Annons

TFF:s evighetsmaskin följer mönstret från tidigare säsonger

Fritiof Björkén gör mål under säsongsinledningen och spelar samtliga minuter. Allt är alltså som vanligt inför TFF:s bortamatch mot Örgryte. ”Han brukar börja åren bra, och göra lite mål tidigt när vi inte har målskyttarna igång. Då kliver han fram”, säger TFF-tränaren Kristian Haynes.
Fotboll • Publicerad 17 maj 2022
Fritiof Björkén startar med all sannolikhet i bortamatchen mot Örgryte.Foto: AVDO BILKANOVIC

I lördags besegrades Västerås med 3–0 på Vångavallen. På onsdagen åker laget till Göteborg och Gamla Ullevi för match mot Örgryte, därefter väntar söndagsmatch mot Öster på hemmaplan.

TFF är inne i en period där matcherna duggar tätt, något ytterback Fritiof Björkén trivs alldeles utmärkt med. Förra säsongen spelade han 90 minuter i samtliga matcher och under pågående säsong har han inte missat en minut.

Annons

– Det är skönt tycker jag. Speciellt nu när vi spelade bra och vann senast, säger Fritiof Björkén.

”Det här snittet kommer jag nog inte hålla, men något till får jag väl hoppas att jag kan göra. Det vore synd om jag inte gjorde ett enda mål under resten av säsongen.”
Fritiof Björken, TFF

Björkéns förmåga att producera mål under seriens inledning är också bekant från tidigare säsonger. Hittills har ytterbacken noterats för tre mål på sju matcher. Det är bara anfallaren Henry Offia som mäktat med fler med sina fyra mål.

– Jag brukar göra en två-tre mål per säsong. Jag tror inte vi ska förväntas oss för mycket, säger Björkén och ler.

Som bäst har han noterats för fyra mål under en säsong. Detta skedde förra säsongen, och säsongen 2017. Då i Öster-tröjan.

– Det här snittet kommer jag nog inte hålla, men något till får jag väl hoppas att jag kan göra. Det vore synd om jag inte gjorde ett enda mål under resten av säsongen, säger Björkén som tror att lagets spelsätt har triggat hans målfarlighet.

– Jag tror det beror på att vi spelar bra och skapar mycket. Då faller en del målchanser på mig. Jag har fått tillåtelse att gå framåt, och fylla på. Det passar mig bra.

– Vi har bra samarbete på kanten också, säger han och syftar främst på mittfältaren Mohammed Saeid och yttern Johan Blomberg som opererar på samma högerkant.

– Vi har samspelet och vi vet när och var vi ska växla, säger Björkén.

Avspark

Örgryte–TFF

Vad: Superettan, åttonde omgången

Var: Gamla Ullevi

När: Onsdag, 19.00

Hur: TA-sporten liverapporterar på trelleborgsallehanda.se

Läget i laget: TFF tränade under tisdagen och åker buss till Göteborg under matchdagen.

Ytterbacken Bödvar Bödvarsson kommer inte följa med. Han skadade sig ankeln och knäet mot Brage i den femte omgången och kommer troligast vara tillbaka efter sommaruppehållet.

Abel Ogwuche tränade lätt med laget under tisdagens träning, men är inte helt återhämtad från skadan han ådrog sig i U21-matchen mot Malmö FF, och är inte tillgänglig för spel.

Petar Petrovic är fortsatt långtidsskadad.

TFF:s trupp: Kasper Thiesson Kristensen, Andreas Larsen, Fritiof Björkén, Mikko Viitikko, Jesper Modig, Nicolas Mortensen, Mohammed Saeid, Herman Hallberg, Isak Jönsson, Henry Offia, Anton Tideman, Tobias Karlsson, Lukas Minter Wettergren, Haris Brkic, Othmane Salama, Johan Blomberg, Mouhammed-Ali Dhaini, Liam Olausson, Simon Amin.

Trolig startelva: Kasper Kristensen – Fritiof Björkén, Isak Jönsson, Mikko Viitikko, Anton Tideman – Mohammed Saeid, Haris Brkic, Herman Hallberg – Johan Blomberg, Nicolas Mortensen, Henry Offia

Motståndarkollen

Det på förhandstippade topplaget Örgryte har inlett säsongen på värsta möjliga sätt. På sju matcher har Göteborgslaget tagit ynka två poäng, och ligger sist i tabellen.

I söndags, dagen efter 1–1-matchen mot Norrby fick tränaren Dane Ivarsson sparken. I onsdagens match mot TFF leds laget av nye tränaren, islänningen Brynjar Gunnarsson.

Tränarkommentar

Kristian Haynes, huvudtränare TFF:

”En otäck match. För varje smäll de får kommer de närmare en seger, att det ska vända för dem. De har bytt tränare till den här matchen, det blir den största utmaningen för oss. Det är många parametrar i detta. Det blir ett starkare fokus på oss själva i den här matchen, jag fokuserar på att vi ska göra en lika bra match som vi gjorde senast.”

Även TFF-tränaren Kristian Haynes pekar på högerkantens samarbete som en framgångsfaktor.

– Det är två rörliga spelare som växeldrar, vilket gör att Fritiof kan komma bakifrån och det har motståndarna svårt att sortera, säger TFF-tränaren som inte förvånad över ytterbackens imponerande målstatistik.

Annons

– Han brukar börja åren bra, och göra lite mål tidigt när vi inte har målskyttarna igång. Då kliver han fram.

– Hans roll på planen gör att han är rätt nära straffområdet som sista uppläggare eller avslutare. Han tar sig till ytor genom sin spelförståelse som är helt magisk, säger Kristian Haynes.

André SpångSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons