Annons

Den randiga revolutionen: Så gick IFK från gammalt till ungt

IFK Trelleborg står på tröskeln till serieseger. Vägen dit har gått via en randig revolution, med sportchefen Magnus Quist i främsta ledet. Efter 15 säsonger i division tre är IFK äntligen redo att ta steget uppåt.
Fotboll • Publicerad 23 september 2022
IFK Trelleborgs sportchef Magnus Quist hoppas att IFK lockar 500 till Vångavallen på söndag. Klubben bildades den 26 september 1910 och kan på måndag fira sin 112-årsdag med ett nytt division två-lag i fotboll.
IFK Trelleborgs sportchef Magnus Quist hoppas att IFK lockar 500 till Vångavallen på söndag. Klubben bildades den 26 september 1910 och kan på måndag fira sin 112-årsdag med ett nytt division två-lag i fotboll.Foto: Björn Gustavsson

Siffrorna talar ett tydligt språk. IFK Trelleborg har vunnit 15 av 20 matcher och gjort 57 mål. I de fyra senaste omgångarna har laget släppt in matchens första mål men lyckats vinna ändå. Laget leder division tre med fem poängs marginal med två omgångar kvar och på söndag kan allt bli klart.

Hemmaseger mot BK Höllviken på söndag och jublet kan bryta ut.

Annons

Sportchefen Magnus Quist konstaterar att IFK är färdiga med den här serien. Fattas bara annat, efter 15 år.

Långt ifrån så länge har Magnus Quist jobbat i klubben. För två och ett halvt år sedan fick han frågan om han inte ville engagera sig.

Uppvuxen i Trelleborg spelade han fotboll i IFK till övre tonåren innan han flyttade från stan och studier tog över. När han återvände i början av 2020 var IFK en helt annan klubb än den han lämnade.

– Den största skillnaden är att klubben var så mycket mindre. Jag tyckte det var en trött organisation jag kom tillbaka till. Det var min åsikt. Men det är också därför det har gått att göra så mycket, säger han.

Sedan många år bor Magnus Quist i Malmö. Det djupa fotbollsintresset har alltid funnits, han har tittat massor på fotboll men han har aldrig engagerat sig i någon klubb innan han gick in i IFK:s fotbollsstyrelse och blev sportchef för herrlaget.

– När jag var här uppe och tittade var det sju, åtta man i snitt som var och tränade. Många hade konstiga kontrakt där man bara behövde träna en gång i veckan. Jag bestämde mig för att det här var något man kunde förändra, det var så jag började jobba, berättar Magnus Quist.

”Vi blev femma, sexa varenda år. Då är det ganska lätt att komma in och säga att vi gör så här istället, vi kan ju i alla fall prova.”
Magnus Quist

Bilden av IFK har länge varit bilden av ett lag som lockar spelare med de bästa åren bakom sig, som ger spelare en sista chans att tjäna en slant innan skorna läggs på hyllan.

Den bilden ville Magnus Quist ta bort genom att satsa på spelare som var unga och träningsvilliga. Vissa äldre spelare fick inte förlängt, alla gillade det inte, men övriga IFK-ledare gav sedermera sitt bifall till kursändringen.

Så började den randiga revolutionen.

– Vi hade ju inget att förlora. Det var en återvändsgränd. Vi blev femma, sexa varenda år. Då är det ganska lätt att komma in och säga att vi gör så här istället, vi kan ju i alla fall prova. Det här hade ju självdött om det fortsatt som innan, säger Magnus Quist.

Annons

IFK har under de tre senaste säsongerna gått från att ha haft det äldsta till det yngsta laget i division tre. Träningsnärvaron har höjts markant. Och i år har resultaten kommit. Därtill med ett spel som lett till många målchanser och många mål. ”Positiv posession-baserad fotboll”, som Magnus Quist kallar det.

– Vi satt och tittade på vilka lag som vinner division tre, hur de brukar spela. De spelar mycket ”posessionbased”, man ska ha bollen mycket. Då måste vi ha rätt spelare, spelare som vågar spela sig ur situationer istället för att dra den långa bollen hela tiden.

Att hitta rätt spelare är sin sak. Näst steg är att locka dem till spel i IFK.

– Vi försöker säga att vi är en förening som satsar på unga spelare. Går du till IFK är du inte garanterad speltid, du är inte ett garanterat förstaval, men du är garanterad att alltid få chansen, säger Magnus Quist, som berättar att 26 spelare har ingått i årets trupp, där en har lämnat under resans gång.

IFK Trelleborgs sportchef Magnus Quist.
IFK Trelleborgs sportchef Magnus Quist.Foto: Björn Gustavsson
”När jag var här uppe och tittade var det sju, åtta man i snitt som var och tränade. Många hade konstiga kontrakt där man bara behövde träna en gång i veckan.”
Magnus Quist

Årets framgång har väckt intresse utifrån. Tränaren Nezir Mehmeti är ett efterfrågat namn hos andra klubbar. Flera av spelarna också. Sportchefen hyser ändå hopp om att få behålla de flesta.

– Vi har inga signaler på att någon ska lämna. Men vi ska ju inte vara naiva, det är klart att det är klubbar som tittar på våra spelare. Men jag har en god förhoppning, vi har börjat prata med våra nyckelspelare, ingen har sagt att de inte är intresserade av att förlänga sitt kontrakt.

Vad skulle det betyda för IFK om ni går upp i division två?

– Mycket. Det kommer att göra att spelare kommer att söka sig aktivt ner hit på ett annat sätt. Bara sedan i somras har jag haft 37 spelare som har skrivit till mig och bett om ett samtal om vi skulle gå upp. Sånt har ju aldrig hänt i IFK innan, och det här är spelare som är duktiga.

Division två innebär större utmaningar och ökade kostnader. Enligt Quist ökar kostnader för resor, spelarlöner och förbundsavgifter med en kvarts miljon. Pengar som måste in, bland annat i form av ökade sponsorintäkter.

– Rent sportsligt är klubben redo för division två. Med tanke på att vi har ett så ungt lag med spelare som är på väg uppåt i sina karriärer... Får vi in några spelare till så är vi redo. Sedan behöver vi fler sponsorer, hela den grunden måste sättas. Men vinner man den här trean är man traditionellt ett mittenlag i tvåan, traditionellt sett.

Annons

IFK Trelleborg är en liten klubb i Trelleborg. Så var det som bekant inte förr. Den stora ungdomsverksamhet som fanns tidigare är borta. För att överleva på sikt är det ett måste att väcka liv i den. Men det första målet är att etablera IFK:s herrlag i division två.

– Går det bra för herrlaget blir det drag kring klubben. Nu ska vi koncentrera oss på att ta steget upp i division två. När den kostymen är på plats kan man börja jobba nedåt igen. Vi kan inte jobba på för många fronter samtidigt, vi är inte tillräckligt mycket folk.

Hur stort är intresset för IFK i dag, i Trelleborg och utanför?

– Jag som kommer utifrån upplever att det är ett väldigt stort intresse för IFK Trelleborg hos fotbollsspelare i Malmöområdet, de vet att vi tar hand om våra spelare. I Trelleborg har jag en känsla att underlaget blir äldre och äldre. Bland de som tittar är det många som är äldre. Om IFK ska överleva som förening på sikt så måste man gå tillbaka till sina grunder, ha ett juniorlag och ett U-lag och jobba nedåt i åldrarna. Det är ju de som blir IFK:are på sikt, säger Magnus Quist.

Mycket saknas fortfarande i IFK Trelleborg. På den listan är ungdomsverksamhet, en ordinarie ordförande och fler engagerade ledare några av de översta punkterna. Men på söndag kan klubben fira en efterlängtad serieseger.

Den randiga revolutionen är inte framme vid slutmålet, men väl ett mål på vägen. Tre poäng till är allt som behövs. Sedan är IFK Trelleborg färdiga med division tre.

”Om IFK ska överleva som förening på sikt så måste man gå tillbaka till sina grunder, ha ett juniorlag och ett U-lag och jobba nedåt i åldrarna. Det är ju de som blir IFK:are på sikt.”
Magnus Quist
Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons