Annons

Kompisgänget som är på väg mot division fyra

FC City Trelleborg har bara funnits i lite mer än två år. Ändå leder laget division fem i stor stil. ”Vi har en otroligt bra sammanhållning i laget, det är därför det går bra på planen också”, säger sportchefen Emir Rozajac.
Fotboll • Publicerad 9 juni 2022
Spelare i FC City Trelleborg har fått jubla mycket denna säsong. Här är de glada efter att ha gjort 1–0 i derbyt mot Skansen.
Spelare i FC City Trelleborg har fått jubla mycket denna säsong. Här är de glada efter att ha gjort 1–0 i derbyt mot Skansen.Foto: Tomas Nyberg

FC City Trelleborg är kommunens yngsta fotbollsförening på herrsidan. Klubben vann division sex direkt 2020 och var nära att ta steget upp till division fyra förra året. Nu, under klubbens tredje år, har klubben skaffat sig ett bra läget att ta hem division fem. Laget är obesegrat, har tagit 28 av 30 möjliga poäng, och toppar division fem med sju poängs marginal.

– Jämfört med förra året gjorde vi en bättre försäsong där vi kunde spela ihop laget och vi har haft bättre träningsnärvaro. Det har blivit ännu mer seriöst, förklarar Emir Rozajac framgången.

Annons

33-årige Emir Rozajac är en av fem personer i FC Citys styrelse. Han har inte gett upp hoppet om att fortsätta spelarkarriären, men i år har en skada hindrat honom från det. Nu lägger han all tid på att få klubben att fungera. Emir Rozajac har rollen som sportchef, men han beskriver sig själv som en allt i allo.

– Vi hjälps åt med allt för att allt ska fungera så bra som möjligt. Vi tvättar kläder och försöker dra in intäkter. Vi brinner för det här och tycker det är roligt, även om det tar mycket tid, säger Emir Rozajac, som utgör styrelsen tillsammans med Fisnik Shala, Haris Rozajac, tränaren Baki Krasniqi och ordföranden Luan Beiqi.

FC City Trelleborg bildades i februari 2020.

– Vi är en grupp vänner som spelade i olika lag innan. Vi tänkte, varför inte starta en egen förening? Vi tänkte att vi i alla fall kunde testa det.

– Det var inget vidare att starta under coronapandemin. Men vi har haft med sponsorer från första början och det är vi tacksamma för, berättar Emir Rozajac.

FC City Trelleborgs klubbmärke på en hörnflagga på Albäcksvallen.
FC City Trelleborgs klubbmärke på en hörnflagga på Albäcksvallen.Foto: Jonas Bergström

Vad är målet för klubben?

– Sportsligt att hålla sig på en division fyra-nivå och hjälpa unga killar att utvecklas i vår miljö, både som spelare och som människor. Alla är välkomna till oss. Men det sportsliga är inte det viktiga utan gemenskapen, det familjära.

– Nu är det fokus på det organisatoriska, att fixa en bra miljö för människor att vara i.

Finns det tankar på att ha ungdomslag?

– Från början pratade vi om det, även ett damlag var med i våra planer. Men vi insåg nog inte riktigt hur mycket det kostar att ha ett lag i seriespel. Vi vill inte starta ett ungdomslag om vi inte vet om vi kan behålla det. Vi ska sätta organisationen i föreningen först, sedan kan vi kanske bredda oss.

Emir Rozajac i vintras när FC City missade uppflyttning till division fyra, när laget spelade en avgörande match i Skivarp.
Emir Rozajac i vintras när FC City missade uppflyttning till division fyra, när laget spelade en avgörande match i Skivarp.Foto: André Spång
Annons

Eftersom Behar lade ner fanns det plats på Albäcksvallen för en ny klubb, där FC City nu håller till, och som de delar med BK Skansen.

Men klubben saknar en lokal att samlas i. Till deras förfogande finns endast ett litet förråd på knappt tio kvadratmeter till allt material. Där ska såväl kläder som utrustning få plats.

– Om man ska ta fram något måste man flytta något annat, om vi till exempel ska ta fram grillen till hemmamatcherna. Det är en utmaning att bara tvätta kläderna, vi har ingenstans att hänga dem på tork. Spelarna får tvätta sina träningskläder själva, berättar Emir Rozajac.

Styrelsemöten sker hemma hos någon av styrelsemedlemmarna eller på en restaurang i stan.

– Det krävs mycket ideellt arbete för att få en förening att fungera. Men ju längre en förening finns, ju fler kan engagera sig.

På lördag kan laget koppla ett stort grepp om serien, för då väntar tabelltvåan Skegrie BK på Snarringe ip i ett derby. Vid ny seger är FC City tio poäng före Skegrie.

– Inte ens halva serien är spelad, så vi tar inte ut något i förskott. Det gäller att behålla fysiken under sommaruppehållet. Sju poäng låter mycket men det kan gå snabbt om något lag under oss går rent. Men vårt mål är att vi ska kunna ta oss upp till division fyra.

– Vi har en otroligt bra sammanhållning i laget, vi har ett väldigt härligt gäng, det är därför det går bra på planen också, säger Emir Rozajac.

”Vi har en otroligt bra sammanhållning i laget, vi har ett väldigt härligt gäng, det är därför det går bra på planen också.”
Emir Rozajac, sportchef FC City Trelleborg.
Fakta

Veckans matcher i Trelleborgsfotbollen

Herrar

Division tre: IFK Trelleborg–Vellinge IF, lördag, 14.00.

Division fyra: FC Trelleborg–Staffanstorp, lördag, 14.00.

Division fem: Skurup–Skansen, torsdag, 18.45, Charlo–Anderslöv, torsdag, 19.00, Skegrie–FC City Trelleborg, lördag, 14.00.

Division sex: Holmeja–Lilla Beddinge, söndag, 13.00, Klagstorp–ÖT Smygehuk, söndag, 13.00, Gylle–Skanör/Falsterbo, söndag, 14.00, Gislöv–Skivarp, söndag, 14.00.

Damer

Division ett: Älmhults IF–TFF, söndag, 14.00.

Division fyra: Malmö City–TFF Academy, söndag, 15.00, FC Trelleborg–Klagshamn, söndag, 16.00, Svedala–Anderslöv, tisdag, 19.00.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons