Annons

Jonas Bergström: Jonas Bergström: ”Idrotten en viktig aktör i samhället”

Åren går men idrotten består. I takt med utvecklingen i samhället blir idrotten och dess föreningar allt viktigare för kommuninvånare, tror TA:s sportchef.
Jonas BergströmSkicka e-post
Nyårskrönika • Publicerad 31 december 2018
Jonas Bergström
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När många instanser i samhället sviker bör idrotten vara en garant för jämlikhet, anser Jonas Bergström. Bilden är en genrebild.
När många instanser i samhället sviker bör idrotten vara en garant för jämlikhet, anser Jonas Bergström. Bilden är en genrebild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Tänk vad fantastiskt det är att vi har idrott. Olika sporter får människor att känna glädje, att röra på sig och helt enkelt må bra.

Idrotten och föreningsrörelsen blir också allt viktigare ur en samhällssynpunkt. Många barn och ungdomar är i dag stillasittande flera timmar om dygnet eftersom den tekniska utvecklingen tagit oss dit.

Annons

Genom att vara med i en idrottsförening får barn och ungdomar röra på sig.

Men samtidigt så mycket mer. De får kompisar och en möjlighet att umgås med andra.

Inom idrotten kan också alla vara sig själva. Därför är det så viktigt att alla föreningar jobbar för människors lika värde och rätt till deltagande.

På sina håll breder rasismen ut sig i Sverige. Även ur denna aspekt ska idrotten vara en garant för att här spelar inte hudfärg eller ursprung någon roll. Det viktiga är att alla får vara med och ha roligt.

Via idrotten har också nya människor i landet en chans att komma in i samhället och lära känna andra.

Jag hoppas att alla föreningar i Trelleborg ser möjligheter till att spela en viktig roll i framtiden.

Med tanke på hur samhällsutvecklingen ser ut tror jag att idrotten blir allt viktigare.

Idrotten ska också vara fri från våld. Det jag fick uppleva den 6 december i år var något oerhört tråkigt. Det var faktiskt smärtsamt att se.

Jag syftar såklart på det bråk som uppstod efter herrfinalen i TA-cupen. Det känns nästan overkligt, hur kan en fotbollsmatch i en turnering som arrangeras för skojs skull urarta till att det nästan blir slagsmål?

Händelsen visar också på hur viktigt det är att föreningar står enade mot våld. Det ska inte få förekomma inom idrott.

Annons

Det är det som är hotet mot att idrott inte ska få en viktig roll för oss i framtiden.

Idrotten ska ingen ta ifrån oss.

För att klara denna stora utmaning måste föreningar ha ledare. Något allt fler klubbar i kommunen tycker är svårare att hitta. Det gäller att bjuda in till gemenskapen och få fler att engagera sig.

På tal om just ledare. En eldsjäl i kommunen lämnar nu sitt uppdrag som ordförande. Jag syftar så klart på Thomas Nilsson, som varit ordförande i Trelleborgs Basketklubb sedan föreningen bildades. Nu ger han sig in i politikens värld.

Utan att ha några synpunkter på det nya styret och dess politik, kan jag som idrottsvän i alla fall tycka att det är spännande att en av stadens största eldsjälar i föreningslivet inom idrotten nu antagligen blir ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, som representant för Kristdemokraterna.

Jag vet att Thomas Nilsson har många idéer för att underlätta för föreningar och utveckla idrotten i stan. Det kommer i alla fall bli spännande att se vad det får för effekt på idrottslivet i Trelleborgs kommun.

För det är många som vill se en starkare idrott i kommunen, inom så väl elit- som breddverksamhet.

Efter det idrottsår som nu är till ända kan vi bland annat konstatera att Trelleborgs största skyltfönster, TFF, tappade sin allsvenska plats. Men superettan är kanske just nu en lagom nivå för klubben, till dess att ekonomin kan utvecklas ytterligare och tills publiken hittar tillbaka till Vångavallen.

Det viktiga är att Trelleborgs FF är kvar i eliten. Det finns många kommuner i Trelleborgs storlek som bara skulle kunna drömma om att ha ett lag i superettan i fotboll.

Men TFF är sedan några år tillbaka inte bara en herrklubb, utan även en klubb för damer. Det har varit kul att följa damlagets väg från division fyra till division ett på bara tre år.

Annons

Och kanske är det på damsidan som klubben har störst chans att vara ett lag i högsta divisionen om fyra till fem år?

Att det finns elitlag i stan är också viktigt för att barn och ungdomar ska kunna få skapa sig drömmar. Att få se idrottare på högsta nivå kan bidra till drömmar om att själv en dag få vara en av dem som tillhör de bästa i landet i en idrott.

Genom att låta alla vara med, och ha en idrott fri från våld och rasism, kan idrotten vara öppen för alla. Det kan också skapa möjligheter till att politiker inser hur viktig idrotten är. Då kommer drömmar en dag att uppfyllas. Förhoppningsvis för så många som möjligt.

Jag hoppas att föreningar ser möjligheterna i framtiden, och låt 2019 vara starten på den.

Gott nytt år!

Barn i Norge jublar under en ungdomscup. Glädje är det viktigaste idrott kan ge.
Barn i Norge jublar under en ungdomscup. Glädje är det viktigaste idrott kan ge.Foto: Vegard, Grøtt
Annons
Annons
Annons
Annons