FCT exploderade efter paus – tog sjunde raka segern

Sjunde raka segern och sjätte hållna nollan i division fyra. Det snackas om den bästa säsongsöppningen genom tiderna för FC Trelleborg. På onsdagskvällen besegrades Flagg med 4–0 efter en mållös första halvlek.
Fotboll • Publicerad 18 maj 2022 • Uppdaterad 19 maj 2022
Melker Svensson omfamnas efter sitt 2–0-mål. 19-åringen började karriären i Gislövs IF. Han tog vägen via Höllviken innan han hamnade i FCT.Foto: Björn Gustavsson

BK Flagg kom till Ymorvallen med tre raka vinster. Sviten tog stopp mot FCT, som fick dåligt betalt för sin höga press i första halvlek. Istället kom utdelningen direkt efter paus, när Aron Hildarson hittade rätt i andra halvlekens första minut.

– Vi bestämde i paus att vi ska ändra taktik. Vi ändrar lite hur våra anfallare ska röra sig när vi har boll, så att vi kan hitta ytorna bakom deras backlinje. Och hur vi ska pressa för vinna bollen högre upp, förklarar Ojiego Chimezie, tränare i FC Trelleborg.

Första målet var viktigt mot ett Flagg som tvingades öppna sig i sin jakt på kvittering. Det skapade möjligheter för hemmalagets sylvassa omställningsspel.

19-årige Melker Svensson ersatte avstängde Kevin Harletun som forward och satte 2–0-målet efter att ha erövrat bollen av en Flaggförsvarare.

– Vi pressade som vi skulle, jag fick en försvarare ensam, tog bollen och lade in den, berättar Melker Svensson.

Därefter var det en bekväm resa för hemmalaget, tryggt i försvarsspelet och farligt med anfallshotande djupledslöpningar. Samuel Möller utnyttjade en av dessa när han i friläge rullade in 3–0.

Melker Svensson gör sin första A-lagssäong på allvar efter att ha spelat i U19 förra året. Mot Flagg gjorde han sin andra seriematch från start för året. Mittfältaren vikarierade med bravur på topp. Bakåt har laget sin solida defensiv att falla tillbaka på.

– Jag skulle säga att det här lätt var den tuffaste matchen. Vi är väldigt bra på omställningar, det visade vi i dag. Förhoppningsvis förlorar vi inte en enda match och tar hem serien, säger Melker Svensson.

Sju segrar av sju möjliga och bara två insläppta mål. Skillnaden är total mot inledningen av förra säsongen då baklängesmålen strömmade in.

– Det beror på den tiden vi har lagt ned på hur vi verkligen vill försvara. När killarna ser att det funkar är det lättare att lägga ned den tiden som krävs. Man är stolt som tränare, säger Ojiego Chimezie.

Finns det något som kan stoppa er?

– Det här är bara början, men vi kommer att fortsätta att kämpa på.

”Vi är väldigt bra på omställningar, det visade vi i dag. Förhoppningsvis förlorar vi inte en enda match och tar hem serien.”
Melker Svensson
Fotboll, division fyra

FC Trelleborg–BK Flagg 4–0 (0–0)

Mål: 1–0 Aron Hildarson, 2–0 Melker Svensson, 3–0 Samuel Möller, 4–0 John Ebere Ekeh.

Lagkapten Erik Arrhenius avancerar med bollen på egen planhalva.Foto: Björn Gustavsson