Annons

Ungdomsansvarig ser ljuset för Pingvin: ”Klubben har hängt på en skör tråd”

Under drygt tre års tid har Pingvin RC stått utan gemensam träningsanläggning. Ungdomarna har flytt, det ekonomiska läget har försämrats och så även klubbsamhörigheten. ”Det kan inte bli värre”, säger ungdomsansvarige Karl Savimaki.
Rugby • Publicerad 24 februari 2024 • Uppdaterad 12 mars 2024
Pingvins ungdomsansvarige, Karl Savimaki.
Pingvins ungdomsansvarige, Karl Savimaki.Foto: Jonas Bergström

I B-hallen på Söderslättshallen är det ganska tyst. På det linjerade blå golvet har ett antal sportlovslediga barn samlats och övar passningsspel. Under onsdagen anordnade Pingvin RC ett prova-på-tillfälle för att få fler unga att börja spela rugby.

De senaste tre åren har varit skakiga. Klubben anställde ungdomsansvarige Karl Savimaki redan 2019. Innan både pandemin och förseningen kring det nya arenabygget hade påverkat klubben.

Annons

– Jag ska inte ljuga, det har varit de tuffaste åren i min rugbykarriär, säger ungdomsansvarige Karl Savimaki.

”Jag ska inte ljuga, det har varit de tuffaste åren i min rugbykarriär”
Ungdomsansvarig Pingvin Rugby Club, Karl Savimaki

När Karl Savimaki började hade klubben 27 aktiva barn, men de lyckades värva fler och innan de lämnade Pilevallen var 86 barn medlemmar. Men i samband med flytten tappade klubben hälften av de aktiva barnen.

– Att försöka träna rugby på en gräsplätt bredvid en fotbollsplan där 300 barn spelar fotboll fungerar inte. De som kom ner för att prova såg att kompisarna spelade fotboll och valde att spela med dem istället, vilket jag förstår, säger han och syftar på att ungdomarna fick träna på fotbollsplanerna vid Söderslättshallen.

Kommunen lyssnade på Pingvin och de fick möjlighet att bedriva sina träningar på Fagerängen så sent som under förra året. De fick en liten fotbollsplan som de gjorde om till en rugbyplan för barnen att träna på.

– Då började siffrorna långsamt öka. Vi är förmodligen tillbaka där vi var när jag började jobba här, säger Karl Savimaki.

– De senaste tre åren har varit tuffa för ungdomsverksamheten, både när det gäller Covid och träningsanläggningen. Ljuset är i slutet av tunneln, vi har mycket aktiviteter i år och den nya anläggningen är på gång.

Ruben Borgenfalk–Skott, 10 år, övar passningsspel.
Ruben Borgenfalk–Skott, 10 år, övar passningsspel.Foto: Jonas Bergström

Enligt Pingvin RC:s ordförande Daniel Sörensson är det viktigt att anordna aktiviteter för att påminna folk om att de finns men han lägger inte allt för stora förhoppningar kring tillväxten på just sportlovsaktiviteten.

– Visar vi inte upp oss så vet folk inte om att vi finns, säger han.

Under onsdagens sportlovsaktivitet som Pingvin anordnade i Söderslättshallen hade några barn samlats för att testa på rugby. Två av deltagarna var de tioåriga tvillingarna Majken och Ruben Borgenfalk–Skott som testade på sporten för allra första gången.

– Jag vill nog inte börja, men det är roligt att spela, säger Majken Borgenfalk–Skott.

Annons

– Jag kanske börjar här, säger Ruben Borgenfalk–Skott.

Tränare Patrick Mortensen håller emot när Majken Borgenfalk–Skott, 10 år, övar tacklingar i Söderslättshallen.
Tränare Patrick Mortensen håller emot när Majken Borgenfalk–Skott, 10 år, övar tacklingar i Söderslättshallen.Foto: Jonas Bergström

Enligt Karl Savimaki har antalet aktiva 4–6 åringar, klubbens allra yngsta ökat denna vintern.

– Runt elva barn tränar inomhus just nu, det brukar bara vara två, tre under vintern. På sommaren brukar vi ha mellan 10–20 aktiva, men under vintern är detta ett nytt rekord.

Positiva saker har skett i föreningen under det gångna året, Pingvin formade under förra året sitt allra första F15–lag.

– Där finns några ljuspunkter här och där, säger han.

Att rugby skulle vara en typisk killsport är en vanlig fördom, det menar Karl Savimaki.

– Ofta när jag talar med föräldrar brukar jag påpeka att vi har ett flicklag. Deras respons brukar vara: ”spelar flickor rugby?”, säger han.

– Utvecklingen av damsidan av sporten har gått framåt globalt och speciellt i Australien där jag är ifrån. Det är idag den snabbast växande lagidrotten, säger Karl Savimaki.

Majken Borgenfalk–Skott, 10 år, tar fokuserat emot en passning.
Majken Borgenfalk–Skott, 10 år, tar fokuserat emot en passning.Foto: Jonas Bergström

Utmaningarna för Pingvin framåt kvarstår. Men den nya anläggningen inbringar hopp i föreningen. Med ett nytt klubbhus finns det ökade utbildnings - och mötesmöjligheter, något som Karl Savimaki menar är positivt för alla som är engagerade inom rugbyn.

– Klubben har hängt på en skör tråd. Jag har aldrig sett något liknande varken under min tid i Tyskland eller i USA. Det var ett mirakel att vi vann guld med herrlaget under 2022 med tanke på utmaningarna vi stod inför, säger han.

Annons

– Vi är i en återbyggnadsfas och den främsta utmaningen med det är att engagera 16–18 åringarna igen.

Ebba EricssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons