Annons

Trotjänare i nya roller när Boik lyfter igen: ”Vi har roligt”

Sammanhållningen lyfts fram som ett framgångsrecept i Anderslövs Boik. Seriesegern är säkrad och två gamla trotjänare har fått en nytändning genom att spela på nya positioner. Men ska Boik hålla i femman måste träningsdosen höjas.
Fotboll • Publicerad 21 oktober 2021
Alexander Svärd Tillberg och Andreas Ohlsson var med när Anderslövs Boik vann divsion sex 2016. Nu har de blivit seriesegrare igen med sitt Boik.
Alexander Svärd Tillberg och Andreas Ohlsson var med när Anderslövs Boik vann divsion sex 2016. Nu har de blivit seriesegrare igen med sitt Boik.Foto: Björn Gustavsson

Fotbollssäsongen brukar vara till ända när halva oktober är passerad. I praktiken är den det för Anderslöv, som redan säkrat en plats i nästa års division fem. Men två matcher återstår att spela denna senarelagda fotbollssäsong.

Seriesegern i division sex säkrades i och med 3–0-segern borta mot Svenstorp i söndags.

Annons

– Vi har roligt. Det är lättare att springa för kompisar om man har bra sammanhållning. Vi hjälps åt som ett lag, säger Andreas Ohlsson, tvåmålsskytt i segermatchen i söndags.

– Sammanhållningen är mycket bättre. I år vill vi också vinna varje match, säger lagkamraten Alexander Svärd Tillberg.

Hur ska ni göra för att undvika att åka ned i sexan igen?

– Det har varit väldigt dålig träningsnärvaro det här året, det har i princip bara varit en gång i veckan. Den måste upp. Vi har bra lag, men vi skulle behöva vara ett par stycken till på träningarna, säger Andreas Ohlsson.

Skymningen har sänkt sig under gråa skyar och höstvinden sveper in över den väl upplysta fotbollsrektangeln på Anderslövs IP.

Andreas Ohlsson, 29, och Alexander Svärd Tillberg, 28, är välbekanta med miljön. Ohlsson har spelat i föreningen i hela sitt liv, sedan han var fem år, med undantag för två år i Svedala.

Alexander Svärd Tillberg har flera klubbar bakom sig, men har spelat många år i Boik.

Att vinna en serie är inte särskilt vanligt. Senast Boik gjorde det var 2016. Nio spelare som var med då har också varit med och vunnit sexan i år. Andreas Ohlsson och Alexander Svärd Tillberg är två av dem.

– Vi har en kärna som umgås privat också. Den har väl i princip varit likadant hela tiden. Vi är ju kompisar, det är ju kul att snacka skit, säger Andreas Ohlsson.

Men ibland är det bra att bryta mönster. Fotbollsmässigt har 2021 inneburit en nytändning för Ohlsson och Svärd Tillberg. Båda har bytt positioner, Ohlsson har gått från forward till centralt mittfält och Svärd Tillberg från yttermittfält till vänsterback.

Annons

– Jag vill vara mer delaktig. Förra året när vi trillade ned stod jag bara där uppe och klagade. Det är ingen som mår bra av att höra klagomål hela tiden. Nu orkar man inte klaga, nu får man göra jobbet själv.

– Sedan passar det min spelstil, jag är lite fysisk spelare. Det är alltid roligt att göra mål, men att tackla en riktigt bröstvärmare, det är fan bättre, fortsätter han.

Med femman i sikte. Daniel Andersson och Pontus Nilsson.
Med femman i sikte. Daniel Andersson och Pontus Nilsson.Foto: Björn Gustavsson

Svärd Tillberg var inte helt med på noterna när tränaren Marcus Andersson ville spela honom som back.

– Mackan såg någonting som jag själv aldrig har sett och satte mig som vänsterback. Vi var väl inte helt överens där från början, men efter två matcher kände jag att det passade mig rätt så mycket. Man ser hela spelet på ett annat sätt.

Till nästa år kommer huvudtränaren Marcus Anderson liksom de assisterande tränarna Niclas Bergbring och Mikael Hansson att fortsätta.

– Vi har fina faciliteter och vi har i grund och botten ett väldigt bra lag. Division fem tycker jag absolut att vi ska vara i, det tycker jag verkligen. För att bli kvar behöver vi kanske en fem, sex man till som tävlar om platserna, säger tränaren Marcus Andersson.

Två spelare han kan räkna med i alla väder är Andreas Ohlsson och Alexander Svärd Tillberg.

– Inget snack, säger Andreas Ohlsson.

Fotbollen betyder mycket för båda.

– Man har ju alltid spelat fotboll. Jag tror aldrig jag hade klarat att inte spela fotboll. Det går inte, inte ens om jag hade blivit långtidsskadad. Det sitter för mycket i blodet och hjärtat, säger Alexander Svärd Tillberg.

”Sedan passar det min spelstil, jag är lite fysisk spelare. Det är alltid roligt att göra mål, men att tackla en riktigt bröstvärmare, det är fan bättre.”
Andreas Ohlsson
Fakta

Elva år med Anderslövs Boik

2011: 10:a i division fem. Åker ur efter kvalspel.

2012: 2:a i division sex. Går upp efter kvalspel.

2013: 7:a i division fem.

2014: 6:a i division fem.

2015: 11:a i division fem. Åker ur.

2016: Seriesegrare i division sex.

2017: 3:a i division fem. Kvalar till division fyra men går inte upp.

2018: 10:a i division fem. Åker ur efter kvalspel.

2019: 2:a i division fem. Går upp efter kvalspel.

2020: 12:a i division fem. Åker ur.

2021: Seriesegrare i division sex.

Anderslövs Boik är tillbaka i division fem efter en säsong i sexan.
Anderslövs Boik är tillbaka i division fem efter en säsong i sexan.Foto: Björn Gustavsson
Fakta

Helgens matcher i Trelleborgsfotbollen

Herrar

Superettan: TFF–AFC Eskilstuna, tisdag, 19.00.

Division tre: VMA–IFK Trelleborg, lördag 13.00.

Division fyra: FC Trelleborg–Kosova, lördag 14.00.

Division fem: Skansen–Svedala, lördag 13.00, Bunkeflo–Skegrie, lördag 14.00, FC City–Tygelsjö, söndag 13.00.

Division sex: Köpingebro–Gylle, lördag 13.00, Anderslöv–Sövestad, lördag 13.00, Klagstorp–ÖT Smygehuk, söndag 13.00, Lilla Beddinge–Skivarp, söndag 13.00, Svenstorp–Gislöv, söndag 14.00.

Damer

Division ett: Nättraby–TFF, lördag 15.00.

Division tre: Lunds BK–IFK Trelleborg, söndag 16.00.

Division fyra: Tomelilla–Lilla Beddinge, söndag 15.00.

Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons