Annons

Ingen derbykänsla när Pirates föll mot Helsingborg

Femtio personer i publiken, en sjuk speaker och alltför många trepoängare i fel korg. Någon derbykänsla infann sig inte när Pirates förlorade mot Helsingborg BBK med 87–79 under lördagskvällen. ”Det mesta berodde på att vi inte kämpade som vi borde, vi gav inte den energin som vi behövde defensivt”, säger Pirates tränare Jeremy Lou.
Basket • Publicerad 22 januari 2022 • Uppdaterad 24 januari 2022
Pirates Javier Medori i kamp om bollen.
Pirates Javier Medori i kamp om bollen.Foto: Tomas Nyberg

Thomas Nilsson, Pirates grundare, eldsjäl och speaker saknades när det vankades Skånederby i Västervångshallen. Nilsson var hemma sjuk och kanske skulle man anat oråd redan där?

För utan Pirates-pappans reaktiva kommenterande och med ett publiktak på femtio personer på grund av rådande pandemi visade det sig vara svårt att hitta glöden för att ro hem en derbyvinst.

Annons

– Vi kommer inte alls upp i den nivån som vi gjorde sist vi spelade hemma. Vår defensiva intensitet är alldeles för dålig. Vi tar inte ansvar för de uppgifterna vi är tilldelade, säger Pirates tränare Jeremy Lou och fortsätter:

– Det gör att vi sätter oss i defensiva situationer som inte kan hantera. Vi är inte tillräckligt aggressiva från början.

William Svenonius noterades för 16 poäng.
William Svenonius noterades för 16 poäng.Foto: Tomas Nyberg

Även skärpan offensivt saknades hos hemmalaget. Något man inte kan anklaga Helsingborg för.

– De skjuter fantastiskt, femtio procent trepoängare. Men det är också för att vi spelar dålig ”defence”. Helsingborg får komma in i straffkastområdet och kan passa ut till öppna skott och då är det inte så konstigt att de sätter sina treor, säger Jeremy Lou.

”Det är ett derby men det är mer derby för dem än vad det är för oss. Helsingborg har fler egna produkter i laget. När våra produkter kommer upp i deras ålder spelar de utomlands. Våra produkter spelar i ligor i USA, Tyskland, Spanien, Uruguay och så vidare. Det är ett derby mellan klubbarna, men det är fortfarande ingen derbykänsla för spelarna.”
Jeremy Lou, Pirates-tränare

I matchen som föregick derbyt mot Helsingborg, bortamatchen mot Ockelbo, kunde Pirates bara ställa upp med sju spelare på grund av smitta i truppen. Under lördagens match hade större delen av truppen repat sig.

– I dag hade vi några fler spelare tillbaka, men de som har varit sjuka har inte kommit upp i nivå, säger Jeremy Lou.

Pirates tränare Jeremy Lou hade inte haft möjlighet att scouta Helsingborg inför matchen då de inte har spelat på länge på grund av inställda matcher.
Pirates tränare Jeremy Lou hade inte haft möjlighet att scouta Helsingborg inför matchen då de inte har spelat på länge på grund av inställda matcher.Foto: Tomas Nyberg

Tack vare sina många trepoängare kunde Helsingborg hålla Pirates utom räckhåll. Som minst skiljde det fyra poäng mellan lagen när det återstod sju minuter av matchen.

– Vi gör en uppläggning och blir foulade. Vi får den inte med oss, och då sticker Helsingborg ner och sätter en trea. Då går det från att det skulle skilja två poäng till att det skiljer sju poäng. Där rinner matchen iväg från oss, säger Jeremy Lou som fick se sitt lag förlora med 87–79.

– Det mesta berodde på att vi inte kämpade som vi borde, vi gav inte den energin som vi behövde defensivt, säger han.

Det är trots allt ett derby, borde inte kämpaglöden finnas där?

Annons

– Det är ett derby men det är mer derby för dem än vad det är för oss. Helsingborg har fler egna produkter i laget. När våra produkter kommer upp i deras ålder spelar de utomlands. Våra produkter spelar i ligor i USA, Tyskland, Spanien, Uruguay och så vidare. Det är ett derby mellan klubbarna, men det är fortfarande ingen derbykänsla för spelarna, säger Pirates-tränaren.

Trelleborg Pirates nyförvärv Karl Drammeh attackerar korgen.
Trelleborg Pirates nyförvärv Karl Drammeh attackerar korgen.Foto: Tomas Nyberg

I och med dagens förlust placerar sig Pirates på en sjätteplats i en haltande superettan-tabell.

– Vår ambition är att vara fyra-femma i tabellen, sexa som sämst så att vi ska få lite lättare motstånd i slutspelet, säger Jeremy Lou och tillägger:

– Men vi är glada att vi ligger så pass bra. Vi har vunnit de matcher vi har vunnit och vi måste bara ta oss ur det här och vinna några matcher för att befästa vår position, avslutar Pirates-tränaren.

Basket, superettan

Pirates–Helsingborg BBK 79–87

(19–25, 11–14, 14–18, 30–35)

Pirates: Justin Tuckson 23, William Svenonius 16, Javier Medori 14, Erik Nilsson 12, Karl Drammeh 8, Miguel Granado 6.

Justin Tuckson blev poängbäst i Pirates.
Justin Tuckson blev poängbäst i Pirates.Foto: Tomas Nyberg
André SpångSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons