Sparsmakad insats när TFF kryssade mot Lunds BK

TFF har fått se sin offensiv och defensiv blomstra i separata matcher under försäsongen. I onsdagens match mot Lunds BK var det inte mycket som stämde i mötet som slutade 2–2. ”Vi kommer behöva höja oss ett par steg”, säger Kristian Haynes efteråt.
Fotboll • Publicerad 26 februari 2020 • Uppdaterad 27 februari 2020
Salif Camara Jönsson i en av flera dueller.
Salif Camara Jönsson i en av flera dueller.Foto: Joel Ask

Lördagens match mot Landskrona Bois blåste bort i det ruggiga februarivädret. Därför sågs det på förhand som positivt att den eftervarande träningsmatchen mot Lunds BK endast skulle spelas fåtalet dagar efter.

Men TFF såg tagna ut, sega, och var inte alls lika frejdiga som division ett-laget man mötte.

Lund, med TFF-legendaren Anders Grimberg som tränare, stod upp bra, och var faktiskt det lag av de två som övertygade mest sett till matchen i stort.

Det var också LBK som skulle ta ledningen i matchen. En något osynkad TFF-backlinje såg en långboll svepa över dem, där en framstormande hemma-anfallare sedermera kunde utnyttja läget och sätta 1–0 efter knappa sex minuters spel.

TFF skulle dock komma tillbaka instinktivt och kvittera inom bara ett par minuter. Frälsaren var Måns Söderqvist, som påpassligt höll sig framme när läget uppstod i offensivt straffområde.

När krutröken väl lagt sig efter den tidiga målexplosionen artade matchen sig till ett ställningskrig där lagen turades om att försöka bygga ett spel. När TFF hade initiativet saknades fantasin, menade huvudtränaren Kristian Haynes.

– Vi blir lite baktunga och lyckas inte hitta idéerna för att lösa deras press.

1–1 stod sig in i paus, och TFF kunde glädjas åt ett bitvis lovande spel.

– Vi var inte helt missnöjda när vi gick in i paus, utan tänkte att ”nu bäddar vi för en bättre insats i andra”.

Kristian Haynes och Alexander Tengryd har en del att diskutera efter onsdagens insats.Foto: Joel Ask

Men så blev inte fallet.

I stället var det hemmalaget Lunds BK som fullständigt abonnerade bollen och den övergripande matchbilden.

Division ett-laget spelade frejdig, konstruktiv fotboll under större delen av den andra halvleken och försåg TFF:s försvar med en hel del bekymmer.

Deras 2-1-mål, tio minuter in i den andra halvleken, var en logisk följd av matchbildens karaktär.

Ett mål som TFF normalt borde kunnat värja sig emot, var Kristian Haynes åsikt.

– Jag ska inte klaga på domaren, men det såg ut som han skulle blåsa frispark, och då stannar vårt lag upp. Men domaren blåser inte, och då rinner de igenom och kan göra mål enkelt.

TFF hade fortsatt förtvivlat svårt att etablera ett eget spel. Inte lättare blev det heller av alla byten som genomfördes och totalt ryckte sönder rytmen i matchen.

Men i slutskedet, då Lund såg ut att ha segern som i en liten ask, stack TFF upp i en sällsynt offensiv attack. Ett vackert kombinationsspel ledde fram till Salif Camara Jönsson som kunde dribbla bort ett par spelare och momentet efter servera André Reinholdsson, som inte behövde annat än att stöta bollen i mål, 2–2.

Målet kom bara några få minuter från slutvisslan, och kom att fastställa slutresultatet.

– Vi får hem och diskutera detta. Detta är inget resultat vi är nöjda med, inte heller spelet i stort. Vi ger Lund för stort initiativ i dag, samtidigt som de gör en väldigt bra match, säger Kristian Haynes, och tillägger:

– Men insatsen ligger mest på oss själva. Vi kommer behöva höja oss ett par steg i de kommande matcherna.

Lunds BK:s tränare, Anders Grimberg, gjorde sitt bästa för att skyla sig från kylan på Klostergårdens IP.Foto: Joel Ask

Anders Grimberg, som är en av de som gjort flest matcher i TFF-tröjan, var belåten med det han fått se från sitt Lunds BK.

– Det var jättekul [att möta TFF], och vi fick den boost som vi var ute efter.

– Jag är väldigt nöjd med vår insats. Hade det varit en seriematch hade jag nästan blivit lite förtvivlad, för jag tyckte vi förtjänade segern, säger Anders Grimberg, som var närmast lyrisk över sitt lags insats.

Vad i TFF:s spel hade ni mest bekymmer med?

– När de vann boll på mitten, så gick det väldigt fort. Men jag förväntade mig inget annat – superettan-lag ska ha den kvalitén.

Träningsmatch

Lunds BK–TFF 2–2 (1–1)

Mål: 1–1 Måns Söderqvist (6), 2–2 André Reinholdsson (87).

TFF: Andreas Larsen – Fritiof Björkén (Kasper Harletun, 75), Isak Jönsson, Fredrik Liverstam (Niklas Vesterlund, 45), Anton Tideman – Erik Andersson (Mattias Håkansson, 63), Herman Hallberg, Haris Brkic (Christian Thobo Khøler, 65), Oscar Johansson – Måns Söderqvist (André Reinholdsson, 75), Salif Camara Jönsson.

Plus och minus

Bra och mindre bra i TFF:s träningsmatch

+Plus

Anfallsbesättningen. I kväll gjorde Måns Söderqvist återigen mål i en träningsmatch för TFF. Den ettrige anfallaren visar gång på gång varför han tillhört den högsta nivån i Sverige. Vid hans sida var Salif Camara Jönsson så stökig och bökig och stark och kraftfull som bara han kan vara. Han såg även till att visa finess i sin framspelning till inbytte André Reinholdsson – som med sitt mål visar att han också önskar speltid. Lägg där till Fatawu Safiu som var frånvarande mot Lunds BK. Den offensiva arsenalen – ett möjligt lyxproblem för TFF:s tränarstab.

– Minus

Presspelet. Kristian Haynes var inte nöjd med en aspekten av TFF:s spel. Mot Lunds BK var det osynkat och sällan effektivt. En viktig ingrediens som måste förbättras om försvaret ska fungera i sin helhet.