. Räknat i steg, alltså, säger Mia Melander.

När det kompletta programmet nu avslöjas är det ingen större överraskning att den mest eftertraktade punkten är Perikles spelning i Festivaltältet, fredag kväll.

– Perikles är lite av en vattendelare. Det finns de som älskar det, och de som inte älskar det, säger Mia Melander diplomatiskt.

– Jag vet inte hur många år de varit med. Men så länge folk vill ha det och vi har fulla tält så lyssnar vi på majoriteten, säger Lasse Svensson.

Perikles återvänder alltid till Trelleborg och Palmfestivalen.
Perikles återvänder alltid till Trelleborg och Palmfestivalen.Foto: Lars Thulin

– Efter Perikles är ”Så kan det låta” det absolut mest populära, berättar Mia Melander. Dels är det spontant och roligt med jätteduktiga sångare, dels är ju Lasse fantastisk som programledare. Det är gåshud på gåshud.

I sångtävlingen, som präglas av vilket showhumör publiken lyckas locka fram ur de tävlande, deltar lagledarna Angelica Alm och Anna Persson, musikläraren Filip Lindstrand, Ystadsångerskan Frida Green, Wallmansartisten Robert Lukian samt sångerskan Dotter. Allt under ledning av kapellmästaren Pelle Holmberg.

Festivalens epicentrum är som vanligt Stortorget, där det kommer att finnas festivaltält med servering och 600 sittplatser. Men runt om på de centrala gatorna blir det knallemarknad och gatuserveringar. Festivalen har 140 platser för marknadsstånd, och till det kommer ett 20-tal lokala butiker och serveringar som tillfälligt flyttar ut i det fria.

Fullt drag på ”Så kan det låta” 2017.
Fullt drag på ”Så kan det låta” 2017.Foto: Mårten Svemark

Stadsparkens scen används mer än i fjor. Dansskolan DanZfit med The Recruitz kommer att framträda, och från grannbyn Höllviken kommer dragshowartisten Elecktra.

Lokala storbandet Funk That lockar till sig musikalartisten Hanna Hedlund.

– Ett sätt att krydda den lokala kulturen, säger Mia Melander.

Annons

– Det lokala kulturlivet ska alltid finnas med på vår festival, fortsätter hon. Och sedan tycker vi att det är roligt att ha regionala artister, folk från grannkommunerna, och lite nationella artister. Det är den mixen och den bredden vi försöker nå varje år.

Hanna Hedlund med ”Diggiloo”-turnén 2015.
Hanna Hedlund med ”Diggiloo”-turnén 2015.Foto: Lisa Brunzell

Under kickoffkvällen får man som vanligt se palmfestgeneralerna själva framträda. Men huvudnumret är en trio energiknippen – programledaren Ola Selmén och underhållarna Pontus Stenkvist och Per-Ola Sandberg – som gör en specialsydd show. Ett par av dem har redan varit med i ”Så kan det låta” och ”världens snabbaste allsång”.

Artisten som får äran att kröna lördagskvällen är Johanna ”Dotter” Jansson, som gör en soloshow i tältet.

– Hon är en färgstark artist som har levererat i Mellon, tycker Lasse Svensson. Och hennes låtar är lite annorlunda, hon kör inte bara mellostilen.

En nyhet blir två kvällar av och med ungdomar. Tack vare ett bidrag från Kockska stiftelserna ska ett gäng ungdomar från Riffet, rockbandet Kimya och Kulturskolans Kulturcrew få husera på Kulturhuset fredag och lördag. Dit kommer bland annat Golvad grävling och Hedda hatar.

Satsningen är ett konkret resultat av vårens workshop med stadens kulturföreningar på Parken, där även ungdomar var inbjudna.

– De sa ju tydligt att det inte finns något för de unga vuxna. Det nappade vi på och tänkte att där måste vi hjälpa till, säger Lasse Svensson.

– Är det något vi upplever att vi saknat så är det något för ungdomarna, säger Mia Melander. Målet är att introducera de unga vuxna till det ideella kulturlivet. Och engagerade ungdomar ger förhoppningsvis även engagerade vuxna.

– Det är en ny generation, som säger ”Palmfestivalen” och inte det där gamla namnet. Och de tycker att festivalen är något att vara stolt över, säger Lasse Svensson.

Fakta

Palmfestivalen 2024

Torsdag 29 augusti

17.30 Kickoff med Ola Selmén, Per-Ola Sandberg & Pontus Stenkvist, Festivaltältet*

Fredag 30 augusti

11.30-19.30 Palmlounge med foodtrucks och dj, Festivaltältet

16.30–18 AW-musikbingo med Rickard & Johan, Festivaltältet

16-19 Kulturskolan på Stadsparkens scen

17-23 Rock på Kulturhuset. Khål, Deny & Delay, Golvad Grävling

21-01 Perikles, Festivaltältet*

Lördag 31 augusti

11.30-19.30 Palmlounge med foodtrucks och dj, Festivaltältet

10 Trelleborgsloppet

12 Kuststadens marschorkester, start från Gamla torg

12.30 DanZfit, Stadsparkens scen

14 Elecktra, Stadsparkens scen

15 ”Så kan det låta”, Festivaltältet

17-23 Rock på Kulturhuset: Storhövding, Badass Bengtsson, Kimya, Bloss, De kommunalanställda och Hedda Hatar

19 Funk That featuring Hanna Hedlund, Stadsparkens scen

20-01 Disco i Festivaltältet med dj Abbylito och dj Simon*

22.30 Dotter, Festivaltältet*

Fredag och lördag knallemarknad från klockan 09

Alla tre dagar finns Axels Tivoli vid gymnasiet och Stortorget

* = Inträdesbelagt evenemang

Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons