Annons

Sveriges ende OS-skytt har hittat tävlingsglöden i jakten på guldet

Stefan Nilsson var i sitt livs form när OS i Tokyo sköts upp. Ett år senare har han hittat tävlingsglöden igen. Det senaste året har lärt lerduveskytten från Trelleborg att ta det som det kommer. Sannolikt en bra strategi under ett annorlunda olympiskt spel.
Skytte • Publicerad 17 juni 2021 • Uppdaterad 15 juli 2021
Stefan Nilsson gör sitt tredje OS när han åker till Tokyo om en månad. En tiondeplats och en sjätteplats har han med sig från de två tidigare.
Stefan Nilsson gör sitt tredje OS när han åker till Tokyo om en månad. En tiondeplats och en sjätteplats har han med sig från de två tidigare.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Sverige är en stolt skyttenation med 59 OS-medaljer i prisskåpet. Ska det bli någon påfyllning i Tokyo är det upp till Stefan Nilsson. Trelleborgaren är den ende svenske skytten i OS-truppen, men något förväntansfullt tryck från Skyttesverige känner han inte.

– Det finns ingen som sätter mer press på mig än vad själv gör. Om man nu vill kalla det för press. Jag ser det mer som en målbild att jag vill stå högst upp på pallen, säger 30-åringen.

Annons

Stefan Nilsson har två olympiska spel i bagaget. Spelen i Tokyo kommer att skilja sig markant från hur det var i London och i Rio. Tillvaron i Tokyo kommer att handla om testning och social isolering, utan sociala aktiviteter i OS-byn.

För Stefan Nilsson blir det till att hänga med Jonas Edman, förbundschef och generalsekreterare på Svenska skyttesportförbundet.

Den 18 juli åker Stefan Nilsson och Jonas Edman till Tokyo. Sex dagars förberedelser på plats är mindre än önskat för att vänja sig vid tidsomställning och ett annorlunda klimat, men förutsättningarna är lika för alla.

– Den andra stora förändringen är att vi bara får vara i OS-byn, att vi bara får åka med speciella transporter och att vi bara får vara på tävlingsplatsen. Det blir lite fängelsemiljö. Går vi utanför den här miljön kommer vi inte in igen, berättar Jonas Edman.

Ledarna och de aktiva kommer att behöva ladda ned en app så att det går att följa var de befinner sig hela tiden.

– Det blir extremt annorlunda hur det brukar vara, vilket ställer krav på det sociala, säger Jonas Edman.

Jonas Edman är förbundschef på Svenska sportskytteförbundet. Han hade gärna sett fler svenska skyttar på OS. Snittet brukar ligga på tre svenska skyttar per OS.
Jonas Edman är förbundschef på Svenska sportskytteförbundet. Han hade gärna sett fler svenska skyttar på OS. Snittet brukar ligga på tre svenska skyttar per OS.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Jonas Edman, som tog OS-guld i gevär 50 meter liggande i Sydney 2000, har kallat till presskonferens på Trelleborgs jaktskytteklubb, Stefan Nilssons hemmabana där han tillbringat mer tid än någon annanstans.

OS i Tokyo är ett uppskjutet OS. Våren 2020 var Stefan Nilsson i sitt livs form men fick ställa in bössan i vapenskåpet när pandemin ändrade allt.

Sedan dess har skeetskytten från Trelleborg fått ett barn till och familjen har flyttat till ett nytt hus.

Dessutom har tävlingar ställts in, tävlingar har flyttats och läger ställts in. Förutsättningarna har ändrats ideligen, något Stefan Nilsson lärt sig att hantera.

Annons

– Jag är rätt enkel så, jag behöver inte planera något långt i förväg. Jag har ganska lätt att ställa om. Shit happens, som man säger.

– Det som påverkat mer är att familjen har utökats. Man vill ju vara med dem. Det påverkar mer än de snabba vändningarna som varit.

Innebär det att skyttet inte är lika viktigt?

– Stundtals kan man känna så. Där är mycket annat man gör som ska till, man fixar med huset och så. Men man är ju på skjutbanan ofta och tränar, fyra, fem, sex gånger i veckan, så man påminns ju om det.

– Och så var jag på EM och hittade tävlingsglöden igen, det är den man söker. Adrenalinet när man går in i finalen, man vet att det är nu det gäller. Det är därför man håller på ju.

Efter en svag inledning lämnade Stefan Nilsson EM i Kroatien med ett guld i mixed, tillsammans med Viktoria Larsson. Den känslan och den formen han kände våren 2020 börjar återvända.

– Det är tävlingsmomentet som ska friskas upp. Det är det som krävs, tävlingar med bra kvalitet och tufft motstånd.

Vis av rutin vet han hur han ska prestera när läget är skarpt. Tävlingsrutin och mental styrka har han byggt upp under många år i världstoppen.

– När det krävs som mest brukar jag plocka fram det bästa av mitt skytte, den mentala styrkan har jag haft nytta av ett antal gånger. Den håller mig på den nivån som jag är på.

– Plus att jag är lite mer avslappnad. Jag måste inte göra allt exakt, jag tar det lite för vad det är. Om banan skulle gå sönder... Det är sånt som händer. En del kan bli frustrerade över det, men det är bara till att vänta. Vad ska man göra åt det? Ta en ny runda kort.

Annons

Spela kort är just vad Stefan Nilsson brukar göra mellan skytteserierna på tävlingar, en avslappnad uppladdning som passar honom.

– Många vill ha det här att man går igenom hela serien innan, platta för platta. Jag tycker det blir fokus på fel saker. Grejen är att när du ska gå in på skjutbanan, in på plattan, det är då du ska tända till, det är då du ska slå på strömbrytaren.

Men i Tokyo kommer inte hans kortspelande vän Marcus Svensson att vara med. Silvermannen från 2016 har inte lyckats att kvala in.

– Klart det kommer att vara tråkigt, vi har åkt i princip på alla tävlingar i 15 år tillsammans. Målet var att vi skulle göra ett tredje OS tillsammans.

En sak har Stefan Nilsson adderat i OS-förberedelserna. För att klara av höga temperaturer och hög luftfuktighet har han kört fysträning med Björn Falkland, fystränare och mångfaldig svensk mästare i tyngdlyftning.

– Vi har kört hårt tre, fyra gånger i veckan. Det känns rent allmänt att man är bättre i allt man håller på med. Sedan om det blir positivt eller negativt kan jag svara på efter Tokyo.

Stefan Nilsson har en tävling kvar innan OS. På måndag åker han till Kroatien för en världscuptävling, på samma banor där han nyligen tävlade på EM.
Stefan Nilsson har en tävling kvar innan OS. På måndag åker han till Kroatien för en världscuptävling, på samma banor där han nyligen tävlade på EM.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En månad av förberedelser återstår. På måndag åker han till Kroatien för att tävla i världscupen. Det kan bli sista tävlingen före OS.

Det värsta som kan hända i Tokyo är han testas positivt för covid-19. Då får han inte komma till start. Inte heller det framkallar någon stress hos Stefan Nilsson.

– Jag kan inte gå och tänka på det, då skulle man inte kunna göra någonting. Skulle det hända är det fruktansvärt tråkigt, oavsett vem det drabbar. Man har ju ändå satsat jättehårt i fem år. Risken är där och vi vet förutsättningarna, skulle det hända är det som det är.

Klarar han de medicinska testerna är målet att ta OS-guld.

Annons

– Alla tävlingar jag skjuter har jag målet att vinna, man åker inte till en tävling för att bli femma. Sedan kan allt hända, det är två dagar på fyra år då allt måste stämma.

”När det krävs som mest brukar jag plocka fram det bästa av mitt skytte, den mentala styrkan har jag haft nytta av ett antal gånger. Den håller mig på den nivån som jag är på.”
Stefan Nilsson
Stefan Nilsson har liksom övriga i den svenska truppen erbjudits vaccin mot covid-19. Han ska få sin andra spruta i slutet av juni.
Stefan Nilsson har liksom övriga i den svenska truppen erbjudits vaccin mot covid-19. Han ska få sin andra spruta i slutet av juni.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Fakta

Stefan Nilsson

Född: 12 augusti 1990

Familj: Sambo med Emma, döttrarna Maja och Alice

Bor: Trelleborg

Klubb: Trelleborgs Jaktskytteklubb

Aktuell: Sveriges ende skytt som kvalat in till OS i Tokyo. Tävlar i skeet som inleds den 25 juli.

Meriter i urval: VM-guld i lag 2019, EM-guld i mixed 2021, individuella segrar i världscupen, som bäst en fjärde plats på VM individuellt, guld på Europeiska spelen 2019, silver på Europeiska spelen 2015, etta på för-OS 2012, sexa på OS i Rio 2016 och delad tia vid OS i London 2012.

Stefan Nilsson i hemtam miljö på skjutbanan i Trelleborg.
Stefan Nilsson i hemtam miljö på skjutbanan i Trelleborg.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
”Den andra stora förändringen är att vi bara får vara i OS-byn, att vi bara får åka med speciella transporter och att vi bara får vara på tävlingsplatsen. Det blir lite fängelsemiljö. Går vi utanför den här miljön kommer vi inte in igen.”
Jonas Edman
Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons