Annons

Ny Pingvintränare klar – rådgivare på distans inför premiären

Edgardo Martinez – så heter Pingvins nya A-lagstränare. Men argentinaren kommer inte till Trelleborg förrän inför nästa säsong. På distans är han däremot redan involverad.
Rugby • Publicerad 11 augusti 2023
Pingvin besegrade Enköping i superallsvenskan förra säsongen. På lördag möts lagen igen, i första omgången av allsvenskan.
Pingvin besegrade Enköping i superallsvenskan förra säsongen. På lördag möts lagen igen, i första omgången av allsvenskan.Foto: Björn Gustavsson

På lördag drar seriespelet igång igen för de regerande svenska mästarna. Efter vårens duster mot Lugi och Malmö väntar nu spel i en rikstäckande serie med fem lag. Enköping är första testet för ett Pingvin som hade det lite småkämpigt i våras med två raka förluster i inledningen.

För dåligt tränade – så löd diagnosen från flera håll.

Annons

– Vi är absolut bättre tränade nu. Efter de två matcherna lade vi väldigt mycket fokus på att få upp grundkonditionen, vilket vi märkte resultat på sedan. Det var som ett helt nytt lag ute planen, säger tränaren Alfred Meitmann.

Under sommaren har Pingvin knutit till sig en ny tränare. Argentinaren Edgardo Martinez beskrivs som en tränare med gedigen erfarenhet. För närvarande bor han med sin familj i Spanien. Planen var att han skulle komma hit efter sommaruppehållet, istället ansluter han nästa år.

– Tanken var september, men det blev väldigt bråttom för honom. Vår säsong varar ju bara till oktober också, så det var inte lönt att snabba på allt. Som det ser ut nu blir det efter årsskiftet han kommer med sin familj, berättar Daniel Sörensson, ordförande i Pingvin RC.

– Han har spelat rugby på ganska hög nivå i Argentina, och är level tre-utbildad tränare. Han har varit tränare och drivit en klubb i Spanien i tio år. Det är en väldigt välrenommerad herre, fortsätter Daniel Sörensson.

Enligt Pingvins ordförande kommer han inte att kosta klubben något. Däremot har man hjälpt honom och hans familj att ordna med jobb och boende.

– Vi har lite tur, han och hans familj vill flytta till Sverige. Vi kommer inte att betala honom något, säger Daniel Sörensson.

Edgardo Martinez har redan sett Pingvin på plats, när han besökte klubben och såg hemmamatchen mot Malmö i början av juli. I söndags hade han ett videomöte med Pingvins tränarpar, Alfred Meitmann och Oscar Larsson.

– Han har kommit med en del tips och trix inför den här matchen, han har analyserat Enköping. Lite så kommer det att vara framöver också; vill vi ha hans åsikt så lämnar han den. Det är vi som är tränare, men han finns där som rådgivare om vi behöver det, så kan vi säga, förklarar Alfred Meitmann.

Edgardo Martinez har redan presenterat en del tankar inför kommande säsong.

– Lite hur han tänker, vad hans filosofi är. Jag tycker det är jätteintressant. Någon förändring blir det ju, alla tränare har sin spelstil. Han är ju själv gammal klungspelare, jag kan tänka mig att det blir mycket fokus på klungan. Det gynnar oss, vi har en stark klunga, säger Alfred Meitmann.

Alfred Meitmann tog över som tränare efter att Karl Savimaki valde att sluta efter första matchen i våras. ”Roligt och utvecklande med en ny utmaning efter att ha spelat själv i så många år”, säger han.
Alfred Meitmann tog över som tränare efter att Karl Savimaki valde att sluta efter första matchen i våras. ”Roligt och utvecklande med en ny utmaning efter att ha spelat själv i så många år”, säger han.Foto: Björn Gustavsson
Annons

Ordförande Daniel Sörensson betonar vikten av hög kvalité på tränarsidan.

– Det är för att få nivån på träningarna, och kunna locka spelare och andra till en högre nivå. Om man vill sikta högt så krävs det bra tränare, säger Daniel Sörensson.

Pingvin vann SM-guld förra året. Att upprepa den bravaden i höst blir tufft. Enköping och inte minst Stockholm Exiles ser starka ut.

– Vi går igenom lite av en generationsväxling nu eftersom det är många som har slutat sedan förra året, många erfarna nyckelspelare som har haft en stor roll i truppen under många år. Vi har några yngre killar som fått chansen och som kommer att fortsätta att få det. Det är lite där vi är just nu, säger Alfred Meitmann.

Helgen som gick spelade Pingvinherrarna SM i sjumannarugby i Stockholm, där ett lag med unga spelare slutade på sjätteplats.

Pingvins damer, som skördat gyllene framgångar i sjumannarugby de senaste åren, valde på ett tidigt stadium att hoppa över SM den här säsongen.

– Det passade inte riktigt, vi hade lite spelare som varit i väg under vårsäsongen, förklarar Daniel Sörensson.

För Pingvins damer, som spelar i Skånelaget i 15-mannarugby, upptas seriespelet nästa helg, med bortamatch mot Vänersborg. Den här helgen kommer Pingvin att spela i en internationell sjumannaturnering i Köpenhamn.

”Vi har lite tur, han och hans familj vill flytta till Sverige. Vi kommer inte att betala honom något.”
Daniel Sörensson.
Fakta

Allsvenskan i rugby

Allsvenskan består av fem lag, de bästa lagen från vårens regionala seriespel. Alla möter alla hemma och borta. Lagen tar inte med sig några poäng från vårens matcher utan startar på noll poäng. Seriesegraren blir svensk mästare.

Pingvins matcher:

12/8: Enköping hemma

26/8: Spartacus borta

2/9: Lugi hemma

16/9: Enköping borta

23/9: Stockholm Exiles hemma

30/9: Stockholm Exiles borta

7/10: Spartacus hemma

14/10: Lugi borta.

Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons