Annons

Havsbaserad vindkraft kan lyfta Skåne

Svar till Rädda Sydkusten (30 juli):
Trelleborg • Publicerad 13 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Jiborn, vd Kustvind.
Magnus Jiborn, vd Kustvind.Foto: Tomas Nyberg

Ta reda på fakta och låt er inte duperas av osakliga argument, skriver föreningen Rädda Sydkusten i ett inlägg och öser sedan på med osakliga skrämselargument mot havsbaserad vindkraft utan att bry sig om fakta.

Korrekt är att Kustvind sedan några år undersöker förutsättningarna för en havsbaserad vindkraftpark utanför den skånska sydkusten. 25 till 33 vindkraftverk i ett område 8 till 15 kilometer utanför kusten skulle öka elproduktionen i Skåne med två tredjedelar och räcka för att värma upp 100 000 villor eller driva samtliga personbilar i hela Skåne helt på el.

Annons

Detta i en region där brist på elproduktion idag leder till skyhöga elpriser. För bara några dagar sedan varnade experter för att elpriserna i vinter kan bli dubbelt så höga som under förra vintern.

Forskningsinstitutet Energiforsk visade i en studie i våras att med havsbaserad vindkraft på 3,5 GW utanför kusten i södra Sverige hade elpriset under förra hösten och vinterna kunnat vara 35 till 50 procent lägre. För en vanlig villaägare handlar det om flera tusenlappar på ett år.

Per Tryding, vice VD på Sydsvenska handelskammaren, påpekade nyligen i Ekot på Sveriges Radio att de höga elpriserna innebär ”betydligt sämre konkurrenskraft och färre investeringar” för näringslivet i hela Sydsverige.

Den vindpark Kustvind planerar löser inte ensam problemet, men innebär ett väsentligt bidrag. Havsbaserad vindkraft kan lyfta Skåne.

Utbyggnad av havsbaserad vindkraft har också stor betydelse för klimatomställningen som blir mer och mer akut, liksom för att minska Europas beroende av rysk olja och gas.

Den planerade vindparken skulle spara nästan en miljon ton koldioxidutsläpp om året – mer än dubbelt så mycket som hela det svenska inrikesflygets utsläpp. Det finns inga andra kommunala beslut som Skurup och Trelleborg kan fatta som lika kraftfullt skulle bidra till att klara klimatkrisen.

Motståndet handlar framförallt om utsikten: en storskalig utbyggnad av vindkraft i havet och på land kommer att synas, det är oundvikligt.

Men kan man inte lika gärna bygga längre ut i havet?

Jo, det kan man förstås, och det bör man också göra. Men inte i stället för, utan också. Behovet av ökad elproduktion är mycket stort och det är bråttom. För att klara detta behöver vindkraft byggas både nära kusten där kostnaderna är lägre och tidshorisonten kortare, och längre ut i havet där potentialen på lite längre sikt är mycket stor.

En effektiv vindkraftsutbyggnad till havs förutsätter att man bygger där förhållandena är bäst. Det handlar om vindstyrka, havsdjup och avstånd till nätanslutning och hamnar, men också om påverkan på naturvärden, försvarets behov och andra viktiga samhällsintressen. Sverige behöver massor av ny el. Frågan är var och hur den ska fås fram med minsta möjliga negativa påverkan på andra värden.

Annons

Prövningen i miljödomstolen av påverkan på olika naturvärden är mycket noggrann. Som alla vindkraftprojektörer lägger Kustvind många miljoner på att låta experter utreda påverkan på fåglar, tumlare, fladdermöss, känsliga musselarter, påverkan på havsströmmar med mera, för att kunna visa att en etablering inte medför någon betydande negativ miljöpåverkan.

Om utsikten från stranden tillåts trumfa alla andra intressen så leder det till högre elpriser och större påverkan på andra naturvärden.

I slutänden handlar det om en prioritering: kan vi – för att bidra till klimatomställning, lägre elpriser för villaägare och företagare i hela Skåne samt till att minska beroendet av rysk olja och gas – acceptera att ett antal vindkraftverk syns från land? Jag är övertygad om att när medborgarna funderar igenom detta kommer en majoritet att komma fram till att argumenten för havsbaserad vindkraft utanför kusten väger tyngst.

Magnus Jiborn, vd Kustvind

Annons
Annons
Annons
Annons