Annons

Han är True Blues nya ordförande – ”När vi åkte därifrån kastade MFF-fansen sten på bussen”

Han har stått i klacken sedan millenniumskiftet och suttit med i styrelsen sedan 2004. Nu tar TFF-supportern Sebastian Andersson över som ordförande i klubbens supporterförening, True Blues.
Fotboll • Publicerad 7 mars 2022 • Uppdaterad 8 mars 2022
Sebastian Andersson, True Blues nya ordförande
Sebastian Andersson, True Blues nya ordförandeFoto: André Spång

Man kan inte direkt anklaga 34-årige Sebastian Andersson för att inte ha ett supporterhjärta. I över 20 år har han stått i klacken på Vångavallen och studsat ikapp med sitt TFF upp och ner genom divisionerna.

Efter att ha blivit invald i TFF:s supporterförening True Blues styrelse 2004 har han nu blivit framröstad som ordförande.

Annons

Varför valdes du som ordförande för True Blues?

– Jag har varit med så länge, och nu när Emil Wihlborg inte ville fortsätta som ordförande så kändes det ganska naturligt. Jag menar, det är inte så att det är helt nytt. Varken för mig eller medlemmarna.

Vad ville du göra på posten?

– Runt 2004 så började jag och ett par killar med flaggor när TFF spelade. Vi tog in den typen av läktarkultur i TFF och det har jag med mig. Jag är mycket inne på att vi måste synas och höras.

”Runt 2004 så började jag och ett par killar med flaggor när TFF spelade. Vi tog in den typen av läktarkulturen i TFF och det har jag med mig. Jag är mycket inne på att vi måste synas och höras.”
Sebastian Andersson, ny ordförande i TFF:s supporterförening True Blues

Vilket är ditt mest minnesvärda TFF-ögonblick?

– Det är från 1999. Då slog vi MFF med 2–1 på bortaplan på Malmö IP. Det var året MFF åkte ur allsvenskan. Säkerheten var mycket sämre då, vi och MFF stod på samma kort sida. Det var bara ett staket emellan oss. När vi åkte därifrån kastade MFF-fansen sten på bussen. Just då var det obehagligt, men vi supportar slutar aldrig snacka om det. Det har etsat sig fast.

Favoritspelare i TFF genom tiderna?

– Mika Kottila. Han var en profil som spelade i TFF när jag var i tioårsåldern. Tommie Grönlund och Jonas Nilsson, också två favoriter.

Vilken är fansens favorit i dagens TFF, och vilken är din personliga favorit?

– Själv tycker jag att Fritiof Björkén är en av våra bästa spelare. Duktig i försvaret och tillför mycket offensivt också. Välförtjänt av nomineringen till årets back förra säsongen. Nu är det svårt att prata för alla, men det är ju svårt att inte gilla Petar Petrovic, sen tror jag att Isak Jönsson är ganska högt värderad också.

Annons

Hur ser din uppladdning ut inför en hemmamatch?

– Vi brukar samlas i stan, på Tusen & 2. Det är vår samlingspub. Där sitter vi och snackar. Sedan går vi upp till Vångavallen i samlad trupp och gör vårt bästa.

Hur ser intresset ut för True Blues för tillfället?

– Det går fram och tillbaka, just nu ligger vi ganska stadigt mellan 150-160 medlemmar. Runt 2010 var vi över femhundra medlemmar.

Hur många matcher ser du under en säsong?

– Jag är på plats på Vångavallen under varje hemmamatch. Mitt medverkande på bortaresorna varierar från år till år. Vissa år har jag varit på plats på varenda bortamatch. Förra året vill jag minnas att jag missade en.

Vad tror du om TFF:s stundande säsong?

– Vi måste alltid sträva efter att bli bättre än förra året. Jag tror dock att vi kommer hamna på en fjärde eller femteplats, om jag ska vara realistiskt.

André SpångSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons