Annons

Flaggorna är hissade inför golffesten på Tegelberga

23 nationsflaggor vajar i vinden på Tegelberga GK. Klubben står inför sitt största arrangemang någonsin när golfare från hela världen har anlänt. Projektledaren Bo Rolf är lugnet själv inför tre intensiva tävlingsdagar.
Golf • Publicerad 20 augusti 2021
Bo Rolf, 71 år, är projektledare för helgens tävlingar på Tegelberga GK. Vid fredagens pro am-tävling var han starter. Här instruerar han ett av de 35 lagen vid första tee.
Bo Rolf, 71 år, är projektledare för helgens tävlingar på Tegelberga GK. Vid fredagens pro am-tävling var han starter. Här instruerar han ett av de 35 lagen vid första tee.Foto: Mårten Svemark

PGA Championship by Trelleborgs kommun. Så lyder det officiella tävlingsnamnet. Det är också Trelleborgs kommun, som genom tre kommunala bolag, går in med lejonparten av prispotten på 55 000 euro.

Det är fjärde året som Tegelberga golfklubb arrangerar en proffstävling för damer. Högre nivå än den här gången har det aldrig varit.

Annons

Årets upplaga ingår i Letas-touren, den näst högsta nivån i Europa.

Golfhelgen inleddes redan på fredagen med traditionsenlig pro am, där sponsorer spelade tillsammans med tjejer från startfältet.

Det allmänna omdömet om banan är att den håller bra, trots att det föll över 70 millimeter regn över Tegelberga i tisdags.

– Banan är väldigt fin. Jag vet att spelarna också tycker det. Det är stort för dem att klubben har haft banan stängd här för att få den i så bra shape som möjligt, säger Matilda Wahren, tävlingskoordinator från svenska golfförbundet.

Vid sidan av Letas-touren ingår PGA Championship på Tegelberga också i den nordiska golftouren.

Tourtävlingarna i Allerum har just avslutats, där Gabrielle Macdonald från Skottland vann efter särspel mot Lily May Humphreys från England.

Den brittiska duon jagar nya topplaceringar i Tegelberga i helgen.

Tävlingens internationella prägel kittlar.

– Jag vet inte hur många så här stora arrangemang som har varit i Trelleborg. Jag kan inte tänka mig att man har så många arrangemang där det är deltagare från 23 olika nationer, säger projektledare Bo Rolf från Tegelberga GK

Vad betyder det för klubben att arrangera en sådan här tävling?

Annons

– Jag skulle säga att det betyder väldigt mycket. Vi blir högt ansedda i golfvärlden, det är vi redan i olika undersökningar. Det här sätter ju avtryck. Tjejerna är väldigt duktiga på att lägga ut i sociala medier och berättar att de har varit här och spelat.

– Sedan är ju banan bra. Det får ju medlemmarna ta del av under året.

Finns det några farhågor inför helgen?

– Det kommer säkert att hända saker, men jag föredrar att se allt från den ljusa sidan. Jag tycker inte att det är något som jag borde vara rädd för. Det skulle vara om det kom några fruktansvärda åskväder. Det är vädret man kan vara rädd för, och det kan vi inte påverka så mycket.

Spelare från hela världen, de flesta proffs men också flera duktiga amatörer, gör sig redo för banutmaningarna på Tegelberga GK.

Hur många timmar Bo Rolf själv har lagt ned i förberedelser inför helgens tävling vågar han inte räkna.

– Det är mycket, en heltid i ett par månader, men så räknar man ju inte när det gäller ideellt arbete. Det är roligt, det är så jäkla roligt, förklarar han.

Klockan åtta på lördagsmorgonen slås första bollen ut. Tävlingen pågår i tre dagar och avslutas på måndagen.

”Jag vet inte hur många så här stora arrangemang som har varit i Trelleborg. Jag kan inte tänka mig att man har så många arrangemang där det är deltagare från 23 olika nationer.”
Bo Rolf
23 nationsflaggor är hissade. Flaggorna har klubben lånat från fritidsförvaltningen i Trelleborg, förutom sex av flaggorna som klubben fick köpa från en flaggfabrik.
23 nationsflaggor är hissade. Flaggorna har klubben lånat från fritidsförvaltningen i Trelleborg, förutom sex av flaggorna som klubben fick köpa från en flaggfabrik.Foto: Mårten Svemark
Jennifer Pierre från Gävle GK slår ut under fredagens pro am.
Jennifer Pierre från Gävle GK slår ut under fredagens pro am.Foto: Mårten Svemark
Matilda Wahren har själv spelat på Tegelberga GK. Nu är hon där som svenka golfförbundets tävlingskoordinator.
Matilda Wahren har själv spelat på Tegelberga GK. Nu är hon där som svenka golfförbundets tävlingskoordinator.Foto: Mårten Svemark
Fakta

PGA Championship

När: Lördag till måndag.

Var: Tegelberga GK

Prispengar: 55 000 Euro

Antal spelare: 98

Antal länder: 23

Tävlingsform: slagtävling

Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons