Annons

Brevbäraren har blivit kvar på sin post

När spelare har kommit och gått har brevbäraren Viktor Nilsson blivit kvar på sin post. Mittfältaren är trogen sitt Gislövs IF, också i de jobbigaste av fotbollstider.
– Varför ska man hoppa runt till något annat när Gislöv finns? säger han.
Fotboll • Publicerad 27 augusti 2021
Brevbäraren Viktor Nilsson har varit trogen Gislövs IF under hela sin seniorkarriär.
Brevbäraren Viktor Nilsson har varit trogen Gislövs IF under hela sin seniorkarriär.Foto: Tomas Nyberg

Att Gislövs IF är det sämsta fotbollslaget på herrsidan i Trelleborg 2021 går inte att snacka bort. Laget ligger klart sist i division sex, har tagit en poäng på åtta omgångar och har 3–30 i målskillnad.

Det är lätt att säga att det var bättre förr, men faktum är att läget ändå har ljusnat jämfört med hur det såg ut för ett halvår sedan. Då gjorde bristen på spelare att det var högst osäkert om Gislöv skulle få ihop lag.

Annons

Tack vare spelsugna förstärkningar från korpen löste det sig.

– Många spelare lämnade inför säsongen och det var svårt att hitta nytt folk. Det kändes som att vi inte skulle få ihop det. Men Trelleborgskorpen skulle lägga ned och därifrån fick vi ett gäng. All heder till dem, de räddade oss nog, säger Viktor Nilsson.

Under sommaren har Gislöv bildat ett juniorlag med spelare som tidigare spelat i TFF och FCT och som i vissa fall har sina rötter i Gislöv. Laget är nybildat och väntas spela seriespel nästa år. Vissa av dem har nu fått känna på seniorspel i division sex.

När återväxten är tryggad handlar hösten om att jaga första segern. 1–1 mot tabelltrean Sövestad efter uppehållet var säsongens första poäng, men i matchen efter blev Lilla Beddinge för svårt, 0–4.

– Det gäller att hålla humöret uppe, det är vad det är, konstaterar Viktor Nilsson, som är mittfältare i grunden men som i spelarbristens spår har fått vikariera på de positioner där han behövts.

Viktor Nilsson tillhör en numera sällsynt typ av fotbollsspelare, en som inte hoppar runt mellan klubbar utan stannar år efter år i samma lag. Trogen Gislövs IF har han spelat i klubbens A-lag sedan han var 15-16 år, dit han kom efter pojklagsåren i TFF. I somras fyllde han 30.

– Jag har stannat för att det är en familjär känsla i Gislöv. Det är ändå en stomme som stannat där länge, även om det inte är så många kvar nu. Varför ska jag hoppa runt till något annat när Gislöv finns? Man spelar i de här divisionerna för att det är roligt. Här är jättebra personer runt omkring. Jag har trivts, det har varit naturligt att stanna, berättar han.

Många lagkamrater har kommit och gått. I dagens lag är Andreas Rörstam, Freddy Schulz Mårtensson och Jonatan Frid andra som vid sidan av Viktor Nilsson varit med länge. Och så har en del äldre trotjänare kallats in och ställt upp när nöden kräver det. Däribland Lars Laneryd, 54 år, som gjort flest matcher i historien i klubben.

Viktor Nilsson hoppas inom kort på årets första seger för hans Gislövs IF.
Viktor Nilsson hoppas inom kort på årets första seger för hans Gislövs IF.Foto: Tomas Nyberg

Under Viktor Nilssons tid har Gislöv oftast legat i division sex, med enstaka gästspel i femman. Sämst i Trelleborgsfotbollen har man aldrig varit. Det är man nu, och det är inte alltid lätt att hålla motivationen uppe.

– Om man varit van vid att spela i ett lag som kan konkurrera varje år så blir det en omställning för en, jag märker av det själv. Man får motivera sig på andra sätt. Det kan vara att vi ska göra ett mål i den här matchen eller liknande. Det är viktigt att hitta sådant, för att hålla motivationen uppe och för att hålla spelarna kvar.

Annons

Bildandet av ett juniorlag, plus en träningsnärvaro på runt 15 spelare gör att Viktor Nilsson känner sig trygg inför en lång höst. Gislöv kommer att kunna mönstra en elva i varje match, men frågan är om laget kan mäkta med någon trepoängare.

Klagstorp står på tur på lördag. Läge att ta första segern då kanske?

– Vi måste ligga på topp för att vi ska få något med oss. Om vi gör det lika bra som mot Sövestad har vi chansen. Det gäller att kriga och kämpa, det kommer man långt med på den här nivån, säger Viktor Nilsson.

”Man får motivera sig på andra sätt. Det kan vara att vi ska göra ett mål i den här matchen eller liknande.”
Viktor Nilsson, trotjänare i Gislövs IF.
Fakta

Veckans matcher i Trelleborgsfotbollen

Herrar, superettan: TFF–Öster, tisdag, 19.00.

Division tre: IFK Trelleborg–Lödde, lördag, 13.00.

Division fyra: Kosova–FC Trelleborg, söndag, 14.00

Division fem: Skegrie–Bunkeflo FF, torsdag (3–2), Tygelsjö–FC City, fredag, 19.00, Svedala–Skansen, söndag, 14.00.

Division sex: Klagstorp–Gislöv, lördag, 13.00, Gylle–Lilla Beddinge, lördag, 13.00, ÖT Smygehuk–Sövestad, lördag, 14.00, Pelister–Holmeja, lördag, 14.00, Skivarp–Anderslöv, lördag, 15.00.

Damer, division ett: Färjestaden–TFF, lördag, 13.30.

Division tre: IFK Trelleborg–Lunds BK, söndag, 13.00.

Division fyra: Lilla Beddinge–Wollsjö, lördag, 12.00.

Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons