Annons

André Spång: Fem kontraktslösa spelare TFF borde värva i vinter

TFF arbetar för fullt för att förstärka truppen inför kommande säsong. Första nyförvärvet är redan i hamn, samtidigt som tongivande spelare lämnat truppen. TA-sportens André Spång hjälper TFF på traven och listar fem spelare med utgående kontrakt som klubben borde lägga beslag på.
André SpångSkicka e-post
Fotboll • Publicerad 23 december 2021 • Uppdaterad 27 december 2021
André Spång
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
TFF.s trupp behöver förstärkas.
TFF.s trupp behöver förstärkas.Foto: Tomas Nyberg

I tisdags presenterade TFF sitt första tillskott inför kommande säsongs spelartrupp. 20-årige Othmane Salama hämtas in från Ängelholms FF.

När TFF först hintade om ett nyförvärv för att sedan presentera Salama kunde jag inte låta bli att känna av ett visst antiklimax.

Annons

Ingen skugga över Salama, absolut inte. Hans före detta tränare Roar Hansen strödde lovord över sin tidigare adept och liknade honom vid TFF:s Petar Petrovic. Salama är fortfarande ung, och kommer till TFF som ett oskrivet blad och har all potential att på sikt bli en tongivande spelare på Vångavallen.

Jag hade dock sett framför mig att TFF-supportrarna skulle få en julklapp av lite större dignitet. En skräddarsydd kostym istället för något att växa in i.

Sedan säsongsavslutning har TFF gjort sig av med försvarsgeneralen Fredrik Liverstam och allround-spelaren Mattias Håkansson. Man har inte heller valt att förlänga kontrakten med de två offensiva krafterna Måns Söderqvist och Dzenis Kozica.

TFF behövde förstärka försvaret redan innan Liverstam och Mattias Håkansson lämnade klubben. Därför är det högst troligt att en försvarsspelare ansluter till klubben innan säsongen drar igång på allvar.

Varken Kozica eller Söderqvist levde upp till förväntningarna. Kozica inledde säsongen lovande, men tappade form och plats i startelvan när TFF:s maskineri började kärva under hösten. Söderqvists episod i TFF blir knappt en parentes i klubbhistorien. Sparsamt med speltid och inte ett enda mål i superettan sedan han värvades till klubben 2020.

Med detta i åtanke tillsammans och med faktum att ytterspringaren Petrovic, trots sin skadeproblematik, blev TFF:s bästa målskytt med åtta mål, kan vi slå fast att TFF behöver förstärka laget med en målfarlig anfallare.

Även på målvaktsfronten ser det tomt ut, både Merlin Nuhanovic och Hampus Nilsson har lämnat klubben. För tillfället står Kasper Kristensen som ensam målvakt.

Men hur ska TFF förstärka?

Att slippa betala en övergångssumma får alltid ses som en bonus. Därför presenterar jag nedan en (önske)lista på spelare vars kontrakt går ut i årsskiftet som TFF borde lägga vantarna på.

1. Agon Mehmeti

Annons

Agon ”Ålen” Mehmeti gjorde klart i november att han inte fortsätter i nedflyttad Örebro. 32 år gammal letar han efter en klubb att avsluta karriären i. Passar inte då TFF utmärkt? I Mehmeti får TFF en målfarlig och smart anfallare som både kan hitta ytor på djupet men också kan agera target-spelare. Malmö-killen Mehmeti kommer dessutom ha hemstaden en halvtimme bort, något som kan väga tungt i beslutet om ny klubb.

Agon Mehmeti.
Agon Mehmeti.Foto: JOHAN BERNSTRÖM
”Agon ”Ålen” Mehmeti gjorde klart i november att han inte fortsätter i nedflyttad Örebro. 32 år gammal letar han efter en klubb att avsluta karriären i. Passar inte då TFF utmärkt?”
André Spång, TA-sporten

2. Isak Ssewankambo

En knepigare värvning att ro i land. Ssewankambo, som sitter på utgående kontrakt, håller hög nivå och är fortfarande ung. Samtidigt måste den mångfacetterade spelaren se sig om efter en ny klubb efter att Östersund ramlat ur allsvenskan med buller och bång.

Ssewankambos aktier är inte skyhöga för tillfället, därför finns det en möjlighet att han vill starta om karriären och då kanske ett satsande TFF inte är så långt bort på kartan för spelaren som kan agera både mittfältare och försvarare?

Isak Ssewankambo.
Isak Ssewankambo.Foto: JOHAN AXELSSON

3. Niclas Bergmark

En annan ÖSK-spelare vars kontrakt går ut. Talangfulle mittbacken Niclas Bergmark fick sparsamt med speltid i Örebros mittförsvar under säsongen, och i juli ryktades det om en utlåning för Bergmark.

Med ÖSK i superettan väntar visserligen mer speltid för Bergmark, men om TFF visar att man vill satsa på 19-åringen så kanske det lockar mer med en klubb på väg uppåt snarare än tvärtom?

Niclas Bergmark.
Niclas Bergmark.Foto: KRISTER ANDERSSON

4. Billy Nordström

Kontraktet med Öster går ut vid årsskiftet, och än så länge har Nordström inte kritat på en förlängning. Med tanke på TFF:s enorma problem med att få ihop tillräckligt med spelare i backlinjen, så skulle en värvning av Nordström göra truppen gott. En 26-årig vänsterback som gott och väl håller superettan-klass.

Billy Nordström.
Billy Nordström.Foto: JONAS LJUNGDAHL

5. Tobias Andersson

Annons

Gångerna Tobias Andersson vaktat målet för Kalmar FF den gångna säsongen är lätträknade. I början av december annonserade klubben att man går skilda vägar. Kasper Kristensen har varit odiskutabel etta i TFF sedan han konkurrerade ut Hampus Nilsson. En Tobias Andersson i TFF skulle inte nöja sig med att spela andrafiol, han skulle gått för startelvan. Så kanske skulle lite konkurrens om platsen mellan stolparna lyfta TFF:s målvaktsspel till en högre nivå?

Tobias Andersson.
Tobias Andersson.Foto: SUVAD MRKONJIC
Annons
Annons
Annons
Annons