Annons

Kajson Carlqvist självkritisk efter Pingvins avhopp: ”Otroligt ledsen”

I förra veckan meddelade rugbyklubben Pingvin att herrlaget hoppar av allsvenskan. Förutom spelarbrist lyfter klubben kommunens försenade arenabygge som en bakomliggande orsak. ”Vi har dragit två lärdomar”, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist.
Rugby • Publicerad 18 september 2023
Bygget av Pingvins nya arena har försenats gång på gång.
Bygget av Pingvins nya arena har försenats gång på gång.Foto: Tomas Nyberg, Christer Thorell

När kommunen rev Pingvins gamla hemmaplan Pilevallen i maj 2021 var det med kommunens försäkran om att en ny rugbyarena skulle stå klart inom kort. Klubben hyrde in sig på Gylle Stadion och där har man nu blivit kvar i över två år. I mars togs första spadtaget, och i november planeras klubbens nya hemmaarena stå klar.

”Det har vi verkligen försökt lära oss av. Sen kom det till en hel del överklagande som gjorde att det blev försenat. Det är såklart alltid tråkigt, men det borde vi lagt in i beräkningskalkylen.”
kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M)

När klubben meddelade att herrlaget drar sig ur allsvenskan lyfter man spelarbrist och det försenade arenabygget som bakomliggande orsak.

Annons

– Spontant vill jag bara säga jag är otroligt ledsen över att bygget av rugbyarenan har dragit ut på tiden. Det tycker jag är väldigt tråkigt. Vi har verkligen försökt få det att funka så bra som möjligt. Vi har försökt hjälpa Pingvin på olika sätt och det återkommer vi till, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M).

Utdragna upphandlingar, strul med bygglov och överklagande grannar ligger bakom förseningen. Beslutet att bygga en nya rugbyarena fattades innan Kajson Carlqvist kom till makten.

– Vi har dragit två lärdomar. För det första så ville man testa ett nytt underlag på den nya rugbyarenan. Det gjorde att vi tappade tid. Upphandlingen dröjde och det slutade med att det inte gick med underlaget, säger Kajson Carlqvist, och fortsätter:

– Det har vi verkligen försökt lära oss av. Sen kom det till en hel del överklagande som gjorde att det blev försenat. Det är såklart alltid tråkigt, men det borde vi lagt in i beräkningskalkylen, säger kommunstyrelsens ordförande Ann Kajson Carlqvist (M).

Efter att första spadtaget togs i maj så går arenabygget enligt beräkningarna, och ska stå klar till nästa säsong – annars hugger Kajson Carlqvist in själv:

– Om det inte är löst tills dess ska jag stå och spika på den arenan själv och klippa gräset, avslutar hon.

Ann Kajson Carlqvist under en rugbymatch på Gylle Stadion under 2022.
Ann Kajson Carlqvist under en rugbymatch på Gylle Stadion under 2022.Foto: André Spång

Många rugbyintresserade trelleborgare har för närvarande rest söderöver för att titta på VM i Frankrike. När de återvänder har de inget lag att titta på hemmavid.

I söndags hade Pingvin ett långt planeringsmöte med fokus på framtiden, både ur det korta och långa perspektivet. Visionerna säger att Pingvin ska vara ”ett naturligt rugbycentrum för svensk rugby 2030”, men mycket arbete måste göras innan dess.

– Det finns ett par akuta grejer. Det ena handlar om att få nytt liv i herrseniorsidan med juniorer som fyller på. Vi behöver verkligen fokusera på att få ihop de här U16- och U18-lagen som vi har tappat de senaste åren, så att vi får en återväxt. Det är en av de viktigaste frågorna vi har just nu, säger Daniel Sörensson.

Pingvins herrlag kommer att fortsätta att träna en dag i veckan på Gylle stadion för att hålla i gång verksamheten inför nästa säsong.

Annons

– i bedrövelsen är det positiva signaler om en liten nystart i herrlaget. Flera spelare har sajnat upp inför nästa säsong. De kommer att fortsätta träna och de kommer också att träna under vintern, säger Sörensson.

Samtidigt som herrlaget dragit sig ur har Skånelaget, där Pingvins spelare kamperar ihop med spelare från Lugi och Malmö, avancerat till semifinal på damsidan. Skåne vann första semifinalen borta mot Enköping i helgen och kommer att spela returen på hemmaplan den 30 september.

Om den matchen, eller en eventuell final, kommer att spelas på Gylle stadion är oklart.

André SpångSkicka e-post
Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons