Annons

Coronauppehåll har varit ett lyft för Ellen Olsson

Ny tränare och den bästa formen någonsin. Tävlingsuppehållet på grund av coronapandemin verkar ha gjort Ellen Olsson gott. I maj är siktet inställt på att kvala in till OS i Tokyo i sommar – om kvalet blir av.
Simning • Publicerad 17 januari 2021
Ellen Olsson känner sig i bättre form än någonsin. Arkivbild.Foto: Tomas Nyberg

Ellen Olsson är noga med att poängtera att coronapandemin i sig är tragisk. Men för henne personligen, för hennes simkarriär, har själva situationen nästan varit ett lyft för karriären.

– Jag är nog i den bästa formen någonsin. Jag har kunnat träna ett helt år utan skador eller sjukdomar. Det skulle bli väldigt spännande om det kom en tävling nu, säger Ellen Olsson.

Annons

Sveriges bästa simmare i öppet vatten fyller 26 år i mars. Sedan flera år tillbaka bor hon i Saarbrücken i Tyskland. Där tränar hon för att närma sig absoluta världstoppen i simgrenen ute till havs.

2020 blev i stort sett alla tävlingar inställda. Både EM och OS-kval, som var det Ellen Olsson hade som huvudmål i tävlingskalendern, sköts upp till detta året.

Pandemiuppehållet har gjort att hon kunnat träna och faktiskt varit bra för henne.

– Som tur är har jag hållit mig frisk och det är jag glad för, säger Ellen Olsson till TA-sporten, efter ett tretimmarspass i bassängen.

För henne har det inte varit svårt att motivera sig trots att det inte varit tävlingar på ett år. När det blev hårda karantänsregler i Tyskland bytte hon tränare. Hennes sambo Christoph Fildebrandt blev även tränare för henne.

– När det blev lock down fick man inte träffa någon och då kände vi att han lika väl kunde ta över min träning, så blev det och det har fungerat jättebra. Han är en stor del till min motivation. I stället för att vara ledsen för att det inte blev något OS-kval har jag känt det som att jag fått ett helt år till att träna på. Jag var inte riktigt redo för det förra året, det inser jag nu.

Hon och Christoph Fildebrandt har varit tillsammans i fem år. Fildebrandt är också elitsimmare och har kommit sexa på OS två gånger, 2012 i London var han med i det tyska laget på 4x100 meter frisim och i Rio 2016 i lagkappen över 4x200 meter frisim. Även han tränar inför Tokyo-OS.

– Nu när vi varit isolerade han och jag har vi kunnat fokusera på träningen. Samtidigt har vi inte träffat några andra personer vilket gjort att vi hållit oss friska.

Hur har han förändrat din träning?

– Vi har lagt om träningen och nu tränar jag mycket hårdare. Vi har fler tuffa individuella pass. När jag inte kunde simma i bassäng i våras på grund av pandemin var det mycket cykling och löpning och det har stärkt mig också.

Annons

– Med honom som tränare kan jag också vara mer ärlig. Om jag är trött kan jag säga det. Det vågade jag inte riktigt erkänna innan, om jag är i en stor tävlingsgrupp blir jag en i mängden. Nu blir det mer personligt.

Att ha en tränare som är henne väldigt nära är inget nytt för Ellen Olsson. Hon hade sin mamma Kicki Eriksson som tränare fram till hon flyttade till Tyskland.

– Jag är van vid att skilja på personen från hemmet och på träningen.

Hon har också kunnat dra nytta av att lära sig från Christophs Fildebrandts tränare.

– Han tränar enbart honom och jag får tips och lär mig detaljer från honom så det är jättebra för mig. Att det har blivit så här är enbart på grund av coronapandemin, så för mig har det blivit ganska bra.

Även för studierna har coronapandemin hjälpt henne. Hon studerar ett idrottstränarprogram på Malmö universitet, men kan sköta allt från hemmet i Saarbrücken.

– Egentligen skulle vi ha lite träffar på universitetet och då hade jag varit tvungen att flytta hem till Sverige, men på grund av pandemin är de digitala nu så det har varit smidigt för mig, berättar Ellen Olsson.

Utbildningen har ett samarbete med Svenska simförbundet.

”Med honom som tränare kan jag också vara mer ärlig. Om jag är trött kan jag säga det. Det vågade jag inte riktigt erkänna innan.”
Ellen Olsson, simmare.

I Saarbrücken får hon lov att träna på ett träningscentra, där endast elitsimmare får komma in under pandemin. I våras fick hon inte träna där eftersom hon är från Sverige. Men i höstas lättades det på reglerna i det avseendet.

– Det är väldigt strikt. Vi ska ha munskydd på oss så fort vi är uppe från bassängen och det är bara en simmare per bana och alla måste vara där olika tider.

Annons

Ellen Olsson var hemma i Trelleborg i fyra månader i somras och då passade hon på att träna i havet. I Tyskland finns inte den möjligheten under pandemin eftersom stränderna är stängda.

– Jag har haft turen att jag kunde träna i havet i Trelleborg förra året. Det är inte alla som haft det så. Det är ju tuffare och annan teknik att simma i havet. Men jag känner mig i så bra form att det ska inte påverka mina chanser.

Nu återstår det att se när det blir tävlingar igen. Det stora målet för Ellen Olsson är OS-kvalet som är planerat till den 30 maj i Japan. OS-kvalet sköts upp förra året, liksom EM, som inte fått något nytt tävlingsdatum ännu.

I mars är det planerat en världscuptävling i Doha, Qatar.

– Jag vet inte om den går att genomföra, men om den tävlingen blir av har förbundet sagt att jag kan åka dit. Det hade varit bra att stämma av formen. Det är ju ovant att inte ha tränat på ett helt år.

– Jag hoppas innerligt att det blir ett OS-kval. Samtidigt kommer ju hälsan först och man ska inte pressa fram ett OS.

De tio främsta på OS-kvalet får en biljett till Tokyo. Tio simmare är redan klara för OS, de som var de tio bästa på VM.

Hur ser du på dina chanser om det blir av?

– Om allt flyter på har jag en bra chans tror jag, bättre än någonsin förut i alla fall.

– Sedan får jag se om SOK (Sveriges olympiska kommitté) låter mig åka. Det är nog det som är det svåraste. Det är många steg att ta sig igenom men jag hoppas verkligen att det går.

Ellen Olsson i Skåre hamn 2019. Foto: Axel Herrlin
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons