Annons

Dansk seger i uthållighetsprovet vid Albäcksvallen

Löparna i Backyard Ultra Sydkusten sprang från regn till solsken. Från regnet och rusket på lördagsförmiddagen slutade det med härligt sommarväder på söndagseftermiddagen. 42-årige Kenneth Rosfort-Nees höll ut längst och gick i mål som segrare efter 31 varv.
Ultralöpning • Publicerad 10 juli 2021 • Uppdaterad 11 juli 2021
Kenneth Rosfort-Nees, vinnare av Backyard Ultra Sydkusten. 31 varv sprang han på den 6,7 kilometer långa banan.
Kenneth Rosfort-Nees, vinnare av Backyard Ultra Sydkusten. 31 varv sprang han på den 6,7 kilometer långa banan.Foto: Björn Gustavsson

Danmarks fotbollsäventyr tog slut i EM-semifinalen på Wembley. På Albäcksvallen var det ingen som kunde stoppa den danska triumfen.

Det första startskottet har gått för Backyard Ultra Sydkusten. Den första rundan på 6,7 kilometer väntar för löparna. De har en timme på sig att genomföra den, sedan går startskottet igen.
Det första startskottet har gått för Backyard Ultra Sydkusten. Den första rundan på 6,7 kilometer väntar för löparna. De har en timme på sig att genomföra den, sedan går startskottet igen.Foto: Mårten Svemark

Backyard Ultra Sydkusten handlar om att springa så många varv som möjligt på den 6,7 kilometer långa banan med start och mål på Albäcksvallen. Enligt devisen ”Last man standing” pågår tävlingen till dess att bara en löpare är kvar. Varje hel timme går startskottet på nytt.

Annons

Kenneth Rosfort-Nees från Köpenhamn hade sällskap med Götas Sara Lindström på slutet, men när han gick i mål på det 31:a varvet var han ensam, vilket innebär att han tillryggalagt 207,7 kilometer under helgen.

– En lång dag, sammanfattar han.

Hade du orkat fler varv?

– Ja, jag var inställd på att löpa mer faktiskt. Men jag är glad för att det stoppade, jag var trött.

Hur mår du?

– Okej. Nu kör vi hem till en kompis så ska jag ta en dusch och så ska jag sova ett par timmar innan jag kör hem.

Något okänt ansikte i Trelleborg är han inte. Kenneth Rosfort-Nees har sommarhus vid östra stranden, där han vistas ofta.

Tjusningen med tävlingar som Backyard Ultra är att pressa sig, att se var gränsen går.

– När man kommer riktigt långt är det huvudet som bestämmer. Benen gör ont ganska tidigt. Nu sprang jag 200 kilometer, det är huvudet man jobbar med, säger han.

142 löpare stod på startlinjen klockan 10.00 på lördagen. Jessica Pariloa Fridlund hade mest bråttom under de första varven.

Annons

– Det blir som ett långpass. Jag tänkte att det kunde vara kul att pinna på lite, säger hon efter det tredje varvet.

Jessica Pariola Fridlund, som ligger i hårdträning för att genomföra en ironman i Österrike i september, sprang i högt tempo och genomförde ett av varven på 27 minuter.

När TA-sporten stannade till på lördagseftermiddagen var majoriteten av löparna kvar i tävlingen. Däribland Ola Johnsson och Olof Lindberg.

– Det jobbiga är nog att hålla igen. Vi går i varje upp- och nedförsbacke, det är vi inte vana vid. Varken jag eller Olof är några ultralöpare, men vi gör detta för att det är lite roligt. Det är socialt. Och så har man inte haft en nummerlapp på sig på ett och ett halvt år, säger Ola Johnsson, som är ett välkänt ansikte när det vankas motionsevenemang i Trelleborg.

Bland annat har han kört samtliga tidigare upplagor av Backyard ultra Sydkusten.

– Jag börjar hitta rundan nu, konstaterar han.

Sara Lindström lärde sig banan hon också. Vid sitt första framträdande i Backyard Ultra Sydkusten kom hon på andra plats efter 30 genomförda varv.

– Det flöt på ganska bra, magen krånglade lite, jag hade svårt att få i mig energi på slutet. Annars har det flutit på och jag har haft ett jämnt tempo. Det har ändå fungerat bra, säger Sara Lindström från Helsingborg.

Backyard Ultra Sydkusten handlar om uthållighet och social samvaro. Efter att genomförts virtuellt 2020 är tävlingen tillbaka i år, med start och mål på Albäcksvallen.
Backyard Ultra Sydkusten handlar om uthållighet och social samvaro. Efter att genomförts virtuellt 2020 är tävlingen tillbaka i år, med start och mål på Albäcksvallen.Foto: Mårten Svemark
”När man kommer riktigt långt är det huvudet som bestämmer. Benen gör ont ganska tidigt.”
Kenneth Rosfort-Nees
Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons