Annons

Plåtslagare Malm gör comeback när Pingvin ska försvara SM-guldet

Patric Ljungdahl har på 500 matcher i Pingvintröjan varit med och bärgat elva av herrlagets tolv SM-guld. I sin nya roll som lagledare har han handplockat spelare som ska hjälpa Pingvin att försvara fjolårets SM-seger.
En av dessa är comebackande Mark Malm. ”Jobbet gör att jag håller mig i bra form”, säger 24-åringen som arbetar som plåtslagare.
Rugby • Publicerad 18 maj 2023
Mark Malm är 24 år och arbetar som plåtslagare.
Mark Malm är 24 år och arbetar som plåtslagare.Foto: André Spång

Kvällssolen sipprar genom molnen och över Gylle stadion när Pingvins herrar finslipar de sista detaljerna inför lördagens seriepremiär. Lagets nya lagledare, Patric Ljungdahl, slipper kisa bakom sina solglasögon.

– Nu ser det bra ut, denna träningen. Men det har varit tunt, det är många som kommer när gräset börjar bli grönare. Så har det varit i många år. Även när jag spelade i A-laget, säger han.

Annons

Det finns fog för att lita på Ljungdahls ord.

Den tidigare spelaren har varit med i klubben sedan 1981. Under sina 500 matcher för Pingvin var han med och bärgade elva av herrlagets tolv SM-guld.

– Jag kände att jag vill ge något tillbaka till klubben. Jag jobbar som ställningsbyggare, och med det yrket så har jag inte tid att ringa och boka bussar och den logistiken. Då sa styrelsen att de tar den biten så att jag kan koncentrera mig på laget. Då tänkte jag att jag kunde ta detta uppdraget, förklarar han.

Lagledare Patric Ljungdahl tar över efter den tidigare lagledaren Fredric Weiland.
Lagledare Patric Ljungdahl tar över efter den tidigare lagledaren Fredric Weiland.Foto: André Spång

Hittills har fem nya spelare anslutit till truppen. En av dessa är 24-årige Mark Malm som gör comeback efter några års uppehåll från rugbyn.

– Jag har varit på honom när jag träffat honom ute på stan', och sagt att ”nu får du komma tillbaka”, säger lagledare Ljungdahl.

Mark Malm började spelade rugby som 12-åring, och gjorde två år i A-laget när han fyllt 20 år.

– Jag tröttnade på det och hade samtligt mycket annat att klydda med. Livet kom emellan på olika sätt, säger Malm.

Saknaden av sportens gemenskap, och för all del lagledare Ljungdahls tjat fick honom att tänka om inför årets säsong.

– Jag får träffa de gamla polarna jag inte ser så ofta längre. Sen har man sett att det börjat gå bra för dem. Det kan vara kul att få hjälpa till lite, säger Mark Malm, som till vardags arbetar som plåtslagare.

– Jobbet gör att jag håller mig i bra form. Dessutom har det blivit träningstimmar på gymmet, säger han.

Annons

När Malm gjorde uppehåll i sitt rugbyspelande höll Pingvin till på Pilevallen. I samband med att arenan jämnades med marken i förmån för Internationella engelska skolans idrottshall, skulle rugbyklubben få en ny arena i maj 2021.

Sedan dess har spadtaget blivit uppskjutet gång på gång och Pingvins provisoriska lösning, att spela på Gylle stadion, blivit mer och mer permanent.

Först till säsongen 2024 spås nya Pilevallen stå klar.

– Jag var på alla hemmamatcher förra säsongen, och man märker att det är mycket mindre publik här än på Pilevallen, säger Mark Malm.

– Det är lite tråkigt. Att inte ha någonstans att hålla till. Det blir lite annan gemenskap, fortsätter han.

Karl Savimaki är huvudtränare i Pingvin.
Karl Savimaki är huvudtränare i Pingvin.Foto: André Spång

Att klubben är ”hemlös” ställer till det även för Patric Ljungdahls lagbyggande.

– Det hade varit lättare om vi hade varit där nere nu, eller haft gamla planen. Alla känner sig mer hemma. Att komma upp här, träna och sen köra i väg. Tidigare kunde vi stanna i klubbhuset en stund efter träning och prata, säger Ljungdahl.

– Det kommer säkert bli lättare till nästa år, men vi vill ändå ge oss chansen att försvara vår titel. Vi får göra vårt bästa för att få spelarna att komma ändå och för att hålla kvar spelarna till nästa år. För tappar man nu, och det inte blir någon bra säsong blir det svårt att få folk att stanna kvar och få folk att komma hit, fortsätter lagledaren.

Under de senaste åren har Stockholm Exiles varit det lag som tampats med Pingvin om SM-guldet. Även under säsongen 2023 blir stockholmarna de största utmanarna, menar lagledare Patric Ljungdahl.

– Man har hört att de tagit in sydafrikaner, men vad har jag förstått är det inte i den klassen man kan tänka sig. Alltså, att de ska inte vara så mycket bättre. Men de blir svåra i år, säger Ljungdahl.

Mark Malm började spela rugby i 12-årsåldern.
Mark Malm började spela rugby i 12-årsåldern.Foto: André Spång
Annons

Mark Malm har tränat med Pingvin sedan månadsskiftet mars-april, och har imponerats av både nya och gamla lagkamrater.

– Det känns lite ringrostigt fortfarande. Jag behöver de första matcherna, sen kommer det släppa. Jag tror det finns goda chanser att försvara guldet, avslutar Mark Malm.

”Jag kände att jag vill ge något tillbaka till klubben. Jag jobbar som ställningsbyggare, och med det yrket så har jag inte tid att ringa och boka bussar och den logistiken. Då sa styrelsen att de tar den biten så att jag kan koncentrera mig på laget. Då tänkte jag att jag kunde ta detta uppdraget.”
Pingvins lagledare Patric Ljungdahl.
Rugby

Pingvin 2023

Tränare: Karl Savimaki.

Assisterande: Alfred Meitmann, Borislav Borisov.

Lagledare: Patric Ljungdahl (ny).

Spelare in: Liam Le Guellaff Pallin, Richard Sabelberg, Dennis Kjellberg, Mark Malm, Stefan van Nieuwpoort.

Spelare ut: Inga.

Förutsättningar: Svenska rugbyförbundet har valt att skrota fjolårets serieupplägg, Superallsvenskan, till förmån för ett mer lokalt förankrat seriespel. Nio lag är uppdelade i tre regionsgrupper:

Norra gruppen: Stockholm Exiles, Enköping, Norrköping.

Västra gruppen: Göteborg, Vänersborg, Spartacus.

Södra gruppen: Pingvin, Lugi och Malmö.

I gruppspelet möter lagen varandra på hemma- och på bortaplan. De två bästa lagen i varje grupp bildar en rak serie, hemma- och bortamöten, där den slutgiltiga vinnaren kan titulera sig svensk mästare.

Pingvins matcher:

20/5, 12.00: Pingvin–Lugi

27/5, 14.00: Malmö–Pingvin

10/6, 14.00: Lugi–Pingvin

1/7, 14.00: Pingvin–Malmö .

André SpångSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons