Annons

Pappan och tränaren har en bra känsla inför OS-starten

Sune Nilsson, pappa och även tränare till Stefan Nilsson, har en bra känsla inför OS-avgörandet i herrarnas skeet. ”Skyttemässigt ser det bra ut. Är han lika stark som han brukar vara kan det gå vägen”, säger Sune Nilsson.
Skyttesport • Publicerad 24 juli 2021
Stefan Nilsson på ett av många träningspass i Trelleborg inför OS. På söndag, 02.30 svensk tid, är det dags för honom att lossa bössan. Foto: Christian Örnberg/BildbyrånFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Klockan 02.30 på söndag, svensk tid, inleds herrarnas skeettävling i OS i Tokyo. En som inte behöver ställa klockan särskilt tidigare än vanligt är Sune Nilsson. Stefan Nilssons pappa brukar gå upp kvart i fyra varje morgon då han börjar jobba tidigt som banskötare på Trelleborgs golfklubb, och har en hund som måste rastas innan arbetspasset börjar klockan fem.

– Det blir bara lite tidigare än vanligt. Det är inte nervöst ännu, men det blir det säkert, säger Sune Nilsson.

Annons

Sune har även varit Stefan Nilssons tränare i alla år. Men nuförtiden sköter Stefan Nilsson det mesta själv.

– Han är så rutinerad så det är ytterst sällan han behöver hjälp. Han känner själv när han gör något fel. Det är en fröjd för mig att bara titta på, säger Sune Nilsson.

Men att resa till Tokyo för att följa OS-skyttet hade inte pappa Sune och mamma Petra gjort även om det inte varit pandemitider.

– Nej. Dels kostar det otroligt massa pengar för att titta på tävlingen. Men jag hade aldrig satt mig i ett plan så länge, det klarar inte min rygg, då hade jag fått flyga ambulansflyg hela vägen, skojar Sune.

Han och Petra var på plats i London 2012, när spelen var nära. OS i Rio de Janeiro för fem år sedan följde de hemma från soffan, när de nervöst såg på när sonen var en av de sex som sköt i OS-finalen.

– Påminn mig inte om det, säger Sune, om den nervösa kvällen då Stefan blev sexa.

Stefan Nilsson är enda svenske OS-skytten i detta spel. Annars har han kamperat ihop med Marcus Svensson, ända sedan de båda började med lerduveskytte när de var nio år. Men Marcus Svensson, silvermedaljören från Rio, kvalade inte denna gång, det har bara Stefan Nilson gjort.

– Stefan kommer nog sakna sällskapet, även om de inte hade fått bo ihop ändå under rådande omständigheter. Nu får Jonas ställa upp och spela kort med honom mellan skjutningarna i stället, säger Sune.

Med Jonas avser han förbundskaptenen, som heter Edman i efternamn. Han är den ende som är med Stefan i Tokyo.

– Det funkar jättebra. Jonas sköter allt det administrativa, så Stefan kan koncentrera sig på sitt skytte. Jonas kan inte hjälpa till med skeetskyttet, men är ett stöd, säger Sune Nilsson.

Annons

Jonas Edman har själv ett OS-guld på sin meritlista. Han vann en guldmedalj i 50 meter gevär, liggande, i OS i Sydney 2000, och vet vad som krävs för att prestera på ett OS.

”Jag skulle kunna tippa att minst 25 av de 36 skyttar som är med kan vinna.”
Sune Nilsson, pappa och tränare till OS-skytten Stefan Nilsson.

Sune Nilsson har en god känsla inför Stefans tävling när TA-sporten pratar med honom på torsdagskvällen.

– Hade det varit som ifjol hade jag sagt att han hade vunnit. Nu säger jag att jag hoppas att han vinner.

Sune Nilsson syftar på förra våren då Stefan Nilson var världsetta och inledde säsongen med att vinna världscuptävlingen i Cypern, vilket blev den sista innan coronapandemin satte stopp för resten av säsongen.

– Han var riktigt het då och var helt inne i det. Men han har hittat formen nu. Han har bara missat tre av 160 träningsskott i Tokyo, berättar Sune.

Han har haft daglig kontakt med Stefan sedan skytten anlände till Japan i början av veckan.

– Det är riktigt varmt där. Men Stefan har haft hjälp av att han kunnat träna i värme här hemma under sommaren. Det har varit bra att vi haft en varm sommar. Stefan är i god vigör och trivs i Tokyo.

– Skyttemässigt ser det bra ut. Han har verkligen pressat fram det sista de sista veckorna. Det gäller att klara av det mentalt. Är han lika stark som han brukar vara kan det gå vägen.

Men det är väldigt tuff konkurrens i skeettoppen.

– Jag skulle kunna tippa att minst 25 av de 36 skyttar som är med kan vinna. Det är många fantastiska skyttar i världen nu. Det blir väldigt tufft att vinna. Det blir dagsformen och det mentala som avgör, tror Sune.

Annons

Om du ändå ska ta fram tre skyttar som du ser som favoriter, vilka blir det då?

– Då säger jag [Federico] Gil från Argentina, och [Vincent] Hancock från USA, som alltid är giftig. Sedan sätter jag in Stefan där, säger Sune.

Men han vill ändå nämna skyttar som regerande OS-mästaren Gabriele Rossetti, Italien, och Jesper Hansen Danmark, som är världsetta för tillfället. Det är många om budet.

– Till final tror jag att Stefan ska ta sig i alla fall. Men det gäller att vara med första dagen så man inte hamnar efter. De första 50 duvorna är viktiga, konstaterar Sune Nilsson.

Fakta

Skeettävlingen

Herrarnas skeettävling inleds på söndag klockan 02.30 svensk tid. 36 skyttar är med. Stefan Nilsson är ende svenske skytten.

Så går det till: Skyttarna skjuter fem omgångar med 25 skott i varje omgång. De tre första omgångarna skjuts på söndagen. Omgång 4 och 5 skjuts dag två, på måndag, även då inleds tävlingen tidigt, klockan 03.00 svensk tid. De sex bästa skyttarna går till final. Har två eller fler skyttar lika många träff efter fem omgångar blir det särskjutning om en plats i finalen. Finalen ska enligt schemat inledas klockan 08.50, svensk tid, på måndagen.

Stefan Nilsson under en pressträff inför OS i Tokyo den 17 juni 2021 i Trelleborg. Foto: Christian Örnberg/BildbyrånFoto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons