Annons

Det nederländska rugbyspåret i Pingvin: ”Jag letade efter ett äventyr”

Med ny sportchef i nederländske Tim Schumacher, har Pingvin redan hämtat in två landsmän. Kan man förvänta sig ett Nederländerna-spår inom den trelleborgska rugbyn?
– Det skulle kunna bli en grej, säger nye Stefan van Nieuwpoort.
Rugby • Publicerad 21 juni 2023
Stefan van Nieuwpoort har lämnat Utrecht för Trelleborg.
Stefan van Nieuwpoort har lämnat Utrecht för Trelleborg.Foto: Markus Hällje

”Hilversum anno 1954” står det på tröjan. Stefan van Nieuwpoorts senaste klubbadress i nederländska högstaligan, 20-30 minuter från Amsterdam, lider just nu av skador och utländska spelare som valt att återvända till sina hemländer.

van Nieuwpoort själv har efter den nederländska säsongen tagit sig till Trelleborg.

Annons

– Jag letade efter ett äventyr. En av mina vänner känner honom [Schumacher] och såg att han sökte spelare. Jag blev tipsad, tyckte det lät bra och skrev till Tim. Sedan kom jag över i maj, berättar van Nieuwpoort som växte upp i Utrecht.

Den nederländska säsongen är precis till ända. I stället för att vila under sommaruppehållet, kliver han direkt över till den svenska säsongen som just börjat.

– Det är fint med en grej över sommaren. Det är bra väder här. Trevliga människor. Spelarna här är duktiga, även om klubbarna är mindre.

Även landsmannen Sam Peper har anslutit till laget. van Nieuwpoort känner inte honom sedan tidigare, men förstår varför Sverige lockar.

– Det är bara en timmes flygresa. Det är riktigt nära och du kan spela båda säsongerna. När vi avslutar vår startar den svenska här. Tim är involverad och har många kontakter i Nederländerna. Det skulle kanske kunna bli en ny grej, resonerar Van Nieuwpoort om ett eventuellt ”Nederländerna-spår”.

”Lugnet” i Trelleborg behagar honom väl.

– Det är tyst och stillsamt här, vilket också är bra. Malmö ligger runt hörnet och Köpenhamn är en kort tågresa. Tågen är mycket bättre här än hemma. Trelleborg är trevligt.

Stefan van Nieuwpoort hämtar andan bakom tränare Alfred Meitmann. Just konditionen har varit i fokus på sistone.
Stefan van Nieuwpoort hämtar andan bakom tränare Alfred Meitmann. Just konditionen har varit i fokus på sistone.Foto: Markus Hällje

Han slår fast att rugbyn som sport är större i hemlandet än i Sverige.

– Det är stort och växer för varje år där. Kvaliteten stiger medan unga talanger reser utomlands och får erfarenhet i Frankrike, England, Sydafrika, Australien och Nya Zeeland. Sedan tar de med sig erfarenheterna hem. Pengarna växer dessutom och det går snabbt.

Nederländernas till ytan ringa storlek lyfts som en fördel. De bästa lagen kan möta varandra varje helg, vilket är besvärligare för exempelvis Pingvin och Stockholm Exiles.

Annons

Vad beträffar de egna ambitionerna med sporten, ser han främst rugbyn som ett sätt att upptäcka världen och njuta av tillvaron. Tidigare har han spelat i Nya Zeeland.

– Jag gillar upplevelsen med ett nytt folk, kultur och land. Jag har fortfarande tid att tänka på framtiden, först vill jag få ut så mycket som möjligt av Pingvins säsong.

”Jag letade efter ett äventyr. En av mina vänner känner honom [Schumacher] och såg att han sökte spelare. Jag blev tipsad, tyckte det lät bra och skrev till Tim.”
Stefan van Nieuwpoort

Tränare Alfred Meitmann berättar om tillskottet:

– Han är kratsare och spelar i förstaledet i klungan. En position som sliter väldigt mycket på spelarna, och där vi var tunna. Så vi behövde värva någon där. Sam Heper är också tänkt till förstaledet, säger han.

– De får ett utbyte. Kommer hit, jobbar lite och spelar rugby över en säsong i Trelleborg och Sverige.

Är det rimligt att tro på fler nederländare? Kommer man titta där först om det behöver förstärkas?

– Det beror helt på vilka som är villiga att komma och vad vi har för behov. Vår prioritet i år är att satsa på de yngre killarna och bygga en ny grund, svarar Meitmann.

– Sedan får vi se hur det går och om de vill komma tillbaka nästa år. Vi har haft några killar som kommit för en säsong, sedan slutar det med att de flyttar hit permanent, som för James Campbell.

Tim Schumacher själv kom till Trelleborg som lagledare för ett holländsk landslag. I dag är han svensk medborgare och bor i kommunen med sin svenska fru.

Lördagen den 1 juli får de nederländska spelarna visar vad de går för, när Malmö kommer till Gylle stadion, för den sista omgången i södra allsvenskan. Då gäller det för Pingvin att vinna för att vara säkra på att gå till nationella allsvenskan i höst, dit de två bästa lagen går.

Träningen avslutas med en lagring.
Träningen avslutas med en lagring.Foto: Markus Hällje
Markus HälljeSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons