Annons

PIK-tjejer går mot strömmen när ungas idrottande minskar

Pandemin har bidragit till ett minskat idrottande bland unga. Men det finns lag som går mot strömmen. Palmstadens flicklag har lockat många fler att spela innebandy. I lördags var det talangtävling i Liljeborgshallen.
Innebandy • Publicerad 23 mars 2021
Molly Jönsson, Elin Ohlsson och Alva Larsson kämpar om bollen.
Molly Jönsson, Elin Ohlsson och Alva Larsson kämpar om bollen.Foto: Björn Gustavsson

Enligt Riksidrottsförbundets siffror, som presenterades förra veckan, var det över en halv miljon färre idrottsaktiviteter och sex miljoner färre deltagartillfällen som registrerades under 2020 jämfört med året före.

Innebandyn är hårt drabbad. Över hela landet har sporten tappat över 20 procent av träningstillfällena sett till LOK-stödet för 2020 jämför med året innan.

Annons

Men ljusglimtar finns.

Mikael Karlberg är en av fem ledare i Palmstadens yngsta flicklag, med spelare födda 2011-2013. Han berättar att truppen har vuxit under säsongen, från 20 till 30 spelare.

– Jag tror att det är viktigt för ungdomsidrotten att visa upp att det även finns det motsatta trots dessa tuffa tider, säger han.

Vad beror det på att ni har blivit fler?

– Jag tror det har mycket att göra med att folk drar folk. Någon tar med sig en kompis som tycker det har varit kul. Vi har flera olika kompisgrupper i laget.

Utan föräldrar på plats har ledarna fått ta ett större ansvar. För att kompensera för uteblivna matcher och cuper har man med jämna mellanrum kryddat vissa träningstillfällen med arrangemang av olika slag. I lördags gjorde spelare och ledare sin egen variant av tv-programmet Talang.

Före och efter spelades interna matcher. Och så serverades det mat och dryck i kiosken.

Nelia Liljegren fyller på med vätska. Bredvid sitter Alva Larsson.
Nelia Liljegren fyller på med vätska. Bredvid sitter Alva Larsson.Foto: Björn Gustavsson

– Aktiviteter som bryter mönster gör att spelarna blir kompisar och inte bara lagkamrater. Vi märker att vi får en effekt när vi har haft sådana här event, säger Mikael Karlberg.

– Ska jag vara ärlig så är det skit samma om man är sju, åtta år om man åker till Lund och möter ett lag där eller om man är här och får den här upplevelsen.

Säsongen som varit har fört med sig sina utmaningar. Spelare från olika områden har tränat på olika planhalvor i Liljeborgshallen för att hantera risken för smittspridning, framför allt när alla kom tillbaka efter att verksamheten legat nere.

Nelia Liljegren, i orange väst vid målet, Elin Ohlsson och Elise Skarin.
Nelia Liljegren, i orange väst vid målet, Elin Ohlsson och Elise Skarin.Foto: Björn Gustavsson
Annons

För att kompensera för de uppehåll som varit när hallen har varit stängd hoppas PIK-laget hålla igång fram till i maj.

Sett till ungdomssidan i Palmstaden har klubben det välbeställt med spelare och lag i åldrarna upp till 12-13 år. I äldre årskullar är det svårare att behålla intresset.

Mikael Karlberg har en bred innebandybakgrund. Bland annat är han ledare för Palmstadens yngsta flicklag.
Mikael Karlberg har en bred innebandybakgrund. Bland annat är han ledare för Palmstadens yngsta flicklag.Foto: Björn Gustavsson

– Jag tror att sånt här som vi gjort idag kan påverka intresset, att det gör att man vill fortsätta, säger Mikael Karlberg.

Sett i ett bredare bredare perspektiv är han orolig vad gäller intresset för innebandy i Skåne. Mikael Karlberg har en bred bakgrund inom sporten; han är dansk förbundskapten, har jobbat med flera lag på elitnivå och till vardags är han ansvarig instruktör på innebandygymnasiet i Malmö, där han har märkt av det sviktande intresset i antal sökande.

– Toppen finns kvar, men det är för få klubbar och för få spelare som spelar. Vi hade många fler lag och fler serier tidigare. Vi har haft det lätt i innebandyn, först var det jättemånga som ville spela. Nu måste vi börja anstränga oss för att fortsätta att vara en stor idrott, säger han.

– Jämför man med andra idrotter är verksamheten mer uppstyrd, man fångar inte upp intresset på samma sätt i innebandyn. Det har sin charm, det är inte lika strukturerat. Men jag tror att det blir farligt i längden om vi inte kan fånga upp de som verkligen vill, fortsätter Mikael Karlberg.

I Palmstadens yngsta flicklag är det ingen brist på spelare som vill.

Fia Jarnlo, 9 år, är en av dem som spelat längst i laget. Hon förklarar att det där med innebandy inte behöver vara så märkvärdigt.

– Det är inte så svårt, inte när man kommer in i det, förklarar hon.

– Det bästa är att man får fler vänner, säger 8-åriga lagkamraten Dia Aziz.

”Aktiviteter som bryter mönster gör att spelarna blir kompisar och inte bara lagkamrater. Vi märker att vi får en effekt när vi har haft sådana här event.”
Mikael Karlberg
”Vi har haft det lätt i innebandyn, först var det jättemånga som ville spela. Nu måste vi börja anstränga oss för att fortsätta att vara en stor idrott.”
Mikael Karlberg
Palmstadens yngsta flicklag med spelare födda 2011-2013. Stående från vänster: Melissa Steen Åberg, Ebba Ahlberg, Dia Aziz, Selma Hoelstad, Selma Persson, Molly Jönsson. Sittande: Lovisa Wiborn, Agnes Lundahl Toth, Ebba Sandell, Elise Skarin, Alva Larsson, Tilda Ahlbin, Livia Pettersson, Lovisa Kristiansson, Selma Olsson, Elin Ohlsson, Laura Andersson. Liggande: Fia Jarnlo, Freja Jönsson, Julia Harletun, Julia Krantz Karlberg, Nelia Liljegren.
Palmstadens yngsta flicklag med spelare födda 2011-2013. Stående från vänster: Melissa Steen Åberg, Ebba Ahlberg, Dia Aziz, Selma Hoelstad, Selma Persson, Molly Jönsson. Sittande: Lovisa Wiborn, Agnes Lundahl Toth, Ebba Sandell, Elise Skarin, Alva Larsson, Tilda Ahlbin, Livia Pettersson, Lovisa Kristiansson, Selma Olsson, Elin Ohlsson, Laura Andersson. Liggande: Fia Jarnlo, Freja Jönsson, Julia Harletun, Julia Krantz Karlberg, Nelia Liljegren.Foto: Björn Gustavsson
Fakta

Så mycket minskade idrottandet 2020

Riksidrottsförbundets siffror visar att föreningsidrottandet i åldrarna 7-25 år har minskat med 10,6 procent under 2020 jämfört med året innan. I Skåne är motsvarande siffra en minskning med 12,5 procent. Siffrorna bygger på ansökningar av LOK-stöd, det vill säga det lokala aktivitetsstöd som riksidrottsförbundet delar ut.

Så mycket ökade eller minskade aktiviteterna för de största idrotterna i landet:

Fotboll +0,5 procent

Innebandy –21,1 procent

Ishockey –8‚8 procent

Gymnastik –24,4 procent

Handboll –23,1

Ridsport –3,1 procent

Basket –19,2 procent

Simidrott –6,7 procent

Budo- och kampsport –37 procent

Tennis +0,1 procent

Så mycket ökade eller minskade aktiviteterna för de störta idrottarna i Skåne:

Fotboll –3,6 procent

Handboll –26,8 procent

Gymnastik –21 procent

Simidrott –8,4 procent

Innebandy –21,0 procent

Ridsport +0,8

Budo- och kampsport –37,9 procent

Ishockey –5,2 procent

Tennis – 2,7 procent

Basket –11,9 procent

Källa: Riksidrottsförbundet och SVT

Palmstadens yngsta flicklag är ett lag som växer. På planen: Elise Skarin, Nelia Liljegren, Julia Krantz-Karlberg, Alva Larsson och Selma Persson.
Palmstadens yngsta flicklag är ett lag som växer. På planen: Elise Skarin, Nelia Liljegren, Julia Krantz-Karlberg, Alva Larsson och Selma Persson.Foto: Björn Gustavsson
Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons