Annons

Första träningen för FCT:s nya damlag: ”Först och främst ska vi ha jäkligt roligt”

En ny nål på Trelleborgs damfotbollskarta gjorde sig till känna under tisdagskvällen. FC Trelleborgs nystartade damlag genomförde sin första träning under strålkastarna på Köpingeplanen. ”Damlaget ska vara en prioriterad verksamhet i FCT”, säger Roger Carlsson, som sitter FCT:s fotbollsutskott.
Fotboll • Publicerad 16 november 2021 • Uppdaterad 17 november 2021
FCT startar upp damlag.
FCT startar upp damlag.Foto: André Spång

Det är full aktivitet under strålkastarna på Köpingeplanen. I ett av hörnen har en liten skara ställt sig i en ring runt tränarduon Conny "Putte" Olin och Sven Sonesson. Putte harklar sig och hälsar tio fotbollsspelande tjejer välkomna.

Det är första träning för FCT:s nya damlag. De tio påbyltade fotbollsspelarna är resultatet av mejlslingor och djungeltrumman.

Annons

– Vi hade väl räknat med 16-17 stycken att börja med, om allt hade slagit väl ut. Men det är inget att göra åt när folk blir sjuka eller måste jobba, säger ”Putte” innan han uppmanar sitt nya lag att värma upp.

Conny "Putte" Olin tränar laget tillsammans med Sven Sonesson. De har jobbat tillsammans tidigare, då i Östra Torp.
Conny "Putte" Olin tränar laget tillsammans med Sven Sonesson. De har jobbat tillsammans tidigare, då i Östra Torp.Foto: André Spång

Med FCT:s satsning på ett damlag ska man försöka bryta en negativ trend inom damfotbollen i Trelleborg. Inför årets säsong kom varken Gislövs eller Anderslövs damlag till spel och framtiden för Lilla Beddinges damlag är oviss. Det skrämmer inte Roger Carlsson som sitter i FCT:s fotbollsutskott.

– Vi ser det snarare som en möjlighet. Inte minst då vi är placerade i Trelleborg. Vi tror att det blir lite lättare att ta sig till träningarna. Det kan vara ett visst hinder när man ska köra två, tre mil till andra ställen för att träna. Då är det lättare att komma till FC Trelleborg som ligger centralt i stan, säger han.

”Vi har följt hur andra klubbar gjort. En del lyckas, en del inte. Vi har bestämt om för att lyckas genom att ge damlaget bästa möjliga villkor. Damlaget ska vara en prioriterad verksamhet i FC Trelleborg.”
Roger Carlsson, i FCT:s fotbollsutskott

Senast klubben hade ett damlag var 2011, men efter den säsongen lades laget ner. Nu menar FCT att det är läge att starta upp igen.

– Vi har följt hur andra klubbar gjort. En del lyckas, en del inte. Vi har bestämt oss för att lyckas genom att ge damlaget bästa möjliga villkor. Damlaget ska vara en prioriterad verksamhet i FCT, säger Roger Carlsson.

Efter uppvärmning samlas spelarna kring vattenflaskorna. Julia Lindholm föreslår en kort namnrunda för sina nya lagkamrater. Julias pappa Johnny sitter i styrelsen och är lagledare för herrlaget. När hon fick reda på att det snackades om uppstart av ett damlag blev hon entusiastisk.

– Man har ju kontaktat sina kompisar och hjälpt till och varit med och bollat idéer, säger hon och fortsätter:

– Jag har alltid varit sugen att börja i FCT, sen nu när vi fick möjlighet att starta upp så tvekade jag inte. Det är hemma också, jag bor i Trelleborg.

21-åriga Julia Lindholm har varit runt i många klubbar. Hon tror på FCT:s damsatsning.
21-åriga Julia Lindholm har varit runt i många klubbar. Hon tror på FCT:s damsatsning.Foto: André Spång

21-åriga Julia berättar om vad som krävs för att satsningen ska hålla i längden.

– Vi måste trycka på att alla är välkomna. Vi är inte här för att vi tror att vi ska vinna division fyra. Detta är en breddförening, så har du inte spelat fotboll innan; kom hit och testa, det tror jag kan dra folk, säger hon.

Annons

Tränare Conny "Putte" Olin tror inte att det kommer vara några problem med att få ihop spelare till ett lag.

– Jag tror jättemycket på det här. Framförallt finns det massa tjejer som har slutat spela fotboll av olika anledningar som har ett stort sug att börja igen och med klubbens seriösa satsning ska det inte vara några problem att få ihop detta, säger han.

När ”Putte” får frågan om lagets målsättning sätter han upp händerna och backar ett steg.

– Först och främst ska vi ha jäkligt roligt. Det är vad det handlar om. Vi ska ha skoj här, sen tycker vi naturligtvis om att vinna. Det gör tjejerna, tränare, ledare och förening.

Inför träningen har åtta stycken redan bestämt sig och meddelat att de tänker satsa på spel i FCT. Målet är att ha en trupp på 22 spelare när division fyra drar igång igen till våren.

– Alla är välkomna, vi har inga krav på att de ska vara på en viss nivå, utan här är även några som inte har tränat fotboll som har hört av sig och vill komma. De är också välkomna, säger Roger Carlsson.

Bollarna plockas fram på konstgräset och en passningsövning tar vid. Julia Lindholm kikar över axeln mot sina nya lagkamrater.

– Jag började i IFK när jag var sex-sju år. Sedan har jag varit runt, ÖT Smygehuk, TFF, Vellinge och Höllviken. Det har blivit en del klubbar, men detta blir förhoppningsvis sista. Jag stannar här, säger hon.

André SpångSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons