Annons

TFF-tränaren: ”Kommer bli en speciell säsong”

TFF tränar på. I väntan på seriestarten kalibreras träningen för att bibehålla en önskad intensitet. ”Vi vill ju behålla kvalitén, men undvika att trötta ut spelarna mentalt”, säger huvudtränaren Kristian Haynes.
Fotboll • Publicerad 27 april 2020
TFF slipar formen på formen i ovissa tider.Foto: Joel Ask

Besked har staplats på varandra. Elitklubbarna har gång på gång fått revidera sina upplägg inför fotbollssäsongens tävlingsstart.

Den preliminära seriestarten för TFF är drygt sex veckor bort.

Annons

– Det rullar väl ändå på enligt plan. Förutsättningarna är som de är, men vi håller igång bra, säger Kristian Haynes.

Olikt många klubbar, likt andra, har TFF valt att träna på som vanligt – men upplägget är något förändrat.

– Vi har gått ner ett pass under veckorna och även sett till att ha helgerna ledigt. Det är just den här ovetskapen om vad som kommer hända som gjort att vi dragit ner på träningsmängden.

Att seriestarten är en och en halv månad bort är både lång och kort tid. Samtidigt som TFF vill slipa på så många detaljer som möjligt och bibehålla intensiteten, så ska en ständig avvägning göras.

– Vi vill ju behålla kvalitén i det vi gör, men undvika att trötta ut spelarna mentalt. Vi försöker träna så bra vi kan utefter de restriktioner som finns. Jag får uppfattningen om att grabbarna vill träna, och då ser vi till att göra det så bra som möjligt, säger Kristian Haynes.

Isak Jönsson var en av många som såg spelsugna ut på Vångavallens C-plan.Foto: Joel Ask

I dagsläget är det inte tillåtet att genomföra träningsmatcher. TFF kan därmed träna, slipa och förändra så mycket de vill – men de matchlika prövningarna nekas man.

Intuitionen har varit att kommande helg träningsspela mot Varbergs Bois. En match som med stor sannolikhet flyttas.

– Vi har träningsmatcher inbokade, men får ju flytta dem efter hand. Vi kan bara avvakta och se om läget förändras. Det är lika för alla lag i den här situationen, så vi lägger inte allt för stor kraft vid det.

Hur mycket önskar du träningsmatcher innan seriestart?

– Det är klart att man helst vill spela träningsmatcher. Vi har saker i vårt spel som vi vill testa i matchform. Dessutom ger ju matchspel en känsla av att man är på ”g”. Hade jag fått välja så hade tre matcher känts bra.

Annons

En framflyttad säsong är det få som önskar – men det finns de som gynnas. På skadelistan har TFF idag Mouhammed-Ali Dhaini, Bozidar Velickovic och Henrik Johansson – som TA pratat med.

Samtliga ovan nämnda får ökad tid att rehabilitera från sina rådande skador.

– [Mouhammed-Ali] Dhaini har fått en lite tuff start hos oss. Han har opererat menisken och återhämtar sig och ”rehabar” bra. Bozidar [Velickovic] har även han opererat menisken, men fått någon komplikation i efterhand, säger Kristian Haynes.

Han fortsätter:

– Det är de tre spelarna som vi har borta länge och som egentligen kan ta coronaläget positivt. De hinner återhämta och bygga upp sig. Vi vill gärna ha med dem i spel så mycket det går.

Hur ser du på att ha numerären på plats under superettansäsongen?

– Det kommer ju bli en väldigt intensiv serie, en väldigt speciell säsong med många matcher på kortare tid. Vi kommer behöva alla våra spelare tillgängliga om det nu visar sig att vi ska spela 30 matcher. Vi har en bra trupp idag, vi har fått in fina nyförvärv under vintern. Då hoppas vi ju att en så stor del av truppen ska finnas tillgänglig.

TFF vill gärna utbilda och förädla sina unga förmågor från ungdomsleden. Två ynglingar som frekvent synts i truppen under försäsongen är kantspringarna Totte Holmkvist och Kasper Harletun, båda 17 år gamla.

Duon spås skriva på A-lagskontrakt med TFF inom kort.

– Ja, vi diskuterar väl det. Som situationen är nu, där vi får permittera personal, så känns väl inte det jätteaktuellt. Men vi för en dialog kring det, absolut, säger Kristian Haynes.

Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons