Annons

VM-silvret ett lyft för sporten

Trelleborgaren Petra Sörling, som är ordförande i Svenska bordtennisförbundet, är överlycklig efter Mattias Falcks VM-silver. Framgången kommer bli ett stort lyft för pingisen i Sverige, tror hon.
Bordtennis • Publicerad 29 april 2019
Mattias Falck jublar efter att ha besegrat An Jaehyun från Sydkorea i VM-semifinalen i lördags. Sedan blev det förlust i finalen mot Ma Long.Foto: Szilard Koszticsak

Mattias Falck överraskade stort i VM i Budapest och blev första svensk på 22 år att ta sig till en VM-final. I finalen blev dock den regerande världsmästaren Ma Long för svår och kinesen vann med 4–1 i set.

Men att Mattias Falck tog sig till VM-final är en framgång som kommer att bli ett lyft för pingisen i Sverige.

Annons

Det anser Petra Sörling, Trelleborgaren som sedan 2013 är ordförande i Svenska bordtennisförbundet.

– Det har varit ett helt fantastiskt VM. Det här är enormt stort. Som ordförande är jag extremt stolt över den här framgången. Vi har 226 medlemsländer, bordtennis är en gigantisk stor sport, säger Petra Sörling, som följde finalen på plats i Budapest.

– Det är också roligt eftersom Mattias som person är en förebild och uppskattad av många. Andra förbund har redan hört av sig och vill använda honom som förebild som mental rådgivare. För det som skiljer Mattias nu från innan är att han vågar även när det gäller, fortsätter hon.

Mattias Falcks framgångar fick ledare från alla länder att bli glada för Sveriges skull.

– Alla europeiska länder kom fram för att gratta. Även kineserna som, är glada för att vi är tillbaka i världstoppen, de vill ha de här matcherna, säger Petra Sörling.

Att Sverige arrangerade lag-VM i Halmstad förra året var betydelsefullt. Det fick sporten att växa, enligt Sörling. Framgången i detta VM gör att pingisen kommer att synas ännu mer.

– Det här betyder jättemycket. Jag har de sista dagarna sett på sociala medier hur folk lagt upp bilder på hur de spelar pingis, säger trelleborgaren.

– Det här visar att det är möjligt och detta kommer att ge ringar på vattnet. Denna framgång ger också sporten extra sponsorer och gör så att vi kan växa, fortsätter hon.

Petra Sörling, ordförande i Svenska Bordtennisförbundet.

Petra Sörling blev nyligen omvald som förbundsordförande i två år till. Enligt henne mår svensk pingis nu bättre än vad den gjort på länge.

– Vi har växande medlemstal och det har vi haft sedan 2015. Så är det inte i alla länder, i bland annat Danmark sjunker medlemstalen, så vi har en annan trend.

Annons

I dag har bordtennisförbundet cirka 50 000 medlemmar. Antalet spelare har ökat med cirka 10 000 sedan Sörling tog över som ordförande 2013.

Då var situationen en annan.

– 2013 hade vi en oerhört ansträngd ekonomi. Sommaren 2014 var det så illa att vi fick sortera vilka fakturor vi skulle betala. Vi fick säga upp personal och flytta förbundskontoret från Stockholm till Köping.

– Jag var inte på något vis oskyldig eftersom jag suttit i styrelsen sedan 2003. Men vi missgynnades av att Riksidrottsförbundet ändrade sina kriterier för att få stöd, berättar Petra Sörling.

Efter det började förbundet påtala för föreningar hur viktigt det var att de som spelade var medlemmar i klubben. Dessutom har förbundet bedrivit projekt för att utveckla föreningarna.

Förbundet har också utvecklats tack vare en delvis ny organisation med ny förbundschef och en ny sportchef.

Hemma-VM förra året gav svensk pingis mycket. Mattias Falcks framgång nu kommer att hjälpa pingisen att växa ännu mer.

I september arrangerar Sverige även para-VM i Helsingborg.

– Vi vill växa på hemmaplan, bordtennis är en billig idrott som inte kräver så mycket. Det är en sport som även fungerar för äldre, säger Petra Sörling.

Hon hade fullt upp i Budapest. Förutom att hon är ordförande i Svenska Bordtennisförbundet är hon även med i styrelsen i det internationella förbundet.

Annons

– Vi hade en årsstämma som tog nio timmar. Bland annat utsåg vi Houston till VM-arrangör 2021. Det blir första gången sedan 1939 som VM kommer att avgöras utanför Europa eller Asien. Det har varit extremt intensivt men också extremt roligt, säger Petra Sörling.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons