Annons

Extremt återhållsamma hyreshöjningar är bäst för samhället

Snart drar hyresförhandlingarna igång för säsongen 2020–2021.
Publicerad 8 september 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Att hyresutvecklingen hålls på rimliga nivåer har därför en stor samhällsekonomisk betydelse, skriver Hyresgästföreningen region södra Skånes representanter.
Att hyresutvecklingen hålls på rimliga nivåer har därför en stor samhällsekonomisk betydelse, skriver Hyresgästföreningen region södra Skånes representanter.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är återigen dags för Hyresgästföreningens förtroendevalda och anställda förhandlare att sätta sig ner med hyresvärdar för att räkna, diskutera och göra vårt yttersta för att hyresgästerna ska få rimliga hyror, särskilt i dessa tider. Vad vi kommer fram till kommer att påverka ekonomin och vardagen för 3 miljoner hyresgäster i 1,6 miljoner lägenheter runtom i hela Sverige.

Det här året har varit annorlunda på många sätt och vis. Flera företag har gått i konkurs, varit tvungna att skära ner, eller på andra sätt begränsat sin verksamhet. Detta gäller dock generellt inte för hyresvärdar.

Annons

Hyresgästföreningen har inför förhandlingsarbetet analyserat bostadsföretagens ekonomi och kan precis som förra året konstatera att det är mycket lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter. Vinsterna har fortsatt öka, räntorna är fortsatt låga och andelen outhyrda lägenheter är i det närmaste obefintlig. Den ekonomiska risken jämfört med vinsten är låg. Det råder dessutom bostadsbrist i nästan hela Sverige. Många, särskilt yngre, är desperata över att få en bostad.

Även statistik från MSCI visar att bostadsbolagen fortsätter att leverera god avkastning. År 2019 gav bostadsfastigheter en totalavkastning om 7,7 procent. Det är en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med 2018. Halvårsrapporterna från 2020 visar att det går fortsatt bra för bostadsbolagen och att de varit förhållandevis förskonade från pandemins effekter. Hyresbostäder är en trygg tillgång vilket inte minst avspeglas i det fortsatt starka intresset för sektorn från investerare som söker stabila kassaflöden.

De stabila och trygga inkomsterna för fastighetsägarna kan, enligt bostadsbolag, analytiker och investerare, till stora delar förklaras av Sveriges förutsägbara hyressättningssystem där hyrorna förhandlas och sätts med hänsyn till både kostnadsutveckling och fastigheternas standard och kvalitet (bruksvärdet). Hyresgästföreningens målsättning med förhandlingarna är alltid rättvisa och rimliga hyror för hyresgästerna. Hyrorna ska motsvara lägenheternas bruksvärde, där lägenheternas olika kvalitéer och egenskaper värderas.

Sveriges hyresgäster betalar cirka 100 miljarder kronor i hyra varje år. För varje procents hyreshöjning urholkas hyresgästernas köpkraft med ungefär 1 miljard kronor. I stället för att stanna hos hyresgästerna så går dessa pengar direkt till hyresvärdarna. Att hyresutvecklingen hålls på rimliga nivåer har därför en stor samhällsekonomisk betydelse.

Även under 2021 kommer prisutvecklingen och räntorna att vara låga. Det är positivt för Sverige och svensk tillväxt. Då är det också självklart att inte hyresvärdarna kommer att behöva några höga hyreshöjningar. Att de inser detta borde tydligt avspeglas i återhållsamhet när det gäller deras krav på höjningar.

Hyresvärdarnas stora vinster och fortsatt låga räntor gör att fastighetsägarna klarar sig med låga hyreshöjningar. De kan ändå fortsätta att bedriva lönsamma affärsrörelser.

Hyresgästföreningen är redo att ta sitt ansvar och ser fram emot hyresförhandlingarna för kommande år. Vårt fokus kommer som vanligt att vara hyresgästernas trygghet, hyresrättens ställning och samhällets utveckling. Vi hoppas på att detta fokus även kommer att gälla för de privata och kommunala fastighetsägarna.

Kenneth Gustavsson

regionordförande

Hyresgästföreningen region södra Skåne

Annons

Dan Nicander

regionchef

Hyresgästföreningen region södra Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons