Annons

TFF segrade i ”otäck” match

TFF tog sin andra raka seger i superettan. Örgryte besegrades med 2–1 där två tidiga mål i vardera halvlek gav tre poäng. ”Otroligt skönt”, säger TFF-tränaren Kristian Haynes.
Fotboll • Publicerad 18 maj 2022
TFF:s spelare jublar efter att Nicolas Mortensen (i mitten) gjort 0–1 redan i andra minuten. Här firar Mortensen med, till vänster Simon Amin, och till höger Henry Offia. Foto: Bildbyrån
TFF:s spelare jublar efter att Nicolas Mortensen (i mitten) gjort 0–1 redan i andra minuten. Här firar Mortensen med, till vänster Simon Amin, och till höger Henry Offia. Foto: BildbyrånFoto: MICHAEL ERICHSEN

Örgryte, som inlett superettan med att bara ta två poäng på de första sex matcherna, kom till matchen mot TFF med en ny tränare. Brynjar Gunnarsson fick i söndags tränarjobbet efter att Dane Ivarsson sparkats. Men det blev ingen omedelbar effekt för Örgryte. Ett stabilt och effektivt TFF satte stopp för det.

– Otroligt skönt. Det här var en otäck match över lag, mot ett lag som börjat så dåligt och som vi inte visste var vi skulle ha med ny tränare och med nya krafter, säger Kristian Haynes.

Annons

För en gång skull var det motståndarna och inte TFF som skapade flest chanser. Örgryte hade tolv avslut, varav åtta på mål. TFF bara tre, men samtliga på mål, och alltså två i målet. I tidigare matcher har TFF skapat betydligt fler chanser men varit ineffektiva.

– Skönt att kunna vinna även när spelet inte är där till hundra procent, konstaterar Kristian Haynes.

TFF fick en kanonstart. Redan efter 90 sekunder låg bollen i hemmalagets mål. Mohammed Saeid slog ett inlägg från högerkanten in mot målet. Nicolas Mortensen nådde bollen precis framför Robin Wallinder i hemmamålet.

– Det känns som vårt typiska mål i år. Vi surrar runt i vår trea på högerkanten och får ”Mos” (Mohammed Saeid) fot rättvänd, sedan är ”Nico” på plats där, säger Kristian Haynes.

Men den fina starten höll på att få en snabb replik. I sjunde minuten fick Örgryte straff sedan Isak Jönsson, lite klumpigt, gått in för bryskt på Daniel Paulson efter att en kort inspark från Kristensen ställt mittbacken lite.

Straffen från förra årets skyttekung i superettan, Ajdin Zeljkovic, var inte jättebra, men Kristensen chansade åt rätt håll och räddade.

– Oerhört viktig räddning. Vi satte oss själva i en jobbig sits där även om det känns som en billig straff, ansåg Kristian Haynes.

– Vi valde att ligga lite lägre i dag och det gjorde oss lite sämre. Det var en viss koppling till att det är tre matcher i veckan men också för att vi fått indikationer på att de skulle spela cyniskt. Vi kom inte upp i nivå riktigt, säger Kristian Haynes om taktiken.

Fritiof Björkén, som åter igen gjorde en bra match, i en nickduell mot Örgrytes Daniel Paulson. Foto: Bildbyrån
Fritiof Björkén, som åter igen gjorde en bra match, i en nickduell mot Örgrytes Daniel Paulson. Foto: BildbyrånFoto: MICHAEL ERICHSEN

Men Örgryte tog över allt mer och i den 41:a minuten fick Zeljkovic revansch på Kristensen. Målet kom efter en chans som inte verkade så farlig från början, men Daniel Paulson nådde ett långt uppspel vid Kristensens högra stolpe, han nickade in bollen mot målet. TFF:s målvakt vispade till bollen med handen, rakt ut och där var Zeljkovic och nickade in kvitteringen.

– Ett för enkelt mål att släppa in. Vi var inte nöjda i paus och vi växlade upp i andra halvlek, säger Kristian Haynes.

Annons

Andra halvlek fick samma start som den första, med ett tidigt TFF-mål. Denna gång var det en frisparksvariant som betalade sig. Mohammed Saeid slog en frispark till vänster om straffområdet snett bakåt och där var Haris Brkic helt omarkerad. Han tryckte till bollen med bredsidan, och bollen gick in via en touch på en hemmaförsvarare, som ställde Robin Wallinder i hemmamålet.

– Det var ingen inövad variant. Jag sa till Saeid att passa mig och det gjorde han. I dag var det en sådan dag där vi tar tre poäng även om vi spelat bättre i tidigare matcher. Vi går ut i andra och spelar upp oss. Vi sliter i 90 minuter, sa Haris Brkic till Discovery.

Men viss träning ligger bakom målet ändå, berättar Kristian Haynes.

– Vi har pratat mycket om de här situationerna, om att hitta den ytan och om att göra snabba igångsättningar. Vi har fler tankar som vi hoppas kunna visa på matcher, säger TFF-tränaren.

”Skönt att kunna vinna även när spelet inte är där till hundra procent.”
Kristian Haynes, TFF-tränare.

TFF gick ner på en fembackslinje med halvtimmen kvar och spelade av matchen på ett stabilt sätt.

– Det var Stefan (Jacobsson, assisterande tränare) som presenterade idén. Det var svårsorterat idag och vi fick inte riktigt grepp om dem. Vi fick bättre effekt efter bytet och vi stöttade också upp det egna straffområdet med en man mer. Jag tycker att vi spelar av matchen på ett bra sätt, säger TFF-tränaren.

Haynes tvingades till en ändring i startelvan under uppvärmningen. Johan Blomberg skulle starta, men en krånglande mage satte stopp för det. Liam Olausson fick då göra debut i superettan från start.

Nicolas Mortensen och Henry Offia gick båda ut med känningar, i höft respektive baksida lår.

– Jag hoppas och tror att det inte ska vara någon fara med någon av dem, säger Kristian Haynes.

TFF gick nu upp till en fjärdeplats i en haltande tabell. Fyra matcher spelas på torsdagen. Redan på söndag spelar TFF igen, då hemma mot Öster.

Fotboll, superettan

Örgryte–TFF 1–2 (1–1)

Målen: 0–1 (2) Nicolas Mortensen, 1–1 (41) Ajdin Zeljkovic, 1–2 (50) Haris Brkic.

TFF: Kasper Kristensen – Fritiof Björkén, Isak Jönsson, Mikko Viitikko, Jesper Modig–Haris Brkic, Simon Amin, Mohammed Saeid (Herman Hallberg 84)– Liam Olausson (Anton Tideman 63), Nicolas Mortensen (Johan Blomberg 84), Henry Offia (Othmane Salama 75).

TFF:s Henry Offia försöker ta sig fram med bollen. Nigerianen gick ut skadad med kvarten kvar. Foto: Bildbyrån
TFF:s Henry Offia försöker ta sig fram med bollen. Nigerianen gick ut skadad med kvarten kvar. Foto: BildbyrånFoto: MICHAEL ERICHSEN
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons