Annons

Säsongsupplösningen: TA-sporten rankar topplagens chanser att gå upp

Trelleborgsfotbollen går mot sin starkaste säsong någonsin. FC City har redan säkrat seriesegern i division fem. Utöver det har åtta lag chansen att avancera uppåt i seriesystemet. TA-sporten rankar lagets möjligheter att gå upp.
Fotboll • Publicerad 23 september 2022
Det kan bli en guldkantad avslutning för många lokala lag.
Det kan bli en guldkantad avslutning för många lokala lag.

I helgen kan IFK Trelleborg säkra seriesegern i division tre och FC Trelleborg säkra seriesegern i division fyra.

Det kan komma mycket mera längre fram. Om några veckor kan TFF:s damer säkra seriesegern i division ett. TFF:s B-lag, Academy, har mer eller mindre redan säkrat seriesegern i division fyra.

Annons

Skansen, ÖT Smygehuk och Pelister har chansen att kvala sig upp.

Och så har TFF möjligheter att knipa en kvalplats till allsvenskan.

TA-sporten rankar lagens möjligheter inför slutspurten. Vi börjar med det lag som har störst chans att gå upp.

1) TFF Academy

Laget leder division fyra och säkrar seriesegern om det blir seger i de två sista matcherna, mot Barrikaden borta och mot Malmö City hemma. Det kommer laget att klara. Division fyra är en ojämn serie där det inte inträffar allt för stora sensationer, i alla fall inte så stora så att TFF Academy skulle tappa det här. Om spelartruppen håller sig i speldugligt skick kommer det här att gå vägen.

Chans att gå upp: 93 procent.

Här hittar du tabell och resultat.

2) IFK Trelleborg

Laget leder division tre med fem poängs marginal med två omgångar kvar. Ett drömläge för IFK, som har väntat och längtat efter att gå upp i division två under många och långa år. IFK har snubblat på mållinjen tidigare, men årets unga upplaga bryr sig inte om det som varit. Det unga laget präglas av en ostoppbar framåtanda och har gjort till sin vana att vända underlägen och att avgöra matcher på tilläggstid. Höllviken hemma och Vellinge IF borta återstår. Två poäng sammanlagt på de här två matcherna är vad som krävs – då kan jagande Simrishamn inte komma i kapp. Det här ska IFK klara av, förmodligen redan på söndag.

Chans att gå upp: 80 procent

Annons

Här hittar du tabell och resultat.

3) FC Trelleborg

På söndag kommer en riktig rysare äga rum på Ymorvallen. En renodlad seriefinal kommer utspela sig när IFK Klagshamn kommer på besök, och inför matchen är det FCT som sitter i förarsättet. Laget leder division fyra med tre poäng ner till Klagshamn, och med två matcher kvar kan FCT säkra seriesegern vid vinst.

Det som talar till FCT:s fördel är att laget bara förlorat en enda match i år, till deras nackdel är att den förlusten kom mot just IFK Klagshamn.

I sista omgången möter FCT trean Staffanstorp på bortaplan. Vid förlust eller oavgjort mot IFK Klagshamn blir det en svår nöt att knäcka och då kan det sluta med kval för FCT.

Chans att gå upp: 65 procent

Här hittar du tabell och resultat.

4) TFF dam

Aj, aj, aj. Smällen i seriefinalen mot Södra Sandby var tuff. Trots förlusten så vilar TFF:s öde i egna händer. Med tre återstående matcher leder laget serien med en poängs marginal ner till Södra Sandby. TFF kan inte räkna med att Södra Sandby tappar några av de nio poängen som det är kvar att spela om. Därför måste laget hämta sig från förlusten snabbast möjligast. Passande nog möter man närmast elfte-placerade Färjestaden, ett lag TFF slog med 6–0 på hemmaplan.

Därefter väntar Älmhult på hemmaplan, och sist Halmia borta. Två lag som spelar för nytt division ett-kontrakt, då bara de sex översta lagen stannar kvar till nästa säsong.

Annons

Om laget gör jobbet och löser seriesegern väntar ett kval mot seriesegraren i division ett mellersta Götaland. För tillfället leder Häcken den serien med fyra poäng ner till tvåan Husqvarna, och mycket talar för att Hisingen-laget håller undan.

Häcken är en bra match för TFF, på förhand. I somras slog man Häcken med 5–0 i en träningsmatch.

Chans att gå upp: 45 procent

Här hittar du tabell och resultat.

5) ÖT Smygehuk

ÖT Smygehuk har gjort en bra säsong i division sex. Formkurvan har mestadels pekat uppåt, och med två omgångar kvar ligger man tvåa, två poäng bakom serieledaren Skanör Falsterbo IF.

Möjligheten att knippa förstaplatsen och därmed direktplatsen till division fem finns. Där kan två andra lokala klubbar bara behjälplig. Gislöv och Gylle möter nämligen Skanör Falsterbo i näst sista, respektive sista omgången av serien.

Om ÖT inte lyckas ta sig förbi Skanör Falsterbo väntar kval. Först ett dubbelmöte mot en annat division sex-lag. Om det går vägen blir nästa uppgift ett dubbelmöte mot ett division fem-lag om en plats i division fem nästa säsong.

Chans att gå upp: 35 procent

Här hittar du tabell och resultat.

Markus Lundell är en viktig spelare för ÖT Smygehuk som har chans att gå upp till femman.
Markus Lundell är en viktig spelare för ÖT Smygehuk som har chans att gå upp till femman.Foto: Tomas Nyberg
Annons

6) Skansen

FC City vann division fem i stor stil, och hade säkrat uppflyttning till division fyra med tre omgångar kvar.

Skansen ligger på en tredjeplats, fyra poäng upp till tvåan IFK Ystad, och fem poäng ner till fyran Svedala. Vi kan vara ganska säkra på att Skansen håller undan och säkrar tredjeplatsen. Att laget kommer ikapp IFK Ystad är mindre troligt.

Vid en tredjeplats väntar kval för Albäcksgänget, i form av ett dubbelmöte mot ett annat lag som slutat tvåa i en annan division fem-serie. Kvalet avgör vem får möta nionde- respektive tiondeplacerade lagen i division fyra om en plats i division fyra nästa säsong.

Skansen har fyra vinster och en oavgjord på de senaste fem matcherna. Viktigt är att Casper Malmgren, som pytsat in 20 mål på 17 matcher för laget, kommer till spel.

Chans att gå upp: 30 procent

Här hittar du tabell och resultat.

7) Pelister

I samma serie som ÖT befinner sig Pelister. Laget ligger fyra och serieseger är ingen realistisk möjlighet.

Därför får laget sikta in sig på kval, som bäst, och som fyra i serien är det inte säkert att laget kommer att ha poängskörden för att nå dit.

Annons

De tre bästa fyrorna av de elva division sex-serierna i Skåne får plats i kvalet till division fem. Division sex-serierna består av olika många lag och därför räknas poängen ut i procent, och mycket kan förändras de två sista omgångarna.

Chans att gå upp: 15 procent

Här hittar du tabell och resultat.

8) TFF

Med sex omgångar kvar av superettan ligger TFF på en femteplats, en ynka poäng upp till den allsvenska kvalplatsen. Hur gick det till? Laget har sannerligen blandat och gett under säsongen. Framförallt har defensiven felat vid flertalet tillfällen.

Framför sig har man Östers IF och IK Brage, båda på 40 poäng. Långt där framför hägrar även Brommapojkarna, men det finns ingen chans att laget tar ikapp de elva poäng som skiljer lagen. Två poäng bakom TFF jagar Skövde AIK.

TFF går in i slutstriden med en positiv trend. Två raka vinster, senast mot just toppkonkurrenten Brage, och om laget kan komma in i ett stim så finns det ingen anledning att räkna bort laget. Varken Brage eller Öster kommer gå rent. I den absolut sista omgången reser TFF till Växjö för ett möte mot Öster. Den matchen kan avgöra vilket lag som tar kvalplatsen.

Om TFF lyckas placera sig före både Öster och Brage när vi summerar 30 omgångar så väntar ett kval mot allsvenskt motstånd. Degerfors IF och Helsingborgs IF ser ut att vara de två lagen som kämpar om att nå nedflyttningskvalet.

Degerfors och HIF är två lag som spelat upp sig efter sommaren och det är svårt att avgöra vilket av dessa lag som passar TFF bäst. Vad som dock kan sägas med enkelhet att det kommer bli ett väldigt tufft kval mot ett lag som är bättre rustat.

Om TFF tar sig till kval har man dock historien på sin sida; laget har aldrig förlorat ett kval.

Annons

Chans att gå upp: 15 procent

Här hittar du tabell och resultat.

Björn GustavssonSkicka e-post
André SpångSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons