Annons

IFK-profilen vill se fler kvinnliga fotbollstränare

När Sanne Örlegård började i A-laget fick damspelarna ärva kläder från herrarna. ”Mycket har blivit bättre sedan jag spelade men vi har fantastiskt lång väg kvar”, säger IFK-profilen, som nu inlett sin tränarkarriär.
Hon hoppas att fler kvinnor vågar bli fotbollstränare och att sporten blir mer jämställd.
Fotboll • Publicerad 14 mars 2021
Sanne Örlegård har inlett sin tränarkarriär som assisterande tränare i IFK Trelleborg.
Sanne Örlegård har inlett sin tränarkarriär som assisterande tränare i IFK Trelleborg.Foto: Tomas Nyberg

Sanne Örlegård arbetar som sjukgymnast och har även varit det för IFK Trelleborgs damlag under de senaste säsongerna. Hon har funnits med i laget vid träningar och matcher men det är först nu hon bestämt sig för att bli en del av tränarstaben i det lag hon själv spelade i under 20 år.

– Fotboll är så kul och det är väldigt roligt att få vara tränare. Man får en helt annan respekt också för de tränare jag haft under åren, för det engagemang och den tid de lagt ner. Varje träning ska planeras och material ska fram. Som spelare kom man bara till träningen och sedan cyklade man hem igen, säger Sanne Örlegård.

Annons

För några år sedan gick hon tränarutbildningen Uefa B, men hon har väntat med att ta steget till att bli tränare.

– Jag skulle börjat för ett par år sedan men då skadade jag korsbandet igen. Sedan har livet kommit emellan. Nu har jag hittat en bra balans i livet och nu kändes det rätt att ta steget. Jag har haft detta i bakhuvudet hela tiden, säger Sanne Örlegård, som snart fyller 45 år.

– Man vill föra vidare det man själv lärt sig och lyfta nästa generation. Det finns en härlig drivkraft i de unga spelarna. Unga tjejer i dag ber inte om ursäkt för att de spelar fotboll och har en härlig inställning.

Sanne Örlegård spelade seniorfotboll i IFK Trelleborg i 20 säsonger, trots att hon råkade ut för ett par skadeuppehåll under karriären. Hon kom upp till damlaget redan som 14-åring.

– Det har hänt mycket sedan dess. Vi har kommit någonstans men vi är ju absolut inte nöjda när det gäller jämställdheten inom fotbollen. När jag började fick vi ärva herrlagets kläder och fick träna på en grusplan halv nio på kvällen. Det är därifrån vi kommer. Vi har kommit en bit på vägen men det är fantastiskt långt kvar.

– Jag fick upp ett minne på Facebook häromdagen. Laget som vann damallsvenskan 2017 fick inga segerpremier. Det är alltså bara tre år sedan. Sätter vi det i perspektiv så har vi lång väg att gå.

Det är få kvinnliga fotbollstränare i dag. Det hoppas Sanne Örlegård förändras.

– Vi behöver fler kvinnor som blir tränare och blir delaktiga i utvecklingen. Jag är glad för att jag har möjligheten att stötta de unga i dag.

– Förbundet måste jobba för att behålla de tjejer som slutar spela. När du är upp till tio år har många kvinnliga tränare, sedan försvinner vi och det blir män som är tränare. Det måste vi utmana och förändra.

Nu har Sanne Örlegård gjort sitt i den förändringen. Hon längtar till att säsongen ska dra igång men när den gör det är det ingen som vet.

Annons

På torsdagen kom det väntade beskedet från Skånes fotbollförbund att seriestarten skjuts upp till 1-2 maj.

– Första matchen blir väl första tävlingsmatchen, men det är ju som det är. Det var ju ett väntat besked. Vi står på tårna och längtar.

– Men fotboll är vår hobby. Folk mister anhöriga och förlorar sina jobb, så vi ska inte klaga.

Sanne Örlegård har inlett sin tränarkarriär. Hon är en av tre assisterande tränare i IFK Trelleborg, under nye huvudtränaren Joakim Persson.
Sanne Örlegård har inlett sin tränarkarriär. Hon är en av tre assisterande tränare i IFK Trelleborg, under nye huvudtränaren Joakim Persson.Foto: Tomas Nyberg

Fotbollslagen under eliten får inte ens spela några träningsmatcher och när det blir seriematcher återstår att se. Trots det måste fotbollsspelarna hålla motivationen uppe och förbereda sig inför säsongen – när den nu blir av.

– Det är en utmaning att motivera spelarna, alla vill ju börja spela matcher, säger Sanne Örlegård.

IFK har nu i snart två månader tränat enligt restriktionerna med max åtta spelare i varje grupp.

– Det är ju inte jättekul att spela fyra mot fyra eller tre mot tre varje träning. Vi får sätta utvecklingsmål i stället. Jag tycker att tjejerna tränar på bra ändå, de gör hela tiden sitt bästa. Och vi kan kan lägga mer tid på varje individ som det är nu.

Tappar ni mycket på att inte få träna fler än åtta tillsammans?

– Vi tappar framförallt träningen med uppspelsfasen från backlinje till mittfält. Det är svårt att träna passningsmönster. Man tappar helheten i försvar- och anfallsspel, förklarar Sanne Örlegård.

Hon är en av tre assisterande tränare bakom nye huvudtränaren Joakim Persson, som de senaste säsongerna varit assisterade tränare. Även Robert Zetterqvist och Patrik Andersson ingår i tränarstaben.

Annons

– Vi har hittat tydliga roller för oss och är överens om hur vi vill spela fotboll. Det är nog få lag i division tre som har fyra tränare och den kompetens vi har kring laget.

Hur ska ni förändra laget?

– Vi vill nog vara tydligare med hur vi ska spela och hur vi ska röra oss. Vi vill sätta ett spelsystem som alla spelare är väl involverade i. Vi har en plan för hur vi ska spela och nöter det med spelarna nu så gott det går.

Denna vecka har IFK-laget haft paus med träningen, då en spelare testades positivt för covid-19 förra helgen.

– Vi har hållit uppe denna veckan på grund av det och alla andra i laget har testat sig, men ingen mer har blivit smittad. Vi måste vara försiktiga och vi har gjort allt enligt restriktionerna, säger Sanne Örlegård.

IFK har en stor trupp på över 25 spelare att tillgå denna säsong.

– Vi var rädda att vi skulle tappa spelare när vi åkte ur men det är bara två spelare som valt att sluta. Sedan har vi fått tillbaka en del gamla IFK-spelare till klubben. Vi har en bra mix i truppen och det ser bra ut tycker jag.

IFK trillade ur division två ifjol och målet är att ta sig tillbaka till divisionen, trots att storsatsande Malmö FF, som sprang igenom division fyra, finns i serien i år.

– Det är klart att med den ekonomi, erfarenhet och kvalité som finns hos dem är det ju svårt att konkurrera. Men vi måste se förbi det och tro på att vi kan vinna varje match. Sedan finns det även en kvalplats att fajtas om. Division två är målet för oss och vi vill gärna ta det steget i år, säger Sanne Örlegård.

”När jag började fick vi ärva herrlagets kläder och fick träna på en grusplan halv nio på kvällen. Det är därifrån vi kommer. Vi har kommit en bit på vägen men det är fantastiskt långt kvar.”
Sanne Örlegård, assisterande tränare IFK.
IFK Trelleborgs damer tränar på, på Vångavallens konstgräsplan i väntan på att få spela matcher.
IFK Trelleborgs damer tränar på, på Vångavallens konstgräsplan i väntan på att få spela matcher.Foto: Tomas Nyberg
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons