Annons

Nye tränarens premiär: ”Målet vinna alla matcher i år”

Skånelagets premiär, på Gylle stadion mot Göteborg, avgjordes redan i första halvlek. Ny för i år är tränaren, som vill sätta sin prägel.
– Han coachar på ett helt annat sätt än vår förra och det är roligt att börja om på noll, säger trelleborgaren Frida Nilsson efter 46–10.
Rugby • Publicerad 20 maj 2023
Simba Gviniashvili efter Skånelagets premiärseger mot Göteborg. Frida Nilsson i förgrunden, efter att hon fått sin kram.
Simba Gviniashvili efter Skånelagets premiärseger mot Göteborg. Frida Nilsson i förgrunden, efter att hon fått sin kram.Foto: Markus Hällje

Skånelagets nya tränare inför denna säsong, Simba ”Kaiser” Gviniashvili som efterträder Ross Watson, har samlat sin trupp efter en dominant kross i premiären. Efter att de tackat publiken och tagit lagfoto, kom hyllningarna från ledaren.

– Jag vill inte att de ska få höra någon kritik idag. De har varit helt löjligt bra och gjort allt jobb de behövt, från minut ett till slutvisslan. Jag sa bara åt dem att njuta av segern och att de förtjänade alla applåder och mer.

”Men jag var tvungen att ge henne en kram efteråt för hon gjorde som alltid en fantastisk match. Hon är en av de lagets sanna ledare.”
Simba ”Kaiser” Gviniashvili
Annons

Gviniashvili var förra säsongen backtränare, bakom Watson som nu bestämt sig för en paus från rugbyn.

– Som huvudtränare är det en helt ny utmaning för mig. Jag vill förändra lite i matchplanen. Vi har generellt snabba tjejer, som vi gett bollen till och låtit dem göra jobbet. I år ska alla vara lika involverade i varje poäng vi gör, berättar nye tränaren om sin vision.

Men innan han tog till orda i ringen efter matchen, pekade han till sig Pingvins Frida Nilsson och gav henne en kram.

– Jag blev lite frustrerad på hennes beslutsfattande. När jag ville att hon skulle sparka ut bollen. Vi var på väg att falla in i deras fysiska spel och jag ville undvika det genom pausen man får av att sparka ut bollen, förklarar tränaren och fortsätter:

– Men jag var tvungen att ge henne en kram efteråt för hon gjorde som alltid en fantastisk match. Hon är en av lagets sanna ledare.

Den 27-åriga klunghalven tackade och njöt av att vara igång.

Klunghalv Frida Nilsson väntar på klungan i premiären mellan Skånelaget och Göteborg.
Klunghalv Frida Nilsson väntar på klungan i premiären mellan Skånelaget och Göteborg.Foto: Markus Hällje

– Det är skönt. Det är detta vi längtat efter och jobbat hårt för hela året. Det är alltid roligt att börja med en vinst på hemmaplan, säger Nilsson som inte var segerviss på förhand:

– Jag tycker aldrig man vet hur en match ska gå. Det är det som är så roligt med rugby. Det kan vända hur fort som helst. Vi visste att Göteborg är ett fysiskt lag, men vi brukar komma runt på kanterna och det lyckades vi med idag, säger hon om en upplevd ”rörig” match.

Skånelaget förlorade inte en enda match förra året, men kryssade mot Stockholm Exiles. Nye huvudtränaren har satt upp målet ”att vinna varje match i år.” Efter två raka SM-guld får Nilsson frågan om det finns någon mättnad i truppen efter all framgång:

– Nej, en ny säsong är alltid en ny säsong. Vi har nytt lag och tränare, det är en nystart. Tränaren har kommit in med ett helt nytt tänk och spelsystem. Han coachar på ett helt annat sätt än vår förra och det är roligt att börja om på noll, svarar hon och förklarar:

Simba ”Kaiser” Gviniashvili.
Simba ”Kaiser” Gviniashvili.Foto: Markus Hällje
Annons

– Han vill spela mer klungmässigt. Vi ska gå in. Tidigare har vi haft en snabb backlinje som vi utnyttjat, men det ska bli mer klungspecifikt.

Inför matchen fanns dock ett splittrande element i Skånelaget, som består av spelare från Malmö, Lugi och Pingvin.

Damerna hade kommit tidigt till Gylle stadion för att se herrmatchen mellan just Lugi och Pingvin. Sympatierna där var förklarligt inte samstämmiga.

– Så blir det ju, att man hejar på sitt riktiga klubblag.

Skånelagets Frida Nilsson med en målspark framför Lugis välklädda herrlag, som spelade mot Pingvin tidigare under dagen. Lundensarnas klädkod innebär röd slips till varje match.
Skånelagets Frida Nilsson med en målspark framför Lugis välklädda herrlag, som spelade mot Pingvin tidigare under dagen. Lundensarnas klädkod innebär röd slips till varje match.Foto: Markus Hällje

Fanns det en potentiell splittring där?

Hon skrattar:

– Då blev det lite splittring, men när man sedan går ner i omklädningsrummet märker man ingen skillnad mellan oss, svarar landslagsspelaren Frida Nilsson som fick vinna på hemmaplan under lördagen.

Nästa vecka beger sig trelleborgaren till Benidorm, Spanien, för en förberedande turnering med sjumannalandslaget.

Rugby, allsvenskan

Skåne ladies–Göteborg RF 46–10 (36–5)

Skåne ladies: Agnes Jangfalk 10, Linn Tern 10, Elisabeth Sonnenholzner 10, Roos Van der Togt 5, Birgitta Fällström 5, Frida Nilsson 4, Alice Savage 2

Markus HälljeSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons