Pingvin avgjorde med matchens sista spark – slog Exiles i första matchen av två

Publiken stod upp, det var nästan knäpptyst på arenan och förvirringen var total. I de absolut sista sekunderna fick Pingvin en straffspark, och kunde avgöra till seger mot Exiles med knappa 18–16.
Rugby • Publicerad 14 september 2019
Nathaniel Chickovski, André Eriksson och Alfred Meitman firade slutminutsegern genom att tacka publiken för sitt stöd. Den får de klara sig utan i den avgörande finalmatchen på bortaplan i Stockholm.Foto: Christer Thorell

– De sista minuterna, herregud, det var en tuff en, säger Pingvins tränare, Mark Stacey.

Men det blev också en tuff start för Pingvin RC, i den första SM-finalmatchen av två. Hemma på Pilevallen fick spelarna se Stockholm Exiles göra poäng på ett försök redan i matchens andra minut. Efter poäng på den efterföljande målsparken blev det en ännu större uppförsbacke för Pingvin.

Hemmalaget tryckte uppåt för att komma tillbaka in i matchen. James Campbell lyckades reducera med en straffspark, men strax därefter kom Exiles tillbaka och gick till ledning med 13–3 innan 20 minuter var spelade.

– De kom tillbaka bra och vi gav bort för många straffar, det är vårt stora problem, säger Mark Stacey.

Solen låg på och värmde publiken, som strömmat till Pilevallen i mängder. I förra årets finalspel blev det dubbel förlust för Pingvin, och tanken att det kanske skulle sluta likadant i år dök nog upp hos flera på läktaren.

James Campbell är en av dem som varit med och fått se sitt Pingvin falla på målsnöret de senaste fem åren. I lördagens match hade han det svårt med sina straffsparkar, men lyckades reducera för hemmalaget. Strax innan halvtidsvilan kom han igenom försvaret centralt i banan med ett lyckat försök.

Den efterföljande målsparken missade han dock.

– Jag har varit skadad och har inte kunnat träna så mycket den senaste veckan. Men jag är lite äldre nu så det rör mig inte så mycket när jag missar, jag tänker bara på nästa straffspark, säger James Campbell.

Veteranen skulle få revansch, även om det dröjde till matchens sista övertidsminuter.

Ställningen 13–8 i halvtid och ett litet övertag i spelet till Exiles, men det skulle förändras.

Knappt tio minuter in i den andra halvleken kom Daniel Jones igenom på vänsterflanken och gjorde poäng genom ett fint försök. I pausvilan hade James Campbell dessutom kalibrerat siktet, och från en snäv vinkel kunde han sätta målsparken stolpe in till ledning för Pingvin, 15–13.

Giorgi Kilasonia i Pingvin fick kämpa på sin högerkant, men kom aldrig riktigt loss. Stockholm Exiles försvar var nästan lika kompakt som Pingvins sett över hela matchen.Foto: Christer Thorell

Det som sen följde var en rafflande jämn uppvisning i rugbyförsvarande. Exiles tog tillbaka ledningen efter en straffspark och gick för att utöka den, men Pingvin lyckades vända på det och i matchens sista tio minuter hade de ett enormt tryck mot gästerna från Stockholm.

– Jag trodde vi skulle avgöra det tidigare. Vi spelade en del fantastisk rugby och killarna är väldigt, väldigt vältränade och det är det det handlar om i en sådan här match, berättar Mark Stacey efter matchen.

Med övertid på klockan var hela arenan övertygad om att Pingvin lyckats knipa segern genom ett försök som satt långt inne i både muskler och benknotor för spelarna i de bägge lagen. Men domaren blåste av för regelbrott.

Efter en del förvirring och samtal med assisterande linjedomaren stod det klart att Pingvin tilldelats straffspark efter en för hög tackling.

James Campbell stegade upp.

– Jag kände nerverna, men inte så mycket. Man har en rutin och gör bara exakt likadant varje gång. Om man gör allt i rutinen rätt så kommer bollen gå ovanför stolpen, säger han.

Knappt tio meter från målstolparna kunde han enkelt dundra in 18–16 till Pingvin med matchens sista spark.

– Det var definitivt den lättaste straffsparken, så jag var ganska nöjd och självsäker, säger James Campbell.

Nu väntar två veckors vila och träning för trelleborgarna, innan de ska försöka förvalta övertaget och bryta den flera år långa förbannelsen mot Exiles även i Stockholm.

– Jag är väldigt glad, men jobbet är bara halvgjort, vi har fortfarande den andra finalen på bortaplan och den kommer antagligen bli dubbelt så tuff som den här, så nu ska vi förbereda oss ordentligt, avslutar Pingvins matchvinnare.