Annons

Pingvin vill kompenseras med 110 000 kronor från kommunen

Spadtaget till Pingvins nya hemmastadion är ännu inte satt i jorden. Åren på deras tillfälliga spelplan Gylle stadion har tagit hårt på klubben som nu ansöker om 110 000 kronor i kompensationsstöd från kommunen. ”I rena pengar är det en förlust på 220 000 kronor sedan vi flyttat ut till Gylle”, säger Pingvins ordförande Daniel Sörensson.
Rugby • Publicerad 12 augusti 2022
Pingvins herrlag under en träning på Gylle stadion.
Pingvins herrlag under en träning på Gylle stadion.Foto: Tomas Nyberg

Pingvins hemmastadion Pilevallen jämnades med marken till förmån för Internationella engelska skolans idrottshall i maj 2021. Deras nya stadion planerades stå klar, vid sidan om Ymorvallen, hösten därpå.

– Från allra första början var vi lovade att få vara kvar på Pilevallen fram till att den nya stadion var byggd. Därefter sade man ett halvår. Sen gled det över till ett år och nu har man adderat ytterligare ett halvt år, säger Pingvins ordförande

Annons

Överklagande grannar och nya beslut om planens underlag har skjutit på första spadtaget, och nu planeras Pingvins nya hemmastadion stå klar först efter sommaren 2023.

Under tiden har rugbylaget spelat matcher och tränat ute på Gylle stadion. En förlustaffär enligt klubben som nu ansöker om 110 000 kronor i kompensationsstöd hos kommunen.

– Vi känner att vår verksamhet har blivit lidande ekonomiskt på grund av att vi inte är kvar på Pilevallen. Vi har sammanställt vår ekonomi tillbaka till 2018. I rena pengar är det en förlust på 220 000 kronor sedan vi flyttat ut till Gylle, säger Pingvins ordförande Daniel Sörensson.

– Sedan ansöker vi inte om hela summan. Det är inte bara flytten till Gylle utan det är corona och annat som har ställt till det. Men vi har märkt av ett stort tapp när vi spelat i Gylle. Vi har ju nästan 50-60 färre betalande när vi spelar där. Det påverkar allt från inträde, till shop, bar och grill. Ja, det påverkar hela matchevenemanget och våra möjligheter till att tjäna pengar, säger han.

Daniel Sörensson, ordförande i Pingvin.
Daniel Sörensson, ordförande i Pingvin.Foto: Sara Johari
”Vi märker ju vilket tapp det är. Spontanbesökarna tar sig inte ut till Gylle på samma vis. Vi har tappat publiken som bestämde sig att gå på rugby under själva matchdagen. De är inte där längre.”
Daniel Sörensson, Pingvins ordförande

Under coronaåret 2020 var Pingvins verksamhet satt på paus. Klubben fick då stöd av riksidrottsförbundet. 2021 var första året klubben kunde arrangera en ”normal” säsong på Gylle stadion.

– Vi märker ju vilket tapp det är. Spontanbesökarna tar sig inte ut till Gylle på samma vis. Vi har tappat publiken som bestämde sig att gå på rugby under själva matchdagen. De är inte där längre.

Har ni fått någon respons på ansökan från kommunen?

– Ja, de ska ta upp det på kultur- och fritidsnämndens möte den 17:e augusti.

Vad är dina förhoppningar om att få det beviljat?

– Jag hoppas för Pingvins skull att vi får så mycket som möjligt beviljat. Vi har ändå varit ganska snälla och har bara ansökt om hälften av den förlusten vi har gjort. Jag vet att många politiker och tjänsteman är medvetna om hur vår situation ser ut. Vi tycker att vi har en verksamhet som gör mycket för Trelleborg och hoppas att det betyder någonting, säger Daniel Sörensson.

Annons

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nilsson (KD) ser positivt på Pingvins möjligheter till att få ansökan beviljad.

– Politiskt sett vill vi godkänna den, eftersom att det är vi som har åsamkat Pingvin besvären. Jag kan inte säga vad oppositionen vill, men vi kommer att bevilja ansökan ifrån styrande, säger Thomas Nilsson som inom kort kommer besöka rugbyklubben för att svara på frågor om den nya arenan.

– De är lite oroliga och lite arga över att bygget av arenan inte påbörjats, vilket jag kan förstå. Jag har bett förvaltningschefen att ta fram alla uppgifter som finns kring bygget, och sen ställer jag mig till förfogande för att komma ut till Pingvin och svara på deras frågor, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nilsson.

André SpångSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons