Annons

IFK-tränaren om utmaningarna med en annorlunda försäsong

Tre veckor senare än planerat har IFK Trelleborgs herrar dragit igång fotbollsträningen. Tränaren Hannu Sirviö berättar för TA-sporten om utmaningarna med en annorlunda försäsong, när spelarna bara får träna åtta i grupp.
Fotboll • Publicerad 11 februari 2021
IFK:s tränare Hannu Sirviö får uppleva en annorlunda försäsong.Foto: Tomas Nyberg

Egentligen skulle IFK:s herrlag dragit igång fotbollsträningarna den 18 januari. Men coronarestriktionerna gjorde att laget valde att skjuta upp den gemensamma träningsstarten. I stället har spelarna tränat individuellt under dessa veckor.

Men denna vecka har laget börjat träna fotboll på Vångavallens konstgräsplan.

Annons

Restriktionerna gör däremot att laget bara får träna i grupper om åtta spelare tillsammans på planen.

– Man får hitta olika lösningar för att gå igenom den här perioden på ett bra sätt. Vi får titta på en helhet senare, men det är skönt att vara igång, säger IFK:s tränare Hannu Sirviö.

Vad är det ni missar när ni bara kan träna åtta spelare tillsammans?

– Man tappar helheten. Det går inte att likna spelet som är elva mot elva. Vi får jobba på andra bitar, mycket på det individuella planet, hur vi agerar i försvarsspelet en mot en eller två mot två.

– Men det går inte att få ihop laget, hur vi försvarar som en enhet och hur via agerar tillsammans. Allt det taktiska kan man ju glömma, konstaterar Hannu Sirviö.

Det finns däremot vissa fördelar med träning i mindre grupper.

– Det blir otroligt intensiva träningar och många bollkontakter för spelarna. Vi har nästan fått bromsa spelarna ibland för att det inte ska bli för hög intensitet. Vi får inte köra sönder spelarna utan det gäller att hitta en bra nivå, säger Hannu Sirviö.

Hur länge fungerar den här typen av träning?

– Det är en bra fråga, en fråga som vi jobbar med själva. Det gäller att göra det så motiverande som möjligt. Vi pratar mycket om att ha ett positivt mindset, vi kan inte vända den negativa sidan uppåt. Vi måste ju hålla oss till regelverket. Om spelarna muttrar vill jag att de själva för fram idéer på vad vi kan göra. De har själva ett ansvar, det är deras arbetsmiljö och ansvaret har vi tillsammans.

IFK har gjort klart med nio nyförvärv under vintern. Att få ihop en ny grupp under rådande premisser är också en utmaning.

Annons

– Det är något jag och Mathias [Andersson, assisterande tränare] funderar på. Hur grupperingarna ska se ut på träningarna för att spelarna ska lära känna varandra. Annan teambuilding går ju inte heller att göra, för vi får bara vara åtta personer tillsammans oavsett sammanhang. Det är en utmaning att få till det.

”Det går inte att få ihop laget, hur vi försvarar som en enhet och hur via agerar tillsammans. Allt det taktiska kan man ju glömma.”
Hannu Sirviö, tränare IFK Trelleborg.

Lag som tillhör division två och neråt får inte spela träningsmatcher. IFK skulle ha spelat sin första träningsmatch denna helg mot Klagshamn, men den är inställd. Det lär även nästa helgs match mot Åkarp bli. När träningsmatcherna kan dra igång igen för division tre-laget beror på pandemiläget.

– Man ser ju inte ljuset i tunneln för tillfället. Om det drar ut ännu mer är nog seriestarten i fara. Ovissheten är det sämsta i alla sammanhang, när man inte har något att se fram emot. Det är också en utmaning för oss i dessa tider.

Fakta

IFK:s nio nyförvärv

Martin Svensson, back, Wilhelm Öberg, back, båda FC Rosengård. Alexander Nylander, mittfältare/anfallare, Södra Sandby. Linus Nilsson, back, Janstorp. Max Rengbo, målvakt, Ibrahim Nukic, back, Anton Gudmundsson, mittfältare, Philip Ericsson, anfallare, alla FCT. Carl Borg, målvakt, ÖT Smygehuk.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons