Annons

Tegelberga hoppas på publik i största tävlingen någonsin

PGA Championship på Tegelberga kommer även i år att spelas i augusti i stället för i maj. I år kommer tävlingen bli snäppet större och ingå i en europeisk tour, vilket pandemin stoppade förra året.
Golf • Publicerad 22 mars 2021 • Uppdaterad 23 mars 2021
PGA-mästerskapet på Tegelberga GK 2020. I år får tävlingen Europastatus.
PGA-mästerskapet på Tegelberga GK 2020. I år får tävlingen Europastatus.Foto: Sara Johari

Även i år kommer Tegelberga Golfklubb att vara värd för en högklassig tävling för damer. Förra året var det tänkt att tävlingen skulle ingå på LETAS-touren, den näst högsta Europatouren för damer, men det satte pandemin stopp för.

Nu blir det däremot LETAS-status på Tegelberga, berättar Bo Rolf, projektledare för tävlingen.

Annons

– Det blir oerhört kul att få hit så bra spelare. Vi hoppas på minst 120 deltagare från hela Europa, säger Bo Rolf.

2020 ingick tävlingen enbart på den nordiska touren, när pandemin stoppade spelare från länder utanför norden. Men det var ändå då den största tävlingen som en golfklubb i Trelleborgs kommun arrangerat. Nu blir det alltså ytterligare en nivå upp i status.

Förra året flyttades tävlingen från maj till augusti, och så blir fallet även 2021. Det skulle blivit spel i slutet av maj, nu är det bestämt att 21-23 augusti, lördag till måndag, blir nytt datum för tävlingen.

– Vi hade inte fått ihop europeiska deltagare till maj med nuvarande restriktioner, säger Bo Rolf.

– Vi hoppas att läget med coronapandemin är bättre i augusti, att människor blivit vaccinerade och att restriktionerna då hunnit släppa så att vi kan få ha publik. Det saknade vi förra året, nu hoppas vi att vi kan få den festen som vi inte riktigt kunde ha då, fortsätter han.

Fem LETAS-tävlingar arrangeras i Sverige under året, men det är på Tegelberga prissumman kommer att vara den högsta av dessa. Totalt kämpar spelarna om 55 000 euro i prispengar.

Även i år heter tävlingen officiellt PGA Championship by Trelleborgs kommun, eftersom det är de kommunala bolagen Visit Trelleborg, Trelleborgs energi och Trelleborgs hamn, som är huvudsponsorer.

Det kommer även att bli en Pro-AM-tävling fredagen den 20 augusti, dagen innan PGA-spelet drar igång.

– Det startfältet är i princip redan fullt, berättar Bo Rolf.

Förra årets tävling på Tegelberga vanns av Elin Arvidsson från Falkenbergs GK, som hämtade upp sju slag mot ledande Linda Lundqvist, AIK GK, sista dagen.

Fakta

Damernas proffstour

Tävlingen på Tegelberga GK i augusti ska ingå i Ladies European Tour Access Series (LETAS), vilket är undertouren till Ladies European Tour (LET).

LPGA är den högsta touren för damer. Därefter kommer Europatouren (LET) och därefter LETAS. Där under kommer Nordic Tour, som tävlingen på Tegelberga var förra året.

Spelare från hela världen spelar på de europeiska tourerna.

Fem svenska banor får arrangera LETAS-tävling under 2021. Förutom Tegelberga även Johannesbergs Golfklubb, GolfUppsala Söderby, Västerås Golfklubb samt Allerum Golfklubb.

”Vi hoppas att läget med coronapandemin är bättre i augusti, att människor blivit vaccinerade och att restriktionerna då hunnit släppa så att vi kan få ha publik.”
Bo Rolf, Tegelberga GK
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons