Annons

Pingvin får spela på Gylle stadion

I väntan på att Trelleborgs nya rugbyarena ska bli klar föreslås det nu att Pingvin ska få spela på Gylle stadion de närmaste åren.
Rugby • Publicerad 2 november 2020
Pingvin föreslås att få spela på Gylle stadion till dess att den nya rugbyarenan är klar.Foto: Tomas Nyberg

TA har tidigare berättat att Pingvin måste lämna Pilevallen under nästa år. Detta på grund av att Engelska skolans nya idrottshall ska börja byggas där Pilevallen är i dag.

Sedan ett par år tillbaka finns det planer på att en ny rugbyanläggning ska byggas norr om Ymorvallen.

Annons

I väntan på att denna ska bli klar blir rugbyklubben utan ett ”hem” när det börjar grävas på Pilevallen nästa sommar.

Pingvin var tidigare i år oroliga över att de blir utan hemmaplan nästa år. Men Trelleborgs kommun föreslår nu, efter en dialog med Pingvin och Gylle AIF, att rugbyklubben ska spela på Gylle stadion till dess att den nya rugbyarenan står klar.

– I grund och botten tycker vi det är kasst att vi måste lämna Pilevallen innan den nya planen är klar men det är ju bra att det finns en plan vi kan få vara på under tiden, säger Daniel Sörensson, ordförande i Pingvin rugbyclub.

– Vi vill gärna hjälpa Pingvin, det är viktigt att klubbar kan hjälpas åt, säger Niklas Olsson, kassör i Gylle AIF.

– Vi har såklart farhågor om att planen ska bli dålig men kommunen har garanterat oss att planen inte ska bli förstörd, fortsätter Niklas Olsson.

Den tillfälliga lösningen med att iordningställa Gylle stadion för rugbyspel beräknas kosta 350 000 kronor i investeringskostnad, samt 400 000 kronor i driftskostnader under 2021 och 2022.

– Vi ser en möjlighet att vi i och med detta kanske får hjälp med att modernisera våra omklädningsrum för det behövs, säger Niklas Olsson i Gylle.

Den nya idrottshallen som ska byggas där Pilevallen är i dag, ska enligt nuvarande tidsplan påbörjas sommaren 2021.

– Vi jobbar parallellt med rugbyförbundet att vi ska få så många hemmamatcher som möjligt under våren så att vi kan spela dem på Pilevallen, och sedan att vi ska ha mestadels bortamatcher under hösten, säger Daniel Sörensson.

Däremot hoppas Pingvin att klubbens ungdomar kan få träna på en plan inne i stan så att bara seniorlagen behöver spela i Gylle.

Annons

Bakgrunden till att det ska bli en ny rugbyarena är att Pilevallen inte har uppfyllt arenakraven som Svenska rugbyförbundet har. Samtidigt vill Trelleborgs kommun vidareutveckla området där planen är i dag, och därför ska Engelska skolan byggas där.

Den nya rugbyanläggningen väster och norr om Ymorvallen ska ha en huvudplan med en läktare för 200-300 personer, två omklädningsrum samt 59 parkeringsplatser. Kostnadsberäkningen för detta är uppskattad till 28 miljoner kronor.

I framtiden ska det finnas möjligheter att anlägga fler planer intill huvudplanen.

Dessutom vill Pingvin ha ett nyttjanderättsavtal för en del av marken för att själva bekosta ett klubbhus på cirka 200 kvadratmeter.

En ändring av detaljplanen för området krävs. Innan dess kan inte bygglov för den nya anläggningen sökas. Hösten 2022 beräknas den nya arenan kunna vara klar.

– Den här lösningen med Gylle hänger också på att den nya arenan blir klar 2022, för det här blir ingen hållbar lösning i längden, anser Daniel Sörensson.

Kultur- och fritidsnämnden föreslår nu kommunfullmäktige att godkänna förslaget på ny rugbyanläggning och att samtidigt godkänna Gylle stadion som alternativ spelplats under byggperioden.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons