Regnvåt glädjeyra när IFK kopplar greppet om seriesegern

Underläge igen. Seger igen. Division två är nära nu för IFK Trelleborg. Tre fasta situationer avgjorde toppmötet mot IFK Simrishamn. Lagkapten Jacob Christiansen skruvade in sin andra vänsterhörna för kvällen när han satte 3–2 i tredje övertidsminuten.
Fotboll • Publicerad 8 september 2022
Efter Jacob Christiansens sena segermål bryter glädjestormen ut.
Efter Jacob Christiansens sena segermål bryter glädjestormen ut.Foto: Björn Gustavsson

”IFK Trelleborg, division 2 2023.” Så står det på whiteboard-tavlan i IFK:s tränarrum på Vångavallen. Budskapet har stått där ända sedan serien började.

Samma budskap står på en whiteboard-tavla i omklädningsrummet.

Det är nära nu.

IFK Trelleborg leder division tre med fem poängs marginal med tre omgångar kvar. Jacob Christiansens segermål på övertid orsakade glädjefnatt och regndans.

– En obeskrivlig känsla, säger tränaren Nezir Mehmeti som sin vana trogen lämnade ledarbåset för att hoppa upp i famnen på målskytten.

– Än en gång gör vi det på sista sparken. Det är en jävla styrka, det bara visar vilken moral vi har och hur vi mår som lag just nu. Oavsett vilken minut det är och oavsett mot vem vi spelar så tror vi alltid på det, fortsätter IFK-tränaren.

I toppstriden i division tre innebär det sena segermålet lysande framtidsutsikter.

Under förutsättning att IFK Simrishamn tar full pott på de tre avslutande omgångarna så räcker det för IFK Trelleborg att plocka fem poäng för att hålla undan.

Toppmötet präglades av regn från första minut till den sista. IFK Simrishamn bröt dödläget men Rasmus Fridolf nådde högst på en frispark och nickade in 1–1 just före pausvilan.

Det var de fasta situationerna som var IFK:s segervapen. I synnerhet Jacob Christiansens vänsterhörnor.

Först gjorde han 2–1 i inledningen av andra halvlek. Därefter gjorde han 3–2 på övertid. En inåtskruvad variant som målvakten inte kom åt i trängseln framför mål.

– Vi övade hörnor på träningen, så det var kul att de satt. Det roliga är ju att det inte är jag som brukar slå hörnorna. Oskar [Malmgren] brukar ta dem men han var avstängd, så det här var en nödlösning, säger Jacob Christiansen.

– Tanken var ju att jag skulle slå dem så att bollen gick i mål om ingen rörde den. Vi visste att deras målvakt var lite svajig på fasta. Det var bara att packa in folk vid målet och försöka slå in den, fortsätter han.

Christiansens första hörnmål för kvällen. Det skulle komma ett till.
Christiansens första hörnmål för kvällen. Det skulle komma ett till.Foto: Björn Gustavsson

Att göra två hörnmål i en och samma match är exceptionellt.

– Fantastiskt roligt. En jätteviktig seger, den överlägset viktigaste den här säsongen i alla fall, säger IFK:s lagkapten.

Känslan när bollen satt på övertid?

– Den går inte att beskriva, att få fira med alla i laget...

Matchen var jämn. Båda lagen sökte efter ett segermål under senare delen av andra halvlek, men hittade inte fram till någon superhet målchans i blötan. Förrän Christiansen slog till med hörnan på övertid.

Division två har aldrig varit närmare.

– Vi får inte sluta spela nu, vi har tre matcher kvar som är minst lika viktiga som den här matchen, säger Jacob Christiansen.

IFK Trelleborg saknade två viktiga kuggar på grund av avstängning i det viktiga toppmötet: vänsteryttern Ludvig Johansson och innermittfältaren Oskar Malmgren. Tunga avbräck som IFK hanterade.

Christiansens hörnor var segervapnet i regnet på torsdagskvällen.

IFK-tränaren Nezir Mehmeti är på väg att föra IFK till serieseger under sin första säsong i klubben.Foto: Björn Gustavsson
”Tanken var ju att jag skulle slå dem så att bollen gick i mål om ingen rörde den. Vi visste att deras målvakt var lite svajig på fasta. Det var bara att packa in folk vid målet och försöka slå in den.”
Jacob Christiansen
Fotboll, division tre

IFK Trelleborg–IFK Simrishamn 3–2 (1–1)

Mål: 0–1 Ahmed Zukanovic, 1–1 Rasmus Fridolf, 2–1 Jacob Christiansen, 2–2 Niklas Bernhoff, 3–2 Jacob Christiansen