Annons

Ingen festival utan föreningarnas insats – allt svårare att få ihop folk

”Utan föreningarna fungerar inte Palmfestivalen”. Det säger Tommy Törnquist från Palmfestivalkommittén som ser till att bemanningen från föreningslivet är på plats till varje festival.
För de som ställer upp innebär det klirr i föreningskassan. Men det har blivit allt svårare att få ihop folk.
Trelleborg • Publicerad 31 augusti 2024
Pingvin Rugby Club är en av ett tiotal föreningar som jobbar på Palmfestivalen. A-lagsspelaren Erik Johnsson var en av dem som byggde upp festivalområdet tidigare i veckan.Foto: Tomas Nyberg

Bord ska dukas, skräp plockas, tält byggas – och rivas, öl serveras och bänkar flyttas. När Trelleborg ett par dagar om året förvandlas till en festivalplats är det mycket som ska fixas. Och för att det ska bli gjort krävs folk som ställer upp frivilligt.

För även om föreningarna får betalt för att deras medlemmar jobbar på Palmfestivalen så innebär det inte att de som jobbar får en krona. Allt arbete ska ske ideellt.

Annons

– Jag tror att vi har sammanlagt ett 100-tal personer i gång under festivalen, säger Tommy Törnquist som ansvarar för säkerhet under festivalen samt kontakten med föreningarna.

En del kommer tidigt på söndagsmorgonen för att städa upp efter festivalen. Andra tillbringar sena kvälls- och nattpass i festivaltältet där det serveras öl och mat.

Enligt Tommy Törnquist avsätter Palmfestivalen varje år 200 000 kronor i budgeten till föreningarna. Ersättningen är lika oavsett vilket jobb som utförs. En persons arbete i en timme ger 200 kronor.

– Föreningarna jobbar allt mellan 50 och 80 timmar. Så de brukar få mellan 10 000 och 16 000 kronor.

Att det blivit allt svårare att få folk att ställa upp ideellt är enligt Tommy Törnquist tydligt. I år hoppade några föreningar av sina tidigare uppdrag på Palmfestivalen och han blev tvungen att försöka få in nya.

– Jag ringde runt till 25 föreningar och frågade om de ville ställa upp. Av dem fick jag ihop tre nya, det är rätt dåligt resultat, konstaterar han och slår fast att det krävs ideella krafter från stadens föreningar för att det överhuvudtaget ska bli en Palmfestival.

Det mesta arbetet sker i och kring det stora festivaltältet. Från onsdag eftermiddag ända fram till söndag förmiddag är det fullt ös, med undantag från några timmar på nätterna.

– På onsdagen kör det igång. Då är det staket som ska upp runtom, barer ska byggas och kläs och kylar ska fyllas. Alla bord ska också på plats. På torsdagen ska det dukas och iordningställas inför kick-offen. När den drar igång behöver vi folk som står i entrén och för serveringen, säger han.

Tommy Törnquist är med i Palmfestivalkommittén och ansvarar för säkerhet samt kontakterna med de föreningar som är med och jobbar på festivalen.Foto: Jenny Isaksson

Arbetet i tältet har 18-årsgräns eftersom det serveras alkohol. Men andra uppgifter, som till exempel att plocka skräp runtom på festivalområdet, kan även yngre föreningsmedlemmar vara med på.

– Till exempel Trelleborgs sim vill ha många uppgifter som unga kan göra, säger Tommy Törnquist.

Annons

Det svåraste är att bemanna festivaltältet mellan klockan 20 och 02 på fredagen och lördagen.

– Det har vi alltid problem med. Jag har till och med hört om föreningar som ersatt sina medlemmar för att de skulle ställa upp då men det är inte rätt. Det är ett ideellt arbete, säger Tommy Törnquist.

Finalen sker söndag morgon klockan 7. Då krävs det många händer för att städa upp efter festivalbesökarna. För att riva tält och staket och montera ner barer, bänkar och bord. Allt som tillhör festivalen ska sedan till lagret inför nästa år. Det är bara det stora festivaltältet som man hyr med montering och allt.

Själv har Tommy Törnquist varit engagerad i Palmfestivalen i åtta år. Och han tänker köra två festivaler till innan han lämnar över till yngre krafter.

– 2026 är det 50-årsjubileum och jag tänker att det kan vara kul att vara med om det, säger han.

För de omkring 20 personer som är engagerade i Palmfestivalkommittén och tillhörande arbetsuppgifter är det många timmars jobb bakom varje festival. Och då kan det, menar Tommy Törnquist, vara frustrerande när folk tror att det är kommunen som ligger bakom arrangemanget.

– Det värsta är att trelleborgarna tror att det är Trelleborgs kommun som arrangerar detta när det i själva verket är en ideell förening med såpass få, säger han.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons