Annons

Tävlingsinriktad pingisnörd blir historisk ordförande

Sett till antal medlemsländer är bordtennisen störst i världen. Nästa vecka får det internationella förbundet en trelleborgare högst upp i toppen, när Petra Sörling blir ITTF:s första kvinnliga ordförande. Målet är att ena ”familjen”.
Bordtennis • Publicerad 21 november 2021
Bordtennis är en av världens största sporter och ser man till antalet nationella förbund så är man stöst i världen. Petra Sörling kommer på torsdag att väljas som internationella förbundets ordförande. Här står hon med ettåriga terriern Bob.
Bordtennis är en av världens största sporter och ser man till antalet nationella förbund så är man stöst i världen. Petra Sörling kommer på torsdag att väljas som internationella förbundets ordförande. Här står hon med ettåriga terriern Bob.Foto: Tomas Nyberg

Nästa vecka inleds internationella bordtennisförbundets kongress i Houston, USA. Den blivande ordföranden Petra Sörling har värmt upp med att spela DM i Helsingborg.

Det gick sådär resultatmässigt. Petra Sörling, som spelade i herrar klass 3 och herrar klass 4, gjorde sin första tävling efter pandemin men fick den genomkörare hon ville ha.

Annons

– Jag har bara tränat två gånger sedan före pandemin. Jag måste igång nu, säger hon.

2018 blev hon världsmästare i dubbel på veteran-VM i Las Vegas, tillsammans med Pia Toelhöj, i klassen för damer över 45 år.

Petra Sörling är en målinriktad tävlingsmänniska som vet vad hon vill. Men för att bli vald till ITTF:s ordförande har hon inte behövt tävla, inte de senaste månaderna. När nomineringsfönstret stängde i slutet på augusti fanns bara hennes namn.

Hon behöver därför inte uppvakta ledamöter och leva i ovisshet in i det sista.

– Det har varit en extrem fördel att slippa den här fajten de här månaderna. Jag har kunnat jobba med manifestet som ett styrdokument istället för ett säljdokument. Jag är en tävlingsmänniska, men jag har gått den tävlingen innan. Min navigering att jag har varit tydlig med att jag kommer att kandidera har varit vinnande, säger hon.

– Dels har jag stöd, dels har jag varit med i många år, men jag är också kvinna. Att förlora mot en kvinna är kanske inget som man vill ta risken att göra. Dessutom ville familjen inte ha de slitningarna vi hade 2017, det har nog banat väg till att jag är enda kandidat.

En av hörnstenarna i Petra Sörlings manifest är att ena bordtennisen internationellt. Hon pratar om de 226 medlemsländerna som ”familjen” som behöver jobba tillsammans för utveckla och sprida sporten, inte minst kommersiellt.

Petra Sörling har suttit i det internationella förbundets styrelse sedan 2009 och genom åren haft ansvar för ekonomi, personalfrågor, parapingis, hållbarhet med mera.

Hon säger att hon inte gjort sig ovän med några grupperingar. Interna stridigheter och bråk gjorde att hon var nära att hoppa av ITTF:s styrelse för några år sedan, i samband med presidentvalet 2017.

Istället valde hon att kandidera som ordförande fyra år senare, eftersom hon såg att det fanns mer saker att göra och för att hon inte hade något att förlora.

Annons

I bordtennisens högsta organ kan man bara kandidera till en post i taget. Kandiderar man till ordförandeposten och inte blir vald åker man ut.

Petra Sörling hade kunnat leva med det. Då hade hon suttit kvar som ordförande i det svenska förbundet och jobbat med lag-EM i Malmö 2023.

Det formella ska ha sin gång, men den 24 november, på onsdag, blir 50-åringen från Dalköpinge ängar den första kvinnan att bli vald till internationella förbundets ordförande. Därmed bryter hon en barriär i en mansdominerad idrottsvärld.

Det finns många fler barriärer att bryta. Petra Sörling jobbar i fastighetsbranschen och konstaterar att näringslivet generellt ligger mycket längre fram när det gäller jämställdhet, mångfald och inkludering.

– Det där med män och kvinnor är inte en fråga. Vi har passerat det, där pratar man om rätt kompetens. Så har jag haft det i hela mitt yrkesliv. I idrotten är det fortfarande så att man inte spelar på lika villkor. Vi införde lika prispengar 2008 i ITTF, men fortfarande kan man komma ut i lokala tävlingar där det inte är så. Man tänker att det är fler män... Men de som vinner damklassen kan ju inte hjälpa att de är färre.

Petra Sörling spelade själv i den danska högsta ligan före pandemin. Där får spelarna fortfarande döma matcherna själva, medan det är professionella domare på herrsidan.

– Jag säger inte att det är färdigt inom näringslivet, men jag tycker att idrotten har mycket mer kvar att göra. Titta på OS i Tokyo; vi hade extremt få kvinnliga coacher. Det är där bland ledarna förebilderna finns. Vi har ett program inom olympiska kommittén för kvinnliga coacher, men det har vi först nu, 2021.

– Det kommer bli bra, men det kommer att ta tid.

Riksidrottsförbundets statistik visar att basketen är en av de mest jämställda sporterna i Sverige bland aktiva. Bordtennisen har lång väg att gå. Som bäst har pingisen haft 17 procent licensierade damspelare. Nu ligger man lägre än det.

– Vi har haft 17 procent när vi har kört särskilda satsningar, det är inte bra. Och det är värre nu. Det är en av de delarna där jag är besviken att vi inte har levererat bättre, säger Petra Sörling.

Annons

Hon berättar att Svenska Bordtennisförbundet kommer att använda en del av RF:s återstatsstöd till att anställa en strateg för att jobba med att bli fler på damsidan.

– Vi måste fortsätta att göra särskilda insatser, och vi måste lära oss av basketen och en del andra förbund och titta på vad de gör. Men det börjar i klubbarna, där vi måste ge både morötter och inspiration. Om vi inte har de kvinnliga ledarna så har vi inga förebilder, de måste vi få till.

Petra Sörling har varit ordförande i det svenska bordtennisförbundet sedan 2013. Den posten kommer hon nu att lämna, i och med att hon blir ordförande i ITTF.

Att brinna för svensk pingis kommer hon förstås fortsätta att göra. Själv beskriver hon sig som en pingisnörd. Som liten spelade hon pingis på matbord och på kylskåp.

Som 13-åring spelade hon i elitserien med Arlöv. Senare kom hon trea på junior-SM.

Men när studierna tog över valde hon dem före en elitsatsning.

– Hon som var bäst hoppade av halva nian. För mig var skolan viktig. I dag finns det bättre möjligheter att kombinera. Det var något som drev mig in i det här, för jag började i utbildningskommittén. Jag har alltid tyckt det att det är viktigt att inte stoppa alla äggen i en korg, att man har den där utbildningen också. Där har idrotten blivit bättre, säger hon.

”Dels har jag stöd, dels har jag varit med i många år, men jag är också kvinna. Att förlora mot en kvinna är kanske inget som man vill ta risken att göra.”
Petra Sörling

Petra Sörling bor med sin familj i en renoverad fiskarlänga från 1860 med havet som granne. I huset finns två kakelugnar. Och ett pingisbord. Det har stått där i fyra år.

– Det är ju inte så snyggt, det tar upp en massa plats. Men vi spelar ju och tycker det är kul. Vi brukar ha julen hemma med släkten. De som spelar mest är ju ofta de som inte spelar annars, säger hon.

Vad är tjusningen med bordtennis?

Annons

– Jag tänkte på det i lördags, när man kommer till ett DM. Jag träffade Bo Holmberg, 85 år, som är en stor ledare, som ändå tar sig till hallen trots att det är kallt och han snart är 86. Det är nog det här att det är en sport för alla hela livet. Det är tillgängligt och det är låga trösklar. Du kan sätta några böcker här och så kan vi spela på köksön. Det gör att alla har ett förhållningssätt. För mig har det något extra, att alla har en relation till det.

Lycka är att spela bordtennis, det har Petra Sörling alltid känt. Att hon skulle bli internationella bordtennisförbundets högste ledare var däremot inget hon drömde om. Men nu är hon på väg att bli det.

– Jag tror jag har hamnat där jag är för att jag drivs av att få saker och ting gjorda. Jag är orädd och jag tror att jag har en förmåga att se saker, att snabbt få en bild av hur saker faller samman, att se vad konsekvenserna blir.

– Sedan har jag en fördel som jag tror man har som svensk, vi har en diplomatisk ådra och en förmåga att lyssna.

Fakta

Petra Sörling om...

...idrott och politik. Att stora tävlingar, VM och OS arrangeras i länder med bristande demokratiska och mänskliga rättigheter: ”En otroligt svår fråga. Ett mästerskap ska inte komma villkorslöst, men man ska inte heller bara lämna scenen. Jag har varit mycket i Kina och Qatar, där ser jag enorma förändringar under senare år. Jag tror att idrotten bidrar till det, även om det är svårt att sätta siffror på det. När det gäller mänskliga rättigheter måste man ta hjälp av de experter som kan länderna. Det gör vi i SOK, det är så man måste hantera det professionellt. Det är inte så enkelt att man bara kan lämna arenan, då tror jag man gör en otjänst åt andra hållet.

...idrottens väg tillbaka efter pandemin: ”Om vi som är pingisnördar tycker det är tufft så är det ännu tuffare på ungdomssidan. RF har satt ett mål att vi ska vara tillbaka med samma antal aktivitetstimmar 2023 som vi hade före pandemin 2019. Det kan man tycka att det inte är så offensivt, men jag tror det är rimligt. Det kommer att ta tid. Man måste aktivt söka upp och inte bara tro att alla kommer tillbaka. Framförallt tror jag att varje liten insats räknas. Det kan vara en fika i klubben, att man bara träffas. Man ska inte underskatta det sociala.

...Jan-Ove Waldner: ”Han är så mycket mer än en bordtennisspelare. För mig är han trollkarl och som klassisk musik. Det är vackert, men det är också trolleri. Det finns många stora stjärnor som har gjort extremt mycket, men han har någonting utöver det.”

Petra Sörling är vd på Rosengård Fastigheter, ledamot i SOK och från och med nästa vekca ordförande i ITTF.  ”Jag gör en himla massa grejer, men inget gör mig så lycklig som när jag spelar pingis”, säger hon.
Petra Sörling är vd på Rosengård Fastigheter, ledamot i SOK och från och med nästa vekca ordförande i ITTF. ”Jag gör en himla massa grejer, men inget gör mig så lycklig som när jag spelar pingis”, säger hon.Foto: Tomas Nyberg
Fakta

Petra Sörling

Född: 12 januari 1971.

Familj: Mannen Fredrik, sonen Primus, 14, och tre hundar.

Bor: Dalköpinge ängar.

Yrke: Vd på Rosengård Fastigheter.

Ledaruppdrag inom idrotten: Ordförande i svenska bordtennisförbundet. Har suttit i styrelsen sedan 2003. Styrelseledamot i internationella bordtennisförbundet sedan 2009. Sedan i våras är hon styrelseledamot i Sveriges olympiska kommitté.

Klubb: Malmö IF, Hilleröd GI.

Fritid: Bordtennis. Älskar att vandra i berg.

Läser: ”Jag läser mycket, men under det senaste året när vi hållit på med kampanjen har jag inte hunnit med det. Det brukar jag ha som avkoppling, men det har jag inte haft ro med. Det har nog också att göra med att jag jobbat så mycket hemma. Jag har prioriterat att gå ut istället.”

Musik: ”Mycket svensk musik. Just nu har det blivit mycket Thomas Stenström.”

Favoritslag i bordtennis: ”Forehandsmashen. Det är mitt vapen.”

Aktuell: Blir nästa ordförande i internationella bordtennisförbundet.

”Jag tror jag har hamnat där jag är för att jag drivs av att få saker och ting gjorda. Jag är orädd och jag tror att jag har en förmåga att se saker, att snabbt få en bild av hur saker faller samman, att se vad konsekvenserna blir.”
Petra Sörling
Petra Sörling utanför sitt hem på Dalköpinge ängar.
Petra Sörling utanför sitt hem på Dalköpinge ängar.Foto: Tomas Nyberg
Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons