Annons

Ultralopp blir virtuellt

Arrangören tvingas ställa in årets Backyard Ultra Sydkusten, i stället blir loppet virtuellt. Coronapandemin slår hårt mot Sweden Runners som tvingas ställa in flera arrangemang. ”Det är jättetufft för oss”, säger Marcus Ekenstierna.
Löpning • Publicerad 18 maj 2020
Backyard Ultra Sydkusten, när loppet arrangerades första gången, 2017.Foto: Björn Gustavsson

Trelleborgsparet Marcus och Petra Ekenstierna driver Sweden Runners som bland annat arrangerar ultralopp i Sverige.

Ett av dem är Backyard Ultra Sydkusten (BUS), som skulle ha arrangerats lördagen den 4 juli i Albäckskogen. Paret Ekenstierna har hoppats på att virusrestriktionerna skulle förändras och har dragit ut på beskedet så länge som möjligt.

Annons

Men på måndagen tvingades de ta det oundvikliga beslutet att ställa in loppet.

– Tyvärr kommer det till sist en deadline. Det är jättetråkigt att behöva ställa in, men vi får ju inte arrangera lopp, säger Marcus Ekenstierna.

– Det finns inga genvägar för oss för det här är en offentlig tillställning. Vi kan inte dela upp på olika dagar och olika platser så att vi bara blir 50 personer, det är samma tillställning. Och för att arrangera på nya dagar måste du söka tillstånd, och det får man inte nu, förklarar Marcus Ekenstierna vidare.

Men loppet blir av – i virtuell form i stället. Alla deltagare kan springa loppet på egen plats. Sedan kan alla rapportera in sina tider på ett enkelt sätt via sin mobil.

– Vi har jobbat med en enkel lösning så att alla med bara två klick kan rapportera in sina tider. Sedan kan alla som vill följa loppet i realtid. Vi kommer också att starta en Facebookgrupp där deltagare kan dela bilder och filmer så att vi får känslan att vi gör det här tillsammans, berättar Marcus Ekenstierna.

Alla som har anmält sig till BUS kommer under måndagen få information om hur det virtuella loppet går till.

– Det är viktigt för oss att erbjuda alla något annat i stället och det här är det bästa vi kan göra av situationen, säger Marcus Ekenstierna.

Att loppet blir virtuellt gör att även de som inte fick plats i BUS, kan anmäla sig i efterhand.

Marcus och Petra Ekenstierna som driver Sweden Runners och arrangerar Backyard Ultra Sydkusten med startområde på Albäcksvallen.

Backyard Ultra Sydkusten har arrangerats sedan 2017. Deltagarna springer en bana på 6,7 kilometer i Albäckskogen. Sträckan ska springas inom en timme. Sedan ska löparna göra så många varv som möjligt och det är ny start varje timme. Förra året vann Niclas Gällentoft som sprang 35 varv, totalt 234,5 kilometer, och han höll alltså på i hela 35 timmar.

Loppet har blivit populärt och de 250 platserna till loppet brukar säljas slut på några minuter.

Annons

Sedan tidigare har arrangören ställt in sitt ultralopp i Älvdalen. De inställda tävlingar är ett hårt slag för ekonomin.

– Loppen är ju kärnan i vår verksamhet, då blir det ju såklart jättetufft nu. Det är även svårt för oss eftersom det är så ovisst hur länge det här ska pågå. Än så länge är de flesta positiva till våra lösningar och det är viktigt för oss, säger Marcus Ekenstierna.

– Vårt problem är också att vi inte kan flytta loppen till nästa år, för då har vi ingen inkomst i år. Vi har ju också ett max antal deltagare som får plats så vi kan inte utöka loppen nästa år. Att flytta dem till hösten går inte heller för många lopp har redan flyttats dit och då konkurrerar vi ut andra lopp, förklarar han vidare.

Sweden Runners har också träningsläger utomlands till hösten som riskeras att ställas in. En löparresa till Turkiet under våren blev inte av.

– Skulle vi tvingas ställa in The Bridge [i Malmö i september] också blir det jättetufft för oss. Fortsätter det här får vi hitta alternativ, säger Marcus Ekenstierna.

Backyard Ultra Sydkusten 2018.Foto: Sebastian Mårtensson
Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons