TFF vann första träningsmatchen

TFF inledde fotbollsåret 2021 med att besegra Österlen FF med 2–0 (1–0) på Vångavallens konstgräsplan. Måns Söderqvist och provspelande Max Olsson gjorde målen i en match som TFF dominerade mot det nyblivna division ett-laget.
Fotboll • Publicerad 6 februari 2021 • Uppdaterad 8 februari 2021
Jubel efter försäsongens första mål. Måns Söderqvist, längst till vänster, placerade in bollen efter dryga halvtimmen.Foto: Tomas Nyberg

Flera minusgrader men en värmande sol ramade in försäsongens första match. Efter en pigg Österlensinledning var det TFF som styrde i den första halvleken. Laget vann bollen högt upp i banan, satte tryck och lyckades etablera spel på Österlens planhalva.

De heta målchanserna var inte jättemånga, men när Måns Söderqvist spelades fri till höger i straffområdet och placerade in 1–0 vid bortre stolpen var det en logisk utveckling.

Söderqvist spelade fram Haris Brkic minuterna senare, där Brkic sköt högt över i bra läge i straffområdet.

Till den andra halvleken gjorde TFF fyra byten och var inte lika dominanta som i den första, men behöll greppet spelmässigt.

Provspelande anfallaren Henry Offia bidrog med speed i anfallsspelet, var på rätt ställe många gånger men hittade inte målet. I stället blev det en annan provspelare, Max Olsson, som gjorde 2–0. Yttermittfältaren fyllde på i anfallet och tryckte in bollen från bortre ytan efter ett inlägg från höger, efter fint förarbete av Fatawu Safiu.

– Gediget och bra. Vi har ändrat en del och det blir lite utmaningar för spelarna med den höga pressen och sorteringarna i det. Det är inte perfekt, men vi kan stressa dem väldigt tydligt och får kortare väg till mål, sammanfattar TFF-tränaren Kristian Haynes.

Debutant i TFF. Simon Amin, nyförvärv från Örebro SK, gjorde första matchen för TFF.Foto: Tomas Nyberg

Innermittfältaren Simon Amin gjorde sin första match i TFF-tröjan och spelade en halvlek. Ytterbacken Niklas Vesterlund och målvakten Merlin Nuhanovic var de enda i TFF som spelade hela matchen.

Tre provspelare visade upp sig. Utöver Offia, som gick ut tio minuter från slut, spelade innermittfältaren Tobias Karlsson och yttermittfältaren Max Olsson i den andra halvleken. Båda har tränat med TFF tidigare under försäsongen och fick nu visa sig i matchsituation.

Vad gäller Offias vara eller inte vara i TFF ska ett beslut tas inom kort. Matchen mot Österlen var slutpunkten på en två veckor lång testperiod.

– Offia gör en jättepigg match längst fram och är väldigt tydlig i sitt agerande. Gör inte annat än det han är bra på, det är en styrka hos en spelare tycker jag, säger Kristian Haynes.

Hur går ni vidare med honom?

– Vi kommer att utvärdera hans tid hos oss. Han har gjort ett förtjänstfullt arbete här. En mjuk och fin person och en väldigt lojal spelare. Jag tycker det förstärks i dag, en spelare som är stark i stora ytor. Han visar också att han hanterar en del felvända situationer, smyger in och snabb och kan sätta fast bollen.

Den provspelande anfallaren var nöjd med sin insats, men beklagade att han inte lyckades få in bollen.

– Jag hade några chanser, det var en bra match för mig, men framförallt för laget. Viktigt att inleda med en seger, säger 21-åringen.

På språng mot ett TFF-kontrakt? Henry Offia hotade med sin snabbhet.Foto: Tomas Nyberg

Offia var den renodlade spetsen längst fram. Som forwardskomplement därbakom opererade Haris Brkic över stora ytor, i en uppställning som siffermässigt kan kläs i beteckningen 4-2-3-1.

– Vi adderar att vi kan fylla på med en spelare till jämfört med i fjor. Simon (Amin) är där ett antal gånger och hittar ytan utanför straffområdet när de andra har fyllt på längre fram, redogör Haynes.

Österlen FF är ett lag tydligt präglat av spelare med TFF-förflutet, däribland spelande assisterande tränaren Zoran Jovanovic som spelade hela matchen i en central offensiv roll.

– Bra tempo för att vara så här tidigt på säsongen.TFF hittar igenom oss mycket, de hittar ytor i anfall och på mittfältet, där ser de bra ut, säger Zoran Jovanovic.

För TFF går försäsongen vidare med match mot IFK Värnamo borta om en vecka.

”Gediget och bra. Vi har ändrat en del och det blir lite utmaningar för spelarna med den höga pressen och sorteringarna i det. Det är inte perfekt, men vi kan stressa dem väldigt tydligt och får kortare väg till mål.”
Kristian Haynes
Träningsmatch

TFF–Österlen 2–0 (1–0)

Mål: 1–0 Måns Söderqvist (34), 2–0 Max Olsson (83)

TFF: Merlin Nuhanovic – Fritiof Björkén (Anton Tideman, 46), Fredrik Liverstam (Kalle Larsson, 46), Isak Jönsson (Bozidar Velickovic, 82) Niklas Vesterlund – Mouhammed-Ali Dhaini (Henrik Johansson, 63), Simon Amin (Tobias Karlsson, 46) – Måns Söderqvist (Max Olsson, 46), Haris Brkic (Fatawu Safiu, 63), Mattias Håkansson (Noah Tillberg, 63) – Henry Offia (Jakob Wohlin, 82)

Österlens Furkan Motori, med TFF som moderklubb, uppvaktas av Mouhammed-Ali Dhaini.Foto: Tomas Nyberg
Ingen publik var tillåten när TFF mötte Österlen, men vissa supportrar hade tagit plats på andra sidan grindarna, för att se årets första träningsmatch.Foto: Tomas Nyberg