Annons

TFF:s akademi siktar på division tre direkt

I år spelar TFF:s F17-lag seniorfotboll i division fyra. Laget har inlett säsongen med att ta fem raka segrar. ”Det är roligare matcher att spela. Vi utvecklas mer av dem”, säger 16-årige Annie Östergren.
Fotboll • Publicerad 12 maj 2022
TFF:s F17- och F16-lag tränar tillsammans. 17-årslaget spelar i division fyra, och är obesegrat så här långt.
TFF:s F17- och F16-lag tränar tillsammans. 17-årslaget spelar i division fyra, och är obesegrat så här långt.Foto: Tomas Nyberg

För att förbereda ungdomsspelarna bättre för att nå A-laget i framtiden, har TFF till den här säsongen startat ett lag i division fyra, TFF Academy. Meningen är att steget till A-laget och spel i division ett, eller högre i framtiden, ska bli mindre.

– Det handlar om att minska steget upp till damlaget. Det är väldigt stor skillnad mellan spel i en F17-serie och i division ett, säger Meti Bajgora, som är huvudtränare för Academy-laget.

Annons

Klubbens division fyra-lag är F17-laget med något undantag för någon äldre spelare. Dessutom kan skadade A-lagsspelare få spela i Academy-laget vid behov.

Förra året spelade F17-laget i den så kallade SM-serien. Där var det tufft motstånd för det relativt nystartade TFF-laget, mot bland andra FC Rosengård.

– Genom att starta ett division fyra-lag kunde vi behålla dem som skulle bli för gamla för F17-serien, berättar Thomas Sramek, assisterande tränare i Academy-laget.

– Det har varit stor skillnad på detta halvåret jämfört med förra året. Vi hittade inte alls vårt spel i F17-serien, säger 18-årige Sejla Smriko, som gjort åtta mål på fem matcher i division fyra denna säsong.

Även de som är 16 år tränar med laget, därför består truppen av 35 spelare. Ännu yngre spelare i klubben får också chansen att få träna med laget ibland.

– Förra året var vi typ tio spelare på varje träning. Nu är vi betydligt fler. Vi har även chansen att få träna med damlaget, vilket är väldigt utvecklande, säger 16-åriga Annie Östergren.

– Det är roligare att spela i division fyra för man kan sikta på att ta sig uppåt, fortsätter mittbacken, som kom till TFF för två år sedan från Höllviken.

Hon är en av fyra spelare i Academy-laget som har lärlingskontrakt med A-laget. De tre övriga är Tilde Persson, Saga Sramek och Astrid Palmblad, som debuterade i A-laget redan förra året. En gång i veckan tränar de med A-laget.

Men även andra spelare får emellanåt träna med division ett-laget, bland annat Sejla Smriko.

– Vi drar nytta av deras tempo, och det tar vi med oss till våra träningar, förklarar Sejla Smriko, som gick till TFF från IFK för två år sedan.

Mittbacken Annie Östergren, till vänster, och anfallaren Sejla Smriko, är två talanger i TFF som tycker det är utvecklande att spela mot seniorer i division fyra.
Mittbacken Annie Östergren, till vänster, och anfallaren Sejla Smriko, är två talanger i TFF som tycker det är utvecklande att spela mot seniorer i division fyra.Foto: Tomas Nyberg
Annons

I division fyra har det gått väldigt bra så här långt. Fem raka segrar och samtliga 15 poäng har spelats hem. Målskillnaden 24–2 imponerar.

– Det är roligare matcher att spela än i F17-serien. Vi utvecklas mer av dem, säger Annie Östergren, som även suttit på bänken vid A-lagsmatcher i division ett i år, men som ännu inte har fått debutera där.

Redan nu står det klart att seriesegern lär stå mellan TFF Academy och Hyllie, som även dem inlett med fem raka segrar. Söndagen den 22 maj möts lagen på Östervångsstadion.

– Det känns som att det står mellan oss och Hyllie. Vi vill självklart ta oss uppåt, säger Annie Östergren.

Men först är det match på torsdagen borta mot Backarnas FF.

”Det är roligare matcher att spela än i F17-serien. Vi utvecklas bättre av dem.”
Annie Östergren, TFF Academy.
Meti Bajgora, huvudtränare för TFF Academy, instruerar sina spelare på tisdagens träning på Vångavallens konstgräsplan.
Meti Bajgora, huvudtränare för TFF Academy, instruerar sina spelare på tisdagens träning på Vångavallens konstgräsplan.Foto: Tomas Nyberg
Fakta

Veckans matcher i Trelleborgsfotbollen

Herrar

Superettan: TFF–Västerås SK, lördag 13. Örgryte–TFF, onsdag 19.

Division tre: Lödde–IFK, lördag 15.

Division fyra: Dalby–FC Trelleborg, lördag 14.

Division fem: Anderslöv–IFK Ystad, FC City Trelleborg–Näset, Svedala–Skegrie, alla lördag 13. Skansen–Genarp, söndag 13.

Division sex: Lilla Beddinge-ÖT Smygehuk, torsdag 18.30. Pelister–Skivarp, lördag 14. Skabersjö–Gylle, Klagstorp–Gislöv, båda söndag 13.

Damer

Division ett: Eskilsminne–TFF, lördag 15.

Division tre: IFK–Kvarnby, söndag 15.

Division fyra: Backarna–TFF Academy, torsdag 18.30. Malmö City–FC Trelleborg, fredag 19.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons