Annons

Välbehövligt uppehåll för landslagsstjärnan

Andreas Nilsson kunde i nästa vecka ha gjort sitt elfte mästerskap med Sverige. Men i stället för att spela i VM i Egypten är han hemma med familjen. Rapporterna när VM-truppen presenterades var att Andreas Nilsson tackat nej. Men riktigt så var det inte, förklarar han för TA-sporten.
Handboll • Publicerad 10 januari 2021
Andreas Nilsson poserar under en pressträff med det svenska herrlandslaget i handboll den 3 november 2020 i Göteborg. Trelleborgaren får följa VM från teven. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
Andreas Nilsson poserar under en pressträff med det svenska herrlandslaget i handboll den 3 november 2020 i Göteborg. Trelleborgaren får följa VM från teven. Foto: Carl Sandin/BildbyrånFoto: Bildbyrån

Andreas Nilsson får efter ett intensivt halvår en hel månad med sin sambo Ebba och son Linus. Men han hade gärna spelat VM i Egypten. När truppen presenterades uppgav förbundskapten Glenn Solberg att linjespelaren tackat nej, men det gjorde han inte.

– Jag tackade egentligen aldrig nej. Jag bad om att få komma till samlingen den 4 januari i stället för den 2 januari. Men det sa de nej till, berättar Andreas Nilsson.

Annons

Han spelade slutspel i Champions League i mellandagarna med sitt Veszprém. Det gjorde att han först den 31 december fick träffa sambon Ebba och sonen Linus igen.

– Sedan skulle jag lämnat dem på nyårsdagen eftersom samlingen den 2 januari var i Eskilstuna. Hade jag fått komma den fjärde i stället hade jag fått två dagar till med familjen, säger Andreas Nilsson.

Men landslagsledningen gav inte med sig och det gjorde inte Andreas Nilsson heller.

– Varken min kropp eller mitt huvud hade orkat med att vara med där från den 2 januari, och familjen är viktigare när det blev så här, även om det känns lite surt.

Den IFK-fostrade linjespelaren är tydlig med att han vill fortsätta spela i landslaget.

– Jag ville spela VM och jag älskar att spela för Sverige. Jag tänker spela i landslaget i några år till om jag är tillräckligt bra och blir uttagen, säger 30-åringen.

Hade han varit med i VM hade han fått se sin familj en dag på en och en halv månads tid eftersom han satt i karantän inför Champions League-slutspelet.

Nu får han spendera en hel månad med familjen i stället. Det är välbehövligt efter ett intensiv säsong och med många karantäner det senaste halvåret.

Han firade nyår i Trelleborg och spenderade sex dagar i hemstaden. Men det var inte som vanligt när han var hemma på besök. Hans sociala kontakter avgränsas under pandemin.

– Det har varit trevligt att träffa föräldrarna och min syster men situationen gör det ju lite tråkigt. Jag hade gärna träffat fler vänner som jag brukar göra när jag är hemma och haft middagar med dem och umgåtts, säger Andreas Nilsson.

Annons

Han får inte träffa någon annan förutom familjemedlemmar eller lagkamrater under coronapandemin för hans klubb Veszprém.

– Det känns mer öppet i Sverige. I Ungern måste man ha munskydd och det är utegångsförbud efter klockan 20. Det är annorlunda här på så sätt, säger trelleborgaren.

Andreas Nilsson har klarat sig från viruset men många av hans lagkamrater i Veszprém har haft det.

– Vi har haft det i laget vid två olika tillfällen. Jag har som tur är klarat mig, berättar han.

”Jag ville spela VM och jag älskar att spela för Sverige. Jag tänker mig spela i landslaget i några år till om jag är tillräckligt bra och blir uttagen.”
Andreas Nilsson, handbollsstjärna från Trelleborg.

Nu har han varit i Göteborg där sambon Ebba kommer ifrån. I början på nästa vecka åker de hem till Ungern igen, och då får de sitta i karantän på nytt.

– Det har varit många karantäner sista tiden. Vi satt i karantän inför Final four också. Det är ju inget jätteroligt liv man har nu på det sättet, men det är det ju inte för någon och jag ska inte klaga, de som drabbats av corona har haft det värre, säger Andreas Nilsson.

Två lagkamrater till honom saknades i slutspelet i Champions League i mellandagarna på grund av corona. Veszprém, som förlorat fyra Champions League-finaler genom åren, missade ännu en gång att bli bäst i Europa.

2019 föll de i finalen mot Vardar Skopje. Nu tog det stopp redan i semifinalen mot Kiel som vann med 36–35 efter förlängning, efter att Ystadssonen Niklas Ekberg avgjort med 30 sekunder kvar.

Kiel besegrade sedan Barcelona i finalen.

– Det var en tuff match mot Kiel. Vi var lite av favoriter inför matchen, men de gjorde två fantastiska matcher och vann välförtjänt. Det gäller att vara bäst just i dessa matcherna och det var dem denna gång, säger Andreas Nilsson.

Annons

Dagen efter förlorade Veszprem bronsmatchen mot Paris SG med 26–31.

– Vi gick på knäna efter 70 minuters spel mot Kiel dagen innan. Vi var slutkörda i den matchen.

Den ungerska klubben drömmer om att få vinna Champions League, men det verkar vara som förgjort.

– Vi kom inte upp i nivå riktigt, inte jag heller. Vi har spelat en fantastiskt fin handboll hela hösten men nu fick vi inte ut det vi kan. Det är den bucklan som saknas i pokalrummet, men det kommer fler chanser förhoppningsvis.

Final four avgörs i vanliga fall i slutet av våren men slutspelet hade skjutits upp på grund av corona. Så nu är det bara ett halvår till nästa slutspel, om Veszprém tar sig dit ännu en gång.

Nu får alltså Andreas Nilsson följa VM från teven i stället. Det är blott andra gången sedan EM 2012 som Andreas Nilsson inte är med när Sverige spelar mästerskap. Han tackade nej till EM 2018 i Kroatien eftersom sonen Linus då var nyfödd.

– Det blir spännande att följa dem. Det är ju en helt ny trupp nästan och det har blivit en liten generationsväxling, men det är ju bra spelare som spelar i bra europeiska klubbar som kommit in i laget, säger Andreas Nilsson om den svenska VM-truppen, som innehåller nio debutanter.

Hur går det för Sverige?

– Jag har kanske svårt att se att de ska gå hela vägen men vi kan nog bli lite halvfarliga och det finns goda chanser att kunna ta sig en bra bit i turneringen.

Norrmannen Glenn Solberg tog över som förbundskapten i våras. På grund av pandemin har Andreas Nilsson bara träffat honom en gång och det var i höstas när landslaget hade en samling i Göteborg.

Annons

Hur vill han förändra landslaget?

– Nu har jag ju bara träffat honom i samband med en samling, men han vill ha lite mer speed i spelet, det ska vara fart och fläkt.

Andreas Nilsson under en träning med det svenska herrlandslaget i handboll den 3 november 2020 i Partille. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
Andreas Nilsson under en träning med det svenska herrlandslaget i handboll den 3 november 2020 i Partille. Foto: Carl Sandin/BildbyrånFoto: Bildbyrån

Nästa mästerskap vill gärna Andreas Nilsson vara med i, och det kan då vara OS. Trelleborgaren har då chansen att få göra sitt tredje olympiska spel – om Sverige tar sig dit.

Kvalet sköts upp förra året och ska nu spelas i Berlin den 12 till 14 mars. Sverige ställs mot hemmanationen Tyskland, samt Slovenien och Algeriet. De två bästa får spela i Tokyo.

– Det är en ohyggligt svår kvalgrupp. Slovenien har vi haft svårt för de senaste åren och Tyskland är väldigt bra. Det blir tufft. Men självklart hade det varit väldigt kul att få spela OS igen.

Kanske kan en månads vila som Andreas Nilsson får nu, vara till en fördel om det blir nytt Champions League-slutspel till våren och sedan ett olympiskt spel till sommaren.

Fakta

Handbolls-VM

VM spelas i Egypten från den 13 till 31 januari.

Så spelas VM: Åtta grupper med fyra lag i varje där de tre bästa lagen i respektive grupp går vidare till huvudrundan som innehåller fyra grupper med sex lag i varje. De två bästa lagen från varje grupp i huvudrundan går till kvartsfinal. Grupp A och B korsas, C med D, E med F och G med H.

Grupp A: Tyskland, Ungern, Uruguay, Kap Verde.

Grupp B: Spanien, Tunisien, Brasilien, Polen.

Grupp C: Kroatien, Qatar, Japan, Angola.

Grupp D: Danmark, Argentina, Bahrain, Kongo-Kinshasa.

Grupp E: Norge, Österrike, Frankrike, USA.

Grupp F: Portugal, Algeriet, Island, Marocko.

Grupp G: Sverige, Egypten, Tjeckien, Chile.

Grupp H: Slovenien, Belarus, Sydkorea, Ryssland.

Sveriges gruppmatcher:

14 januari: Tjeckien (20.30).

16 januari: Chile (20.30).

18 januari: Egypten (18.00).

Sveriges VM-trupp

Målvakter: Andreas Palicka, Rhein-Neckar Löwen, Mikael Aggefors, Ålborg Håndbold, Peter Johannesson, TBV Lemgo.

Vänstersex: Hampus Wanne, SG Flensburg-Handewitt, Lucas Pellas, Montpellier HB.

Mittsex: Max Darj, Bergischer HC, Fredric Pettersson, Montpellier HB, Anton Lindskog, HSG Wetzlar.

Högersex: Daniel Pettersson, SC Magdeburg, Valter Chrintz, Füchse Berlin.

Vänsternio: Alfred Jönsson, TSV Hannover-Burgdorf, Jonathan Carlsbogård; TBV Lemgo.

Mittnio: Jim Gottfridsson, SG Flensburg-Handewitt, Felix Claar, Ålborg Håndbold, Jonathan Edvardsson, IK Sävehof.

Högernio: Albin Lagergren, Rhein-Neckar Löwen, Linus Persson, US Ivry, Lukas Sandell, Ålborg Håndbold.

Glenn Solberg, gör sitt första mästerskap som förbundskapten för Sverige när det är VM i Egypten.
Glenn Solberg, gör sitt första mästerskap som förbundskapten för Sverige när det är VM i Egypten.Foto: Adam Ihse/TT
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons