Annons

Efter TA:s granskning: Pirates riskerar uteslutning ur superettan

Basketförbundet sammankallar till internt möte efter TA:s granskning av Trelleborgs basketförening som visar på fejkade namnunderskrifter och fabulerade mötesprotokoll. “Uteslutning ser jag framför mig absolut kan vara en konsekvens om detta visar sig stämma”, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo.
Basket • Publicerad 19 oktober 2022 • Uppdaterad 21 oktober 2022
“Uteslutning ser jag framför mig absolut kan vara en konsekvens om detta visar sig stämma”, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo.
“Uteslutning ser jag framför mig absolut kan vara en konsekvens om detta visar sig stämma”, säger generalsekreterare Fredrik Joulamo.Foto: Tomas Nyberg, Simon Hastegård/Bildbyrån

När basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo möts av de uppgifter som ligger till grund för TA:s granskning av Trelleborgs basketförening känner han sig överrumplad.

– Nej, men det låter såklart väldigt oroväckande. Jag har svårt att på stående fot kommentera det här. Är det så att dina uppgifter stämmer så är det väldigt allvarligt förstås, säger Fredrik Joulamo.

Annons

Hur kan det påverka föreningen?

– Jag skulle behöva titta på det. Men det är klart, vi ställer ganska höga krav på att man har en struktur i samband med att man ska anmälas för spel i förbundsserier. Jag behöver titta på vad det är som Trelleborg i det läget har redovisat för oss, vad det är för dokumentation de har skickat in till oss. Har man uppgett sanningsenliga uppgifter då? För det tycks ju, på det du presenterar för mig, att de mer eller mindre har förfalskat namnteckningar och då är det ju väldigt allvarligt.

Finns det en risk att Pirates kan bli uteslutna från superettan?

– Ja, det är klart att det finns om man har uppgett felaktiga uppgifter eller har agerat bedrägligt i förhållande till oss eller i den dokumentation vi har begärt in, då är det klart. Då finns det inte en giltig förening och då är det en av följderna som skulle kunna komma i fråga. Det säger jag spontant nu. Jag sitter inte dagligdags med tävlingsbestämmelser-frågor, det behöver jag bolla med vårt tävlingsutskott och vår tävlingsansvarig. Men uteslutning ser jag framför mig absolut kan vara en konsekvens om detta visar sig stämma.

Vad kommer du göra härnäst?

– Jag kommer såklart, med anledning av det här, samtala med min tävlingsansvarige först, som får sammankalla tävlingsutskottet, säger Fredrik Joulamo.

Basketförbundet genomför något de kallar “Hearings” inför varje säsong. Det innebär att förbundet vill undersöka om föreningarna har de rätta ekonomiska, administrativa och organisatoriska förutsättningarna för spel i till exempel superettan eller basketligan.

”Men sådana här allvarliga saker har jag inte hört talats om någonstans, så det är klart att det bekymrar mig.”
Jonas Emilsson, ordförande i basketförbundets tävlingsutskott

Oftast handlar det om föreningar som tagit steget från en lägre division upp till en av landets förbundsserier, men redan etablerade klubbar kan bli utvalda för “Hearings”.

Basketförbundet har haft återkommande kontakt med Trelleborgs basketförening under flera års tid. Senast i mars begärde man ut klubbens årsredovisning. Det berättar Jonas Emilsson, ordförande i förbundets tävlingsutskott.

– Jag kommer inte ihåg exakt hur det såg ut i Trelleborgs årsredovisning. Vi har haft återkommande samtal med Trelleborg basket år efter år, med tanke på årsredovisningar, och administrationen överhuvudtaget. Vi har en dialog med dem, och de har haft det lite svårt. Så kan man säga, säger Jonas Emilsson.

Annons

På vilket sätt har de haft det svårt?

– Vi har inte alltid fått in handlingarna i tid. Det har varit lite struligt, så vi har fått ligga på dem, säger Emilsson.

Trelleborg är inte den enda förening basketförbundet har haft “Hearings” med.

– Men sådana här allvarliga saker har jag inte hört talats om någonstans, så det är klart att det bekymrar mig, avslutar Jonas Emilsson ordförande i basketförbundets tävlingsutskott.

Under onsdagskvällen tar Pirates emot RIG Mark på hemmaplan i Västervångshallen i superettans fjärde omgång.

TA frågar basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo hur han ser på onsdagens match.

– Det kan jag inte säga någonting om nu. Detta är något som presenteras för mig tisdag vid lunch. Vi behöver titta på det här och jag kan inte se att det är någon åtgärd som ska göras så snabbt. Vi behöver prata med föreningen och ha en process internt, men först måste vi ta reda på vad det är som försiggår. Detta är helt nytt för oss, säger han.

André SpångSkicka e-post
Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons