Annons
Ledare

Petter Birgersson: Satiren gör det lättare att förstå Tyskland

Tysklandsfärjorna gör förmodligen att sydskåningar har ett närmre förhållande till vårt södra grannland än många andra svenskar. Säg ”Rügen” till slumpmässigt utvald stockholmare och sannolikheten är stor att vederbörande kommer att titta på dig som om du talar om rögad ål eller något annat för dem obegripligt.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad onsdag 21:16
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Trelleborgs Allehanda politiska etikett är liberal.
Oliver Welke, programledare i Heute--show, ZDF, som går att ta del av på nätet.
Oliver Welke, programledare i Heute--show, ZDF, som går att ta del av på nätet.Foto: ZDF / Julia Feldhagen

Men vad är det som händer i det Tyskland som på ytan bjuder på så mycket gemyt och vars invånare förvånar genom att vara precis motsatsen till den schablon de fick leva med i decennier efter kriget?

Att Tyskland inte är Berlin är för den som har tillbringat tid både i och utanför den tyska huvudstaden lika klart som att Sverige inte är Stockholm. Men få icke-tyskar och turister lär ha förstått hur mångfacetterat Tyskland är och hur sprickan mellan öst och väst snarast tycks ha ökat det senaste decenniet.

Annons

Vad ur framgångarna för högerextrema Alternativ für Deutschland och vänsterextrema Sahra Wagenknecht springer är svårt att förstå. Och mycket litet i svensk press har gjort det begripligare. Det duger liksom inte att säga ”titta så konstigt de röstar, de är rasister”. Precis som som det inte dög när Stockholmspressen letade efter förklaringar på att skåningar röstade på Sverigedemokraterna.

Ett sätt att närma sig Tyskland är att ta del av tyska medier. Även om man inte behärskar tyska väl, men gärna vill lära sig bättre, kan det vara en god idé. Tyska tidningar finns att tillgå på tjänster som Readly. Tysk public service-tv som ZDF går att nå via nätet och en del av de egenproducerade produktionerna, som nyheter, går att se även från en svensk ip-adress.

Det mesta av tysk journalistik är gravallvarlig. Men ZDF bjuder också på en motsvarighet till Svenska Nyheter, alltså nyheter i satirformat. ZDF:s variant heter ”Heute-show”. I avsnittet från 6 september avhandlas valen i Thüringen och Sachsen. Här läggs inga fingrar emellan när det kommer till att dissekera AFD:s nazianknytning eller Sarha Wagenknechts Putinvänlighet. Det totala haveriet för regeringspartierna i Berlin och CDU:s omöjliga koalitionsval får också sin släng av sleven.

I ett specialavsnitt som gjordes inför valet, gav sig komikerparet Lutz van der Horst och Fabian Köster i väg till Sachsen och Thüringen under den ordvitsiga rubriken ”Zwei Besserwessis im Osten”. Titeln anspelar på den överlägsenhet från tyskarna i väst som tyskarna i öst upplever. Duon serverar inte enbart ironi och hårda slag, utan tycks genuint nyfikna på varför invånarna röstar som de gör.

I programmet förklarar en ung kvinna att det uppfattas som att tyskarna i väst menar att de räddade tyskarna i öst och att när återföreningen firas är det politiker från väst som syns på bild. Här konstateras också att det finns ett stort överskott på män i öst – de unga kvinnorna har dragit till väst. Opinionsmätningar redovisas som visar att i östra delen ser drygt 50 procent av tyskarna Ryssland som det största hotet mot freden, medan i väst är det 75 procent. En mycket stor andel av tyskarna i öst, runt 40 procent, anser att ukrainarna ska lägga ner vapnen, mot 20 procent av tyskarna i väst.

Det finns uppenbarligen något i arvet från DDR-tiden, minst lika mycket som i arvet från nazisttiden, som påverkar inställningen till rätten till militärt försvar och till Ryssland. Om det är politikerna som har exploaterat den inställningen för att nå röster eller om det är politikerna själva som har bidragit till att odla den tål att funderas på. Men det visar vilket motstånd som tyska politiker möter om de vill ge mer militärt stöd till Ryssland.

I en tid när nyheter ofta är dystra och många medvetet väljer att undvika dem av den anledningen, kan satiren och humorn vara ett sätt att närma sig allvarliga ämnen. Inte minst kan den nå den yngre publik som alla mediebolag jagar efter. Skicklig satir väver in viktiga frågor och ibland är det ett bra grepp för att ställa saker på sin spets. Satir kan också vara ett effektivt opinionsbildande vapen. Vilket gör det ännu viktigare att förstå. För precis som alla vapen, kan det användas av alla sidor.

Och tydligen har även tyskar humor.

Annons
Annons
Annons
Annons