Annons

Redovisningsekonomen redo för revanschens år i TFF

Anton Tideman har inlett 2021 med att köpa ett hus i Klagshamn och med att skriva på ett tvåårskontrakt med TFF.
– Jag vill revanschera mig och se till att vi kommer att göra ett bättre 2021 än vad vi gjorde 2020, säger förra årets lagkapten inför årets första match.
Fotboll • Publicerad 5 februari 2021
Anton Tideman var lagkapten i TFF 2020. Vem som blir lagkapten 2021 är inte klart. ”Det är inget vi har pratat om ännu”, säger Anton Tideman, som nu är inne på sin sjätte säsong i klubben.Foto: Tomas Nyberg

På lördagen spelar TFF årets första träningsmatch, hemma mot Österlen, under en säsong som är Anton Tidemans sjätte i klubben. Mattias Håkansson är den ende som är kvar i omklädningsrummet jämfört med när han kom till Vångavallen 2016.

Veckan som gått har varit händelserik. På torsdagen sålde han lägenheten i Malmö. På fredagen köpte han och familjen hus i Klagshamn.

Annons

För drygt två veckor sedan skrev 28-åringen på ett nytt tvåårskontrakt med TFF. Att det skulle bli så var ingen självklarhet. Familjen hade fått tillökning under hösten och funderingarna fanns på att flytta hemåt, det vill säga till Halmstadstrakten.

Det pågick också diskussioner med en annan klubb.

– Om vi hade valt att flytta hem hade den klubben haft en bättre geografisk position. Så kan man säga utan att avslöja vilken klubb, berättar han.

Varför valde du att stanna kvar?

– Dels för att jag trivs så bra i föreningen. Dels för att föregående säsong, för egen del men även lagmässigt, var en säsong där vi inte kom upp i nivå. Jag vill revanschera mig och se till att vi kommer att göra ett bättre 2021 än vad vi gjorde 2020.

– Sedan var det en helhet vi behövde få ihop efter att vi har fått barn. När det kom på plats var det egentligen inte så många frågetecken, då ville jag stanna i Trelleborgs FF.

Parallellt med fotbollskarriären har Anton Tideman valt att utbilda sig till redovisningsekonom. Han pluggade på heltid när han kom till klubben, och jobbar numera på 75 procent där han ansvarar för redovisning, bokslut och årsredovisning åt 25 fastighetsbolag.

– Det passar jättebra. Jag får fotbollsdelen som jag tycker om jättemycket, men får också en vardag vid sidan om där man kan släppa fotbollen och göra något annat. Man vet att fotbollskarriären inte vara för evigt.

Våren är en hektisk period arbetsmässigt med alla bokslut och årsredovisningar som ska göras klara. Anton Tideman säger att det ibland är ”i överkant” att jobba 75 procent.

– Det är en belastning som är hög under en period. Man hade inte kunnat hålla på så hela tiden, men under en kortare period så funkar det.

Annons

Upplever du att jobbet går ut över dig som fotbollsspelare?

– Det kan nog gå ut över fotbollen i enstaka matcher, men ser man till helheten är det positivt för mig. Jag har alltid känt att jag behöver göra något vid sidan av, för att kunna släppa fotbollen lite och kunna få ny energi därigenom. Jag vet hur mitt liv var innan jag pluggade och jobbade. Man kände att man inte var så stimulerad vid sidan av fotbollen, att hjärnan inte fick jobba speciellt mycket efter träningar.

Tidemans tid i TFF kan delas in i två goda, framgångsrika år med avancemang till allsvenskan, följt av tre magra, förlusttyngda år med degradering från allsvenskan och ett nyligen upplevt kvaldrama som höll på att kosta klubbens plats i elitfotbollen.

2021 handlar om att vända trenden. Tideman talar om revansch, både för lagets och för egen del, och pekar ut tydliga förbättringspunkter.

– Vi behöver bli bättre i ett högre försvarsspel. Vi behöver också bli bättre när vi omsätter försvarsspel till anfallsspel, se till så att vi får en slutprodukt som är bättre än förra året. Fotboll går ut på att göra mål, antingen behöver vi fler målskyttar eller någon som gör fler mål. Det går inte att blunda för att vi måste göra fler mål framåt än vad vi gjorde, säger han.

2020 inledde Anton Tideman som mittback. Han avslutade där han spelat mest i karriären; som ytterback till vänster. Det är också på den positionen han ser sig själv inför 2021.

– Jag som person hade kanske varit bättre förra säsongen om jag hade haft en roll där jag kom fram mer offensivt och kunnat slå inlägg från kanten, vilket jag gjort tidigare säsonger. Men det handlar om hur laget ska fungera som bäst, då spelar det ingen roll hur det är för Anton Tideman, jag kommer alltid att sätta laget i främsta ledet.

Vad har du för förhoppningar på årets säsong?

– Framförallt hoppas jag att vi har en stegrande formkurva under försäsongen, så att vi är som bäst förberedda när serien börjar. Sedan måste man vara realistisk och säga att Trelleborgs FF har haft tunga år bakom sig. Det kommer inte att förändras i en handvändning; det viktiga för Trelleborg är att landa och ha en säsong som ger en positiv känsla. Det kan handla om att stabilisera sig i mitten eller att vara på övre halvan.

”Jag har alltid känt att jag behöver göra något vid sidan av, för att kunna släppa fotbollen lite och kunna få ny energi därigenom.”
Anton Tideman
Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons