Annons
Nyheter

Mjölkmästaren i Klippan

Sten Gyllenstierna är arvtagare i femtonde generationen. Han visar gärna runt besökare i de stora kostallarna på Bjersgård utanför Klippan. Skolklasser, politiker och pensionärer får se hur en modern mjölkproduktionsanläggning ser ut. Bjersgård är en av Sveriges största mjölkgårdar. Här hämtar mjölkbilarna som mest 17 000 liter mjölk om dagen.
Nyheter • Publicerad 24 december 2009
Foto: 
Sten Gyllenstierna drev först gården tillsammans med sin bror. Men efter ett par år köpte han ut brodern.
Sten Gyllenstierna drev först gården tillsammans med sin bror. Men efter ett par år köpte han ut brodern.Foto: 
Bjersgårds fideikommiss upplöstes i början på 1960-talet.
Bjersgårds fideikommiss upplöstes i början på 1960-talet.Foto: 

– Mjölkproduktion är komplicerat och innehåller så många delar att man är tvungen att specialisera sig, säger Sten Gyllenstierna.

Skogsbruket är utlagt på entreprenad. I jordbruket som främst producerar foder till korna är flertalet anställda män. Bland djurskötarna dominerar kvinnorna. När vi går runt i anläggningen håller några av dem på att städa rent i mjölkkarusellen, medan andra inspekterar de dräktiga korna.

Annons

Sten Gyllenstierna ägnar sig inte så mycket åt den praktiska driften. Han håller däremot dagliga möten med inspektor och stallchef.

Arbetsskaran är ung, genomsnittsåldern ligger på 28 år. Management är en allt viktigare del för jordbruksföretag, förklarar han när vi sätter oss ned vid kontorets skrivbord.

– Det är mycket stor skillnad mot när jag tog över 1981. Nya tider med yngre arbetstagare kräver nya attityder från mig som arbetsgivare. Nu är det mer samförstånd mellan arbetsledning och de anställda.

Dottern Louise är 17 år och läser på Lundbergs internatskola i Värmland. Som enda barnet står hon i tur att ärva egendomen. Om hon ska ta över driften är mer osäkert.

– Det vet man inte, det beror på intresset. Driften är så pass omfattande så hon anställer kanske en förvaltare och gör en karriär vid sidan om.

Olof Broddesson
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons