Annons

Trelleborgare världsmästare i Las Vegas

Petra Sörling är ordförande i Svenska Bordtennisförbundet. Men trelleborgaren kan spela själv också. När veteran-VM avgjordes i Las Vegas vann Sörling dubbelklasen för damer 45 år, tillsammans med danskan Pia Toelhöj.
Bordtennis • Publicerad 28 juni 2018
Petra Sörling tog guld i veteran-VM i pingis. Arkiv: Tomas Nyberg

Petra Sörling gjorde comeback på pingisbordet för snart tre år sedan efter att ha hållit uppe i närmare 17 år. Men takterna sitter i.

När veteran-VM avgjordes i Las Vegas, med cirka 4000 deltagare, vann hon dubbeln tillsammans med danskan Pia Toelhöj.

Annons

– Det var väldigt oväntat. Vi var så glada bara när vi kom till semifinal för då hade vi säkrat en medalj och kunde spela avslappnat. Pingis är ju väldigt mentalt, säger Petra Sörling.

I semifinalen mötte de ett tyskt par som tog silver i förra VM för två år sedan. Men Sörling och Toelhöj vann i tre raka set.

I finalen ställdes de mot ett par från Peru och det blev en rafflande historia.

– Vi förlorade första set med 9–11 men vann andra med 11–9, det var viktigt eftersom vi låg under i andra setet, berättar Sörling.

Hon och Toelhöj vann det tredje setet ganska bekvämt och ledde sedan med 7–1 i fjärde set och vara bara fyra bollar från guld.

– Då tog de time out och ändrade sitt spel. Sedan vann vi inte en boll och de vann setet med 11–7. Då var vi irriterade över att vi tappat matchen men vi sa till varandra då att vi fortfarande kan skriva om boken, berättar Sörling.

Trots underläge i det avgörande setet vände de på matchen och vann det femte setet med 11–9.

– Det gör segern lite extra skön, att vi kom tillbaka. Vi är väldigt stolta över att vi orkade ladda om, säger Sörling.

I våras blev hon dessutom dansk lagmästare med Hilleröd, och då pratar vi inte veteraner utan elitklassen. 1998, det sista året som Sörling spelade som aktivt, tog hon silver i danska mästerskapet. Med i det laget var också Pia Toelhöj.

– Det var rätt häftigt att två av tre spelare som tog silver 1998 var med och vann guldet nu, säger Petra Sörling.

Annons

Hon tog sig även till sextondelsfinal i singelspelet i VM, där hon föll med 2–3 i set mot en spelare från Mongoliet.

Sverige tog totalt tre guld under veteran-VM. Förutom Sörlings seger i dubbel, vann Jörgen Persson singelklassen 50 år och han vann även dubbeln tillsammans med Erik Lindh.

Förutom att Pia Sörling är ordförande i Svenska bordtennisförbundet, är hon även ledamot i det internationella bordtennisförbundet.

Hon har haft ett hektiskt år då det var VM i Halmstad i våras, där hon som ordförande i förbundet hade en nyckelroll.

– Det blev väldigt lyckat med första VM-medaljen på 14 år och vi fick 40 timmar i tv, vilket är fantastiskt för vi vill växa och synliggöra sporten, säger Petra Sörling.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons